Le Figaro: Premierul Ungureanu, un James Bond de Bucureşti

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Ungureanu este premierul nou numit în funcţie al România de la care toată lumea are aşteptări mari.
Ungureanu este premierul nou numit în funcţie al România de la care toată lumea are aşteptări mari.

Premierul român numit recent în funcţie, Răzvan Mihai Ungureanu, este văzut de jurnaliştii francezi de la “Le Figaro” drept un James Bond de Bucureşti, acesta este chiar titlul materialului „Ungureanu - le James Bond de Bucarest”.

Personalităţile politice din Europa Răsăriteană beneficiază rar de atât de mult spaţiu în presa franceză. Le Figaro îi acordă lui Mihai Răzvan Ungureanu trei sferturi de pagină, ultimul sfert fiind ocupat de o publicitate rezervată filmului „The Artist", care a obţinut cinci premii Oscar la Hollywood duminică seară, scrie RFI Romania.

Autorul acestui portret făcut premierului român, jurnalistul francez Alexandre Lévy, explică pentru publicul francez cine este tânărul de 43 de ani devenit şef al guvernului de la Bucureşti şi care a fost traseul său. Totul pe un ton - aş spune - pozitiv, premierul român beneficiază în mod evident de o „stare de graţie".

El este aşteptat pentru moment cu fapte şi ar fi prea devreme ca să fie judecat cu asprime. Chiar şi faptul că a fost şeful Servicului de spionaj nu i se pare jurnalistului francez ca fiind ceva grav, deşi îl citează pe analistul Cristian Pîrvulescu cu următoarea frază: „Faptul că un spion în activitate ajunge să conducă un guvern spune multe despre nivelul democraţiei în România".

Alexandre Lévy nu uită să precizeze că Mihai Răzvan Ungureanu, în ciuda faptului că a condus acest serviciu, şi în ciuda titlului pe care l-a ales pentru articolul său, nu este totusi un „superspion": „Cu aerul său juvenil, cu ochelarii săi mici şi rotunzi, cu părul său tuns scurt, Mihai Răzvan Ungureanu are mai degrabă aerul unui băieţel înţelept căruia i-a reuşit totul foarte repede."

După ce enumeră şcolile prin care a trecut Mihai Răzvan Ungureanu, printre care şi Oxfordul, jurnalistul francez mai adaugă acest detaliu: „premierul român este un pro-american pursânge". O singură notă critică poate fi găsită în acest articol. Ziaristul francez consideră că Mihai Răzvan Ungureanu este prea aproape de şeful statului român, Traian Băsescu. În finalul articolului său, Alexandre Lévy mai spune: „Acum, ca într-un film de suspans cu James Bond, România aşteaptă cu sufletul la gură să vadă dacă premierul va fi la înălţimea misiunii sale." 

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite