Ungaria, în faza postelectorală

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Victoria, pentru a doua oară consecutiv, a Partidului Socialist Ungar (MSZP) în cadrul celui de-al doilea tur al alegerilor parlamentare din luna aprilie, a luat prin surprindere majoritatea

Victoria, pentru a doua oară consecutiv, a Partidului Socialist Ungar (MSZP) în cadrul celui de-al doilea tur al alegerilor parlamentare din luna aprilie, a luat prin surprindere majoritatea analiştilor politici.
Recent, în cadrul unei dezbateri pe tema alegerilor parlamentare din ţara vecină, organizată la Centrul de Studii Strategice din cadrul Fundaţiei Europene "Nicolae Titulescu", s-a scos în evidenţă faptul că una dintre explicaţiile succesului ar putea fi desfăşurarea, de către Partidul Socialist, a unei campanii dinamice, inteligente şi a unei mobilizări exemplare a electoratului. Experienţa, viziunea modernă, credibilitatea, spiritul pragmatic şi charisma premierului Ferenc Gyurcsny, care l-a înlocuit în septembrie 2004 pe nu mai puţin eficientul Peter Medgyessy, şi-au spus din plin cuvântul. Importantă s-a dovedit a fi şi orientarea realistă şi echilibrată a politicii externe a guvernului ungar, inclusiv revigorarea, construită cu multă migală în ultimii patru ani, a raporturilor cu Federaţia Rusă. Punerea în surdină, în timpul campaniei electorale, a problematicii minorităţilor naţionale din statele vecine a permis concentrarea atenţiei asupra obiectivelor reale ale Ungariei şi a modului de soluţionare a acestora. Mesajul de reformare radicală a societăţii, cuprinzând economia, sistemul sanitar, de pensii şi asigurări sociale, a fost preferat de electorat discursului criticist, oscilant şi ancorat în trecut al rivalului său, Victor Orban, liderul FIDESZ. Opţiunea electoratului socialiştilor în favoarea reformelor este şi rezultatul experienţei dobândite încă înainte de 1989, când Ungaria a fost prima ţară din cadrul fostului bloc sovietic care a experimentat cu succes o serie de măsuri în domeniul conducerii economiei, facilitând tranziţia relativ lină la rigorile economiei de piaţă. Partidul Socialist şi aliaţii săi din Alianţa Democraţilor Liberi (SzDSz) au anunţat recent că discuţiile pentru formarea noii coaliţii guvernamentale ar putea dura câteva săptămâni. Gyurcsny s-a decis însă să nu aştepte până atunci şi şi-a propus deja ca, până la începutul lunii iulie, să prezinte în parlament proiecte de legi în spiritul promisiunilor făcute în timpul campaniei electorale. Viitorul va arăta în ce măsură noul cabinet va reuşi să răspundă aşteptărilor unui electorat instruit şi extrem de exigent, atunci când este vorba despre onorarea unor promisiuni.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite