VIDEO Unde ieşim în weekend

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Timpul frumos din acest sfârşit de săptămână este o adevărată binecuvântare pentru evenimentele în aer liber. Locuitorii Capitalei sărbătoresc aniversarea oraşului, timişorenii au Festivalul Plai, mureşenii dansează salsa, sibienii au Festivalul vinului, iar ieşenii - operă în aer liber.

image

Sărbătoarea Bucureştiului la cea de a 552-a aniversare a început încă de ieri de la primele ore! Petrecerea denumită de autorităţi "Bucură-te de Bucureşti!" a început simultan în Parcul Herăstrău, Piaţa Obor, Centrul Istoric. În Piaţa Arthur Verona a fost deschisă expoziţia de fotografii "inVISIBLE Bucharest", în Parcul Herăstrău au fost pregătite grătare, dar şi mai multe trăsuri cu care bucureştenii sunt invitaţi să se plimbe în aceste trei zile, iar în Piaţa Obor au fost instalate tarabe şi bucătării ad-hoc cu bucate tradiţionale din toate colţurile ţării. Bucureştenii au parte de bucate alese şi în parcul de lângă palatul Copiilor, în sectorul patru unde Primăria a organizat Ziua Recoltei. Timp de zece zile, aici se pot găsi expuse pastramă şi şuncă afumată, gulaş preparat pe loc, dar şi legume şi fructe dintre cele mai alese.

Deliciul bucătăriei instalate ad-hoc în Piaţa Obor sunt sarmalele de Maramureş

De la populară la folk, pop şi clasică

Dacă în Piaţa Obor au loc spectacole de muzică populară, Centrul Istoric va găzdui, în această seară, începând cu ora 19.00, Gala „Folk You" (pe strada Franceză). Vor urca pe scenă Florin Chilian, Nicu Alifantis, Vama, Mircea Baniciu, ­Taxi, Zdob şi Zdub şi mulţi alţii. În Piaţa Constituţiei va avea loc, tot în seara aceasta, de la ora 20.30, un concert extraordinar la care vor cânta peste 100 de artişti într-o combinaţie de muzică clasică şi muzică pop. Vor participa Orchestra Naţională Radio, soprana Valentina Naforniţa, tenorul Marius Manea, Direcţia 5 sau Monica Anghel.

Muzica lumii, la Timişoara

A şasea ediţie Plai, cel mai mare festival de „world music" din Europa, are loc weekendul acesta la Muzeul Satului Bănăţean din Timişoara. Cei care au adus pe scena timişoreană voci recunoscute în întreaga lume au pregătit pentru seara aceasta, de la ora 22.00, concertul extraordinar al Susanei Baca. Artistei îi este atribuită renaşterea muzicii afro-peruviene.

Sâmbătă, evenimentele încep de la ora 12.00. Publicul are azi parte de activităţi de creaţie şi campanii de conştientizare susţinute de cele peste 40 de organizaţii implicate în eveniment. Ateliere de manufacturat păpuşi, de pictat feţe, de animaţie, jucării din hârtie şi multe alte îi aşteaptă pe vizitatorii mari şi mici. Copiii cu vârste sub 12 ani beneficiază de acces gratuit.

Pe ritm de salsa în Târgu-Mureş

Mureşenii iubitori de muzică şi dansuri latino sunt aşteptaţi în acest weekend  la primul Festival de salsa, ce se desfăşoară la Business Club. La eveniment participă instructori de salsa atât din ţară cât şi din străinătate. Workshop-urile încep sâmbătă de la ora 11.00, iar seara se va încheia cu o mega petrecere pe ritmuri latino. Duminică, participanţii pot îmbina salsa cu înotul la Business Spa Centre. Invitatul special al evenimentului este Jose Rodriguez, un renumit instructor de salsa din Italia. Biletul de intrare  la eveniment costă 70 de lei.

image

În parcul de lângă Palatul Copiilor, bucureştenii sunt aşteptaţi în acest weekend cu miel la proţap

La Iaşi, operă în aer liber

Opera Naţională Română din Iaşi deschide pe 17 septembrie stagiunea 2011-2012. Astăzi va avea loc un spectacol inedit de lasere şi lumini - „Magia serii în sunet şi lumină", începând cu ora 20.00, în faţa Teatrului Naţional „Vasile Alecsandri". Ieşenii vor putea asculta arii ce poartă semnătura lui Giuseppe Verdi, Georges Bizet, Charles Gounod sau Franz Lehar din opere precum „Carmen", „Rigoletto" sau „La Traviata". Invitatul de onoare al evenimentului va fi dirijorul Cristian Sandu de la Opera Naţională din Cluj. 

Festivalul Vinului, la cisnădioara

Cea de a doua ediţie a Festivalului Vinului se va ţine duminică în comunitatea aflată la 9 kilometri de Sibiu. Mai mulţi producători de vin din toata ţara îşi vor prezenta cele mai bune vinuri. Se vor putea degusta şi cumpăra diferite specialităţi tradiţionale din împrejurimile Sibiului. De partea de muzică şi dans se îngrijesc interpretul Adrian Orlea, Fanfara din Probsdorf şi o trupă de dansuri săseşti din cadrul Liceului Brukenthal. Punctul culminant al serii va fi alegerea Reginei Vinului pentru sezonul 2011 - 2012. Noua regină a vinului o va înlocui pe Teodora Brăniste, care a fost aleasă în anul 2010 cu titlul de prima Regină a Vinului din Sibiu.

Antipa se redeschide astăzi

Muzeul Naţional de Istorie Naturală reintră astăzi în circuitul cultural bucureştean, după mai bine de doi ani în care a fost în renovare. Reparaţiile Muzeului Antipa au costat 13 milioane de euro.Încă din holul principal sunt expuse un mastodont american şi două trofee de elefant african. Unul dintre ele este donat de omul de afaceri Gheorghe Iaciu.

image

Porţia de gulaş cu carne de vită costă 10 lei

image

Printre exponatele oferite muzeului de omul de afaceri se mai numără un şacal, un leopard, un crocodil de Nil, un urs polar, o vulpe polară, un elan canadian şi alte trofee rare, vânate chiar de omul de afaceri. La demisol este reprodus mediul acvatic, iar pe holurile muzeului sunt amplasate info-touch-uri pentru îndrumarea publicului. Din expoziţie nu lipseşte nici biroul lui Grigore Antipa, cabinetul savantului fiind total refăcut.  În prezent, Muzeul Antipa are o zestre de peste două milioane de piese care sunt expuse în sălile renovate.

Programul muzeului

Muzeul Grigore Antipa va fi deschis zilnic de marţi până duminică între orele 10.00-20.00. Preţul biletelor va fi împărţit pe trei categorii. Cel mai ieftin va costa 5 lei şi este destinat elevilor. Studenţii şi pensionarii vor plăti 10 lei pentru accesul în muzeu, iar celelalte categorii de vizitatori vor achita 20 de lei pentru un bilet. Reprezentanţii muzeului vor mai pune la dispoziţie  un ghid audio, în română sau engleză, pentru care vizitatorii ar urma să plătească 10 lei de persoană.

Show-ul „X Factor", la start

„X Factor", concursul care caută talente muzicale, începe în această seară, la Antena 1. Miza: 200.000 de euro, cel mai mare premiu din istoria televiziunii din România. În fiecare sâmbătă şi duminică, de la ora 20.20, la „X Factor" se vor înfrunta cei mai talentaţi artişti aspiranţi, însă doar 12 vor ajunge în marea finală.Membrii juriului sunt Paula Seling, Mihai Morar şi Adrian Sînă, iar prezentatorii - Răzvan şi Dani. Regizorul show-ului este Sergio Lazarov, fiul regretatului om de televiziune Valeriu Lazarov, care a fost implicat în producţia „X Factor" din Spania şi Italia. De pregătirea concurenţilor se vor ocupa Crina Mardare (training vocal) şi Tonkins Anderson (coregrafie), coregraf al unor artişti ca Gloria Estefan, Cher şi Janet Jackson.

Dioramele muzeului sunt spectaculoase  Foto: Dorin Constanda

În cele cinci săptămâni de preselecţii desfăşurate la Timişoara, Cluj, Constanţa, Iaşi şi Bucureşti, au fost audiaţi peste 600 de concurenţi. În urma votului membrilor juriului vor rămâne 350 de concurenţi. În etapa a doua a concursului, aceştia vor merge într-o tabără de pregătire, unde, pe parcursul a trei zile de probe, juriul va selecta cei mai buni 24 de concurenţi (solo şi grupuri).

image

În etapa a treia, membrii juriului vor deveni mentorii concurenţilor, iar la sfârşitul acestei etape ei îi vor selecta pe cei 12 finalişti. Câştigătorul va fi ales în urma voturilor telespectatorilor. „«X Factor» este un adevărat fenomen. Puterea sa stă în faptul că schimbă vieţi. Asta este ce place publicului, magia care face posibil ca vecinul sau prietenul tău, un om modest, pe care-l ştii de-o viaţă, să ajungă, dintr-odată, celebru", a declarat regizorul Sergio Lazarov. Florina Tecuceanu

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite