Unguria şi-a cinstit eroii anticomunişti

0
Publicat:
Ultima actualizare:

50 de delegaţii străine, şefi de stat şi de guverne, personalităţi marcante ale vieţii internaţionale au onorat cu prezenţa această manifestare. Printre oaspeţii de seamă s-au numărat

50 de delegaţii străine, şefi de stat şi de guverne, personalităţi marcante ale vieţii internaţionale au onorat cu prezenţa această manifestare. Printre oaspeţii de seamă s-au numărat preşedintele Comisiei Europene, Jose Manuel Barroso, secretarul general al Alianţei Nord-Atlantice, Jaap de Hoop Scheffer, şi regele Spaniei. Delegaţia americană a fost condusă de guvernatorul statului New York, George Pataki, ai cărui bunici paterni au emigrat din Ungaria. Din partea României a fost prezent premierul Călin Popescu Tăriceanu.
Culoar special pentru delegaţiile străine
Participanţii au depus jerbe de flori la monumentul victimelor tragicelor evenimente din 1956, când poporul ungar s-a ridicat împotriva regimului sovietic, iar insurecţia a fost reprimată cu brutalitate de tancurile Moscovei. Localnicii şi turiştii din Budapesta au aprins numeroase candele şi lumânări pe bulevardul Andrassy, în locul unde au căzut mulţi dintre revoluţionari în "56. În apropiere a fost organizată o expoziţie cu autobuze, maşini de pompieri, camioane şi tancuri sovietice din perioada Revoluţiei. Autorităţile de la Budapesta au organizat şi ele un culoar special pentru delegaţiile străine, asemenea administraţiei Bucureştiului în timpul Sommet-ului Francofoniei.
Protestatarii, ţinuţi departe
Acţiunile de comemorare s-au desfăşurat în condiţii de securitate sporită, întrucât situaţia politică de la Budapesta continuă să rămănă instabilă. Piaţa Kossuth a fost înconjurată de cordoane ale poliţiei. Pe străzile din centrul capitalei ungare, grupuri de tineri care participă la protestele antiguvernamentale au încercat să perturbe ordinea publică şi să blocheze transportul în comun. În noaptea de duminică spre luni, protestatarii au fost evacuaţi, în cadrul unei operaţiuni speciale, din piaţa Kossuth în piaţa din faţa Gării de Nord din Budapesta. Cu numai câteva ore înaintea începerii ceremoniilor comemorative, poliţia a făcut o percheziţie în corturilor manifestanţilor, descoperind obiecte contondente şi ascuţite, circa 10 persoane fiind arestate pentru încălcarea ordinii publice.
Opoziţia a boicotat ceremoniile
Mai mulţi participanţi la Revoluţie au contestat dreptul socialiştilor, pe care-i consideră urmaşii comuniştilor, de a participa la ceremonii. Unii dintre foştii luptători pentru libertate care au fost medaliaţi au refuzat să dea mâna cu premierul. Partidul de opoziţie FIDESZ a boicotat ceremonia, solicitând în continuare demisia premierului Gyurcsany.

Societate



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite