FOTO Un pachet de ţigări din trei provine din contrabandă

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Comerţul clandestin cu ţigarete ocupă peste 36% din piaţa românească a tutunului, susţin procurorii DIICOT. Traficul ilicit cu ţigări contrafăcute sau de contrabandă aduce statului român pierderi anuale de peste un miliard de euro.

Un raport al Direcţiei de Investigare a Fraudelor (DIF) din cadrul Poliţiei Române arată că, în cursul anului trecut, au fost confiscate aproape 11 milioane de pachete de ţigări provenite din contrabandă. Este vorba despre ţigări deja existente la comercializare pe piaţa neagră a tutunului din România, marfă pe care traficanţii au izbutit s-o treacă de fron­tiere şi vămi.

Citiţi şi:

Cele mai contrafăcute mărci de ţigări

Captura poliţiştilor de la DIF este de trei ori mai mare decât cea înregistrată în 2009, când au fost confiscate aproximativ 3,5 milioane de pachete. Mai mult, ea reprezintă 78,5% din totalul ţigărilor confiscate în 2010 de către toate structurile Ministerului de Interne (MAI), incluzând aici şi Poliţia de Frontieră. Concluzia este întărită de Ioan Dascălu, secretar de stat în MAI, care a declarat ieri, în cadrul Conferinţei internaţionale privind strategiile de combatere a comerţului ilicit cu produse de tutun, organizată de Freedom House România, că „structurile MAI au reuşit, anul trecut, confiscarea a 14 milioane de pachete de ţigări".

Fabrici clandestine

Pe lângă produsele aduse de contrabandişti din Moldova, Serbia şi Ucraina - ţări unde preţul tutunului este de 4-5 ori mai mic faţă de România - piaţa indigenă este invadată şi de ţigarete contrafăcute. Împreună, reprezintă peste 36% din piaţa tutunului din România şi provoacă o pierdere anuală la bugetul statului de peste un miliard de euro, a precizat Ionel Nicolae, procuror-şef adjunct la DIICOT.

Poliţiştii de la DIF au închis 11 fabrici clandestine de ţigări, unde se produceau masiv şi insalubru imitaţii sub mărci cunoscute. În 2010, ofiţerii DIF au întocmit peste 2.300 de dosare penale, în care au fost cercetate 4.128 de persoane implicate în traficul cu ţigări. Pe drumul de la Poliţie la Parchet, numărul suspecţilor a scăzut: 592 de reţinuţi şi 372 de arestaţi, după afirmaţiile procurorului general Laura Codruţa Kovesi, invitat la conferinţa Freedom House.  Partea bună este că procurorii DIICOT au pus sechestru pe bunuri aparţinând traficanţilor în valoare de 65 de milioane de euro.

51 de vameşi trimişi în judecată

Procurorul general al României, Codruţa Kovesi, a mai declarat că din 2006 până în prezent au fost trimişi în judecată 51 de vameşi şi 198 de poliţişti de frontieră, nefiind înregistrate cazuri de achitări. Pe de altă parte, Kovesi a recunoscut că sunt dosare în care nici în doi-trei ani de la trimiterea în judecată nu s-a pronunţat o hotărâre. „Responsabilitatea în combaterea contrabandei cu tutun nu este numai a procurorilor. Este şi a poliţiştilor, a organelor vamale şi a tuturor agenţiilor din subordinea Ministerului Finanţelor", a adăugat procurorul general.  

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite