Un’ te duci, tu, mielule? La export!

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Mieii din zona Sibiului sunt exportaţi în Germania şi Italia la un preţ de 3 euro pe kilogram
Mieii din zona Sibiului sunt exportaţi în Germania şi Italia la un preţ de 3 euro pe kilogram

În Ardeal, mieii încă au căutare la export, dar în Muntenia, străinii nu mai cumpără din cauza preţurilor exagerate.

Exporturile îi salvează şi în acest an pe oierii din Sibiu. Primele transporturi cu miei de la Sibiu au plecat spre ţări europene precum Italia, Iugoslavia, Germania sau Croaţia, pieţe unde sunt preferaţi mieii mici, cu greutate de până la 20 de kilograme, cu carnea foarte fragedă.

„Am dat 200 de miei pentru export, la intermediari care îi duc în Germania şi Italia. Am primit 3 euro pe kilogram, e cam mic preţul, trebuia măcar 4 euro şi eram mulţumit, dar la noi nu aveam oricum unde să-i dăm", spune Nicolae Lac, un oier din localitatea sibiană Răşinari. În ţările arabe, clienţi cu tradiţie ai oierilor de la Sibiu, se preferă mieii mari, maturaţi, şi pentru că anul acesta Paştile cad mai devreme, primele transporturi vor pleca abia după sărbători.

Iarna grea şi seceta au crescut preţurile

„Aproximativ 80 la sută din producţia de miei merge la export. Mieii noştri sunt apreciaţi datorită gustului deosebit al cărnii, sunt furajaţi numai cu furaje naturale, fără alte intervenţii, cu stimulente hormonale, şi desigur că are alt gust carnea", spune Marcel Andrei, preşedintele Asociaţiei Crescătorilor de Ovine din judeţul Sibiu. 

Crescătorii buzoieni de ovine se încăpăţânează să ţină preţurile ridicate la carnea de miel, atât în viu, cât şi abatorizat. Nemulţumiţi sunt atât micii cumpărători care au început deja să cutreiere pieţele şi târgurile de animale, pentru a se aproviziona de Paşte, cât şi procesatorii şi exportatorii, care spun că pierd pieţe tradiţionale precum Italia, din cauza pretenţiilor ridicate ale producătorilor locali.

În judeţul Buzău, crescătorii importanţi de ovine vând mieii la preţuri care ating chiar 15 lei kilogramul. Nu mai sunt la fel de deschişi la negocieri, ca în alţi ani, deoarece, spun ei, anul trecut a fost unul dificil, cu secetă în vară şi zăpadă multă în iarnă.

Buzoienii îi lasă pe arabi fără miei

Deşi are 40 de miei  de sacrificat pentru masa de Paşte, Ion Lupaşcu din Gălbinaşi nu vrea să cedeze insistenţelor cumpărătorilor de a ieftini marfa, chiar şi cu riscul de a nu o mai vinde. Socotelile pe care şi le-a făcut îi arată că e musai să ţină la preţ, ca să iasă şi el cu ceva în câştig. „Pentru cine vine la poartă, vând mielul tăiat cu 20 de lei kilogramul, iar în viu este 12 lei. Mai puţin nu dau pentru că nu îmi mai scot cheltuielile", spune Ion Lupaşcu.

Înverşunarea crescătorilor particulari sau a celor din asociaţiile de producători de a ţine preţurile ridicate se reflectă cel mai bine în abatoare. La Verneşti, primul abator de ovine modernizat din ţară, construit pentru a satis­face inclusiv solicitările arabilor care au un ritual de sacrificare aparte, bate vânt de criză. Dacă în săptămânile dinaintea Paştelui se sacrificau peste 1.700 de capete pe zi, în prezent abia dacă se mai taie la două-trei zile cinci, şase sute de miei.
Preţurile mari cerute de crescători perturbă un întreg lanţ: de la cei care achiziţionează, transportă ori sacrifică şi până la hipermarketuri care se bazează pe o anumită predictibilitate a pieţei.

Exportatorii de ovine sunt îngroziţi de atitudinea producătorilor de a ţine cu dinţii de preţuri. „Pe toate posturile apar acum ştiri în care crescătorii găsesc pretext să majoreze preţul ovinelor, ba că a fost un an secetos, o iarnă grea, cheltuieli mari, ceea ce nu este adevărat. În prezent, mieii la liber variază între 11 şi 15 lei în viu iar cele mai scăzute preţuri pentru carcasă sunt de 20 - 22 de lei. Este cel mai mare preţ din Europa", spune Mihai Vili Dumitru, preşedintele Patronatului Exportatorilor de Ovine.

Suntem pe locul trei în Europa

Cu 11 milioane de capete de miei, România se situează pe locul al treilea în Europa însă preţul exagerat practicat de crescători ţine la distanţă potenţialii cumpărători din străinătate. Potrivit patronatului crescătorilor şi exportatorilor de ovine din România, în ultimii trei ani producătorii au majorat preţurile cu 70%.  Peste o săptămână, catolicii sărbătoresc Paştele iar în Italia, cândva principalul loc de desfacere pentru mieii româneşti, sunt la vânzare acum miei din Macedonia, Slovacia, Polonia şi chiar Bulgaria. Italienii vin să cumpere miei de la noi însă pleacă la fel cum au venit, adică cu camioanele goale.

Societate



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite