Ungaria va livra Romaniei medicamentul antigripa

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Ministrul sanatatii, Eugen Nicolaescu, a facut publice concluziile discutiilor avute cu ministrul sanatatii din Ungaria, sambata. In primul rand, s-a convenit sa se realizeze un colectiv comun de

Ministrul sanatatii, Eugen Nicolaescu, a facut publice concluziile discutiilor avute cu ministrul sanatatii din Ungaria, sambata. In primul rand, s-a convenit sa se realizeze un colectiv comun de lucru, utilizand experienta Ungariei in atragerea fondurilor structurale, in perioadele de preaderare si postaderare la Uniunea Europeana. Cei doi ministri ai sanatatii au mai convenit sa instituie un ,fir rosu" intre Bucuresti si Budapesta, privind transmiterea de informatii pe linia evolutiei gripei aviare. "Ungaria va acorda, in caz de necesitate, in regim preferential si prioritar, vaccinul impotriva virusului H5N1, recent creat de cercetatorii unguri", a declarat Nicolaescu.
Vaccinul impotriva gripei aviare - realizabil si in Romania
Romania si-ar putea fabrica propriul vaccin impotriva gripei aviare pornind de la mostrele trimise spre cercetare laboratorului din Londra, varianta nu foarte eficienta insa, date fiind riscurile scazute de transmitere la om si posibilitatile ca virusul sa sufere mutatii. Guenael Rodier, consilier special pe boli transmisibile al Directoratului regional al OMS, a declarat presei ca, pana acum, Romania nu a facut nici o cerere pentru obtinerea - in vederea realizarii vaccinului antigripal - a unei tulpini de virus din mostrele trimise la laboratorul central de la Londra, singura solicitare de acest fel fiind primita din partea Ungariei. Romania ar avea nevoie de aproximativ trei luni pentru a realiza vaccinul impotriva gripei aviare.
Panica la Gradina Botanica
O gaita agonizand a starnit, ieri, panica printre vizitatorii Gradinei Botanice din Capitala. Barbatul care a vazut-o primul, Daniel Badea, sustine ca pasarea nu putea sa respire si avea ghearele inclestate, simptome asemanatoare cu cele descrise in cazul gripei aviare. Ingrijorat, a sunat imediat la Comandamentul de lupta impotriva gripei aviare. Pentru ca sprijinul specialistilor a intarziat, paznicul Gradinii a mutat pasarea, cu piciorul, din alee in iarba. Dupa interventia ministrului Flutur, au sosit si autoritatile sanitar-veterinare.
Familiile din Ceamurlia de Jos si Maliuc au primit Pateu
Locuitorilor comunelor tulcene Ceamurlia de Jos si Maliuc, aflate in carantina severa din cauza depistarii aici a virusului gripei aviare, le-au fost distribuite, in cursul acestei saptamani, produse alimentare primite drept compensatie din partea statului, ca urmare a sacrificarii tuturor pasarilor din gospodariile lor. Fiecare persoana a primit cate 10 conserve de pateu, 6 conserve de porc si vita, 2 kilograme de zahar, 2 litri de ulei, 2 kilograme de orez, 2 kilograme de paste fainoase, 50 kg de malai si 50 kg de faina. Autoritatile judetene au decis in timpul ultimei sedinte a Comitetului Judetean Antiepizootic, relaxarea masurilor restrictive privind circulatia localnicilor din Ceamurlia de Jos si Maliuc, astfel incat acestia vor putea merge din nou la slujbele pe care le au in localitatile vecine.
Amenzi pentru indisciplina
Primarul unei comune brailene nu a auzit de gripa aviara, pentru ca era plecat in concediu de odihna, au constatat inspectorii sanitar-veterinari din judet. Potrivit directorului interimar al Directiei Sanitar-Veterinare (DSV) Braila, Cezar Vanatoru, primarul localitatii Viziru, Victor Doaga, a fost contactat de inspectorii DSV si a declarat, cu seninatate, ca este plecat in concediu de odihna si nu stie ce este gripa aviara si ce pericol presupune aceasta. Pentru lipsa de preocupare in ceea ce priveste respectarea masurilor recomandate de Ministerul Sanatatii pentru prevenirea aparitiei gripei aviare, Primaria Viziru, precum si primariile Chiscani si Ianca au fost amendate. Au mai fost aplicate, de asemenea, 40 de sanctiuni cu avertismente locuitorilor comunelor Galbenu, Tufesti, Susesti si Mihail Kogalniceanu, pentru ca au lasat pasarile si animalele libere, fara sa tina cont de indicatiile de prevenire.
Alerta la Galati
Comandamentul Antiepizootic judetean Galati a decis luarea unor masuri suplimentare de protectie im-po-triva virusului gripei aviare, dupa ce un nou caz al prezentei acestuia a fost confirmat la o pasare migratoare gasita moarta in judetul Vaslui. Potrivit informatiilor furnizate de presedintele comandamentului, Eugen Durbaca, cele sase targuri de animale din Tecuci Targu Bujor, Tudor Vladimirescu, Draguseni, Rediu si Mastacani, precum si cele doua piete de animale din municipiile Galati si Tecuci au fost inchise. De asemenea, pasunatul animalelor va fi limitat pe cat posibil, oamenii fiind sfatuiti sa isi tina animalele in curti si sa le hraneasca cu nutret.

Societate



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite