Unioniştii au ieşit în stradă. „Vin fasciştii“, au strigat ruşii

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Printre manifestanţii de la Chişinău s-au numărat politicieni, istorici şi artişti
Printre manifestanţii de la Chişinău s-au numărat politicieni, istorici şi artişti

Cu drapele tricolore şi scandând mesaje de unire cu România, peste o mie de persoane au mărşăluit paşnic în capitala Republicii Moldova.

Chişinăul a fost împânzit ieri de forţe de ordine gata să intervină pentru a calma spiritele. Platforma Civică Acţiunea 2012 anunţase în ajun că va aduna peste 10.000 de participanţi la Marşul Unirii. Au venit însă puţin peste o mie, potrivit Poliţiei, sau aproape 7.000, după cum susţin organizatorii.

Pentru a evita incidentele neplăcute, aşa cum s-a întâmplat la acţiuni similare prounire, oamenii legii i-au verificat, inclusiv cu detectoare de metale, pe participanţii la marş, care s-au adunat în faţa Academiei de Ştiinţe, la ora 14.00.

„Vin fasciştii!"

Ulterior, poliţiştii au mers alături de manifestanţi până la Teatrul de Vară, unde marşul s-a încheiat cu adoptarea unei rezoluţii. Semnatarii cer, între altele, înlocuirea sintagmei „limbă de stat" cu „limba română" în Constituţia Republicii Moldova, retragerea forţelor armate ruse din Transnistria şi scoaterea în afara legii a Partidului Comuniştilor.

În tot acest timp, în spatele Guvernului stăteau alte câteva zeci de reprezentanţi ai Ministerului de Interne, gata să intervină în orice moment. Contramanifestanţii, circa 70 de persoane reprezentând partidele de stânga, au protestat în faţa Arcului de Triumf. Poliţiştii le-au interzis acestora să se apropie de traseul pe care îl urmau unioniştii. Şi-a făcut apariţia doar câţiva inşi, strigând în rusă: „Vin fasciştii!", dar şi liderul Partidului Patrioţii Moldovei, Mihail Garbuz. Toţi au fost ţinuţi însă la distanţă de oamenii legii. În rest, manifestaţia a decurs fără incidente.

În fruntea coloanei au mers şi câţiva politicieni, artişti, istorici, printre care deputatul PL Valeriu Saharneanu, liderul formaţiunii extraparlamentare PNL ,Vitalia Pavlicenco, dar şi primul preşedinte al Legislativului moldovean, Alexandru Moşanu.

Visează la unirea celor două state româneşti

Ultimul s-a declarat unionist: „Nu cred că după marş vor urma acţiuni concrete, dar sunt sigur că astfel de manifestaţii contribuie la consolidarea conştiinţei româneşti a basarabenilor". Unii manifestanţi şi-au adus cu ei şi copiii. „Da, este o situaţie de risc, dar nu noi am fi cei care am provoca-o, ci aceia care se declară statalişti şi vor violenţe. Noi manifestăm paşnic pentru unirea celor două state româneşti", a declarat Constantin Codreanu, reprezentant al Platformei Acţiunea 2012.

„Şi organizatorii marşurilor, şi antimanifestanţii, toţi fac jocul inamicilor integrării Moldovei în UE", a declarat, lunea trecută, premierul Vlad Filat. Anterior, preşedintele Parlamentului, Marian Lupu, a spus că manifestaţiile „sunt influenţate din exterior şi foarte periculoase". Nimeni nu a spus din ce ţară ar fi „forţe inamice". 

"Este o situaţie de risc, dar nu noi am fi cei care am provoca-o, ci aceia care se declară statalişti şi vor violenţe. Noi manifestăm paşnic.''
Constantin Codreanu
reprezentant al  Platformei Acţiunea 2012

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite