Unimpresa oferă Guvernului idei pentru sectorul IMM-urilor

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Camera de Comerţ Italiană Unimpresa a propus, marţi seara, la o întâlnire avută cu oficiali români responsabili de sectorul IMM-urilor o serie de măsuri care să susţină investiţiile, credite pentru IMM-uri şi simplificarea Codului fiscal.

La dezbatere au participat preşedintele Unimpresa, Stefano Albarosa, ministrul pentru IMM-uri, Constantin Niţă, ambasadorul Italiei la Bucureşti, Mario Cospito, preşedintele CEC, Radu Graţian Gheţea şi preşedintele Fondului Naţional de Garanţie pentru IMM.

După o serie de analize ale Unimpresa, consilierul pe probleme de IMM-uri, Massimo Battilani a propus autorităţilor române analizarea câtorva măsuri precum acordarea de credit fiscal de până la 75% din contravaloarea TVA-ului investiţiilor productive, împrumuturi cu rata dobânzii redusă, amortizarea accelerată a lucrărilor de construcţie legate de aceste investiţii productive, reglementarea necesară pentru a implementa modelului de credit cooperativ (Cofidi) în România, credite preferenţiale mai uşor accesibile şi alocarea de cotă parte pentru accesul la fondurile structurale şi la ajutoarele de stat şi reducerea TVA-ului pentru achiziţionarea utilajelor de producţie sau a activelor necesare acestor investiţii.

De asemenea, Massimo Battilani a vorbit şi despre necesitatea reducerii numărului de taxe şi implicit reducerea documentelor contabile aferente acestora, ajungând astfel la un sistem simplu şi uşor de gestionat, despre simplificarea legislaţiei muncii pentru IMM-uri facilitând astfel gestiunea administrativă a resurselor umane (revizuirea procentului de 0,1% penalităţi şi reducerea perioadei necesare despăgubirii în caz de boală), despre favorizarea flexibilităţii forţei de muncă şi despre combaterea drastică a fenomenului de economie subternă pentru că acesta afectează cu precădere IMM-urile creând o competiţie nedreaptă şi distorsionată.

În ceea ce priveşte măsurile care să susţină internaţionalizarea, Unimpresa a propus autorităţilor române realizarea de asigurări pentru exporturi (extinderea către IMM-uri a anumitor facilităţi acordate marilor companii), crearea de oportunităţi de extindere prin organizarea de participări colective la principalele târguri şi expoziţii internaţionale în diverse sectoare (finanţări în vederea participării la târguri) şi acordarea de stimulente în vederea încurajării exporturilor.

De asemenea, în ceea ce priveşte măsurile care să susţină dezvoltarea economică, consilierul Unimpresa a vorbit despre distribuirea directă prin intermediul unor rambursări, credite fiscale, etc ... către cetăţean a fondurilor structurale sau a ajutoarelor de stat pentru anumite sectoare (de ex. Energie/Agricultură) ca şi alternativă la finanţarea directă a marilor proiecte, considerând că astfel se vor crea noi oportunităţi de afaceri, cetăţeanul fiind nevoit să apeleze la IMM-uri.

Ministrul pentru IMM, Constantin Niţă, a spus că prin participarea la aceste întâlniri se încearcă păstrarea unui dialog cu oamenii de afecri din economia reală. “Masurile pe care le-am luat până acum, atât la nivelul ministerului, cât şi la nivelul guvernului, vizează sprijinirea activităţii IMM-urilor în contextul crizei internaţionale şi crearea un mediu de afaceri transparent şi cât mai prietenos pentru toţi investitori”, a declarat Niţă. 

Din 500.000 de IMM-uri, 88% activează în servicii şi comerţ

Din prezentarea directorului general al Unimpres, Marco Rondina, au reiesit date importante referitoare la marimea si distribuţia sectorului IMM-urilor în România: dintr-un număr de peste 500.000 de IMM-uri, circa 88% sunt micro întreprinderi, majoritatea în domeniul serviciilor şi comerţului. Aproape jumătate (44,2%) dintre întreprinderile mijlocii desfăşoară activităţi în sectorul industrial, în timp ce numai o zecime (9,9%) dintre micro întreprinderi derulează activităţi în acest domeniu. Ponderea cumulată a întreprinderilor mici şi mijlocii active în domeniul industrial se ridică la 36,6%. Numărul persoanelor angajate în acest important segment al economiei se ridica la 2.764.768 la sfârşitul anului 2007.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite