Un primar nu şi-a plătit salariaţii timp de 9 luni

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Din octombrie, 30 de angajaţi ai Primăriei Bod nu şi-au mai luat salariile, pentru că edilul refuză să semneze organigrama aprobată în 2010. Edilul Claudiu Liliac a fost somat de autorităţi şi chiar a fost amendat de inspectorii de muncă, dar tot nu vrea să-şi plătească subalternii.

Situaţia din comuna Bod, judeţul Braşov, se agravează pe zi ce trece, din cauza primarului Claudiu Liliac (independent). De zece luni, doar primarul, viceprimarul şi consilierii locali îşi primesc indemnizaţiile, în timp ce subalternii lor fac muncă voluntară, chiar dacă edilul a fost somat atât de prefect, cât şi de Ministerul Administraţiei şi Internelor să deblocheze situaţia salariilor.

Angajaţii, în pragul revoltei

Cei 30 de angajaţi nu şi-au mai luat banii pentru că edilul nu a aprobat noua organigramă, votată de consilieri în august 2010. Nici amenda de 3.000 de lei dată de Inspectoratul Teritorial de Muncă nu l-a determinat pe Liliac să revină asupra deciziei sale, pe care nu a motivat-o în niciun fel.

Câţiva dintre salariaţi au protestat ieri la Prefectură   Foto: Stelian Grăjdan



Zeci de angajaţi ai Primăriei Bod, susţinuţi de consilierii locali, au venit ieri din nou la Prefectura Braşov pentru a cere ajutorul prefectului. Oamenii spun că nu mai pot trăi fără salarii şi că demersurile făcute în instanţă se prelungesc mai mult decât anticipaseră. O singură angajată a primăriei din Bod are o decizie a instanţei şi a obţinut deja o parte din salariul restant. „Chiar dacă sentinţa nu este irevocabilă, primarul a acceptat să-mi plătească o parte din salariul neîncasat în atâtea luni. Probabil îşi dă seama că nu are câştig de cauză. Sunt împrumutată până peste cap şi nici bani de navetă nu mai am", a spus Luminiţa Moişanu.

Prefectul Braşovului, Ion Gonţea, nu a oferit vreun răspuns concret: „Vom analiza toate documentele şi momentan nu avem nicio concluzie referitoare la acest caz".

Presat de autorităţile judeţene, primarul spune că de astăzi se va relua plata salariilor în instituţia pe care o reprezintă. „Mai bine de o lună am purtat discuţii cu vicepreşedintele Consiliului Judeţean, Ioan Ochi, iar cu sprijinul departamentului juridic al Consiliului Judeţean am găsit o soluţie.

S-au făcut deja demersurile la bancă, iar salariile se vor încasa", a afirmat Claudiu Liliac, aflat la primul mandat ca primar. Edilul a refuzat însă să spună dacă a aprobat în cele din urmă organigrama instituţiei sau care este temeiul legal în baza căruia salariile vor fi plătite.

Localnicii, victime colaterale

Sătenii sunt tot mai afectaţi de războiul dat în instituţia care ar trebui să reprezinte comuna cu aproape 4.500 de locuitori. „Au fost localnici care au solicitat certificate de deces, însă din primărie nu mai avea cine să le elibereze. Pe mine, primarul m-a suspendat din funcţie, iar eu nu mi-am delegat responsabilităţile altcuiva. Astfel de blocaje sunt la ordinea zilei în Bod, tocmai pentru că serviciile din primărie sunt în imposibilitatea de a funcţiona în actualele condiţii", a afirmat Mirela Şchiopu, secretara primăriei.

"Au fost localnici care au solicitat certificate de deces, însă din primărie nu mai avea cine să le elibereze. "
Mirela Şchiopu
secretara primăriei

Asfaltare fără aprobare

În iunie, în Bod Colonie, un cartier al comunei, s-au efectuat lucrări de asfaltare, despre care consilierii locali spun că nu au fost înştiinţaţi. „Am constatat că lucrările sunt gata, dar nu ştim cine le-a făcut sau cu ce bani. În mod normal, ar fi trebuit aprobaţi parametrii, inclusiv studiul de fezabilitate, în Consiliul Local", a explicat viceprimarul. Consiliul Local a aprobat înfiinţarea serviciului de salubritate, după ce în decembrie s-a cumpărat, cu 15.000 de euro, o maşină de gunoi, dar serviciul este nefuncţional.

image
Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite