Uniunea Europeană ajută China să-şi depolueze două mari fluvii

0
Publicat:
Ultima actualizare:

În timp ce Beijingul depune toate eforturile pentru a ameliora consecinţele poluării masive a mediului, în special în vederea Jocurilor Olimpice din 2008, Uniunea Europeană a anunţat că va

În timp ce Beijingul depune toate eforturile pentru a ameliora consecinţele poluării masive a mediului, în special în vederea Jocurilor Olimpice din 2008, Uniunea Europeană a anunţat că va ajuta China să-şi "scoată la lumină" cele mai importante fluvii ale sale. Campania comună presupune costuri de circa 175 milioane de euro.

Programul durează cinci ani şi pe parcursul acestuia vor fi curăţate bazinele fluviilor Galben şi Yangtze (Chang Jiang în chineză, sau Fluviul Albastru).

Uniunea Europeană şi China intenţionează să pună în practică măsuri prin care să controleze poluarea celor două mari cursuri de apă şi să informeze totodată opinia publică despre modalităţile în care "otrăvirea" poate fi redusă ori chiar stopată.

Marii poluatori industriali vor fi obligaţi să concretizeze programe de reciclare a deşeurilor, pentru ca acestea, măcar în mică proporţie, să nu mai fie deversate în apele celor doi coloşi.

Huang He sau Fluviul Galben este cel de-al doilea fluviu ca mărime al Chinei, după Yangtze. Acesta din urmă are o lungime de peste 6.000 km (dintre care 2.800 navigabili) şi deţine locul trei mondial din punct de vedere al debitului de apă, de 30.000 de metri cubi pe secundă, după Amazon şi Congo.

Bazinul fluviului Yangtze este unul dintre cele mai poluate din lume, din cauza industralizării masive a economiei chineze, a barajelor construite pe cursul său şi a sedimentelor aduse de afluenţi.

Bani pentru "vecini"

Proiectul comun chino-european prevede şi alocarea unor fonduri pentru locuitorii din sud-vestul Chinei, care trăiesc în apropierea fluviului Yangtze, pentru ca aceştia să contribuie la ecologizarea zonei, în special prin plantarea de copaci. \

Cât priveşte Fluviul Galben, mare parte din cursul acestuia este atât de poluată, încât apele sale au căpătat o nuanţă roşiatică, iar peste un sfert din speciile de peşti care îl populau au dispărut cu desăvârşire.

În ultimii ani, debitul Fluviului Galben (victimă a verilor călduroase din China) s-a dovedit a fi insuficient pentru irigaţii şi alimentarea cu apă a populaţiei.

Din acest motiv, Beijingul a luat în calcul varianta construirii unui imens lac de acumulare, care să fie alimentat în principal de fluviul Brahmaputra, dar şi de fluviul Galben, prin intermediul unui canal de legătură.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite