Un american face ordine la Bucureşti

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Traian Băsescu s-a întreţinut preţ de o oră cu înaltul oficial american Philip H. Gordon
Traian Băsescu s-a întreţinut preţ de o oră cu înaltul oficial american Philip H. Gordon

Philip H. Gordon, însărcinat de către Departamentul de Stat american să ia pulsul situaţiei politice din România, s-a întâlnit ieri cu Băsescu, Antonescu şi Ponta.

Philip H. Gordon (asistentul secretarului de stat american Hillary Clinton), însărcinat cu probleme europene şi eurasiatice, s-a aflat ieri la Bucureşti, într-o vizită în care a bifat toate punctele de putere ale României: sediul de campanie al preşedintelui suspendat, Palatul Cotroceni şi Palatul Victoria.

Explicaţia oficială a vizitei a fost oferită într-un comunicat al Departamentului de Stat American: "îngrijorarea SUA faţă de acţiunile Guvernului de la Bucureşti, care ameninţă sistemul democratic al controlului puterilor în stat şi slăbesc instituţiile independente". Vizita de ieri a fost cea dintâi reacţie importantă a Statelor Unite ale Americii după disensiunile politice petrecute la Bucureşti în ultimele luni.

Prima descindere a oficialului american a fost la sediul de campanie al preşedintelui suspendat Traian Băsescu.

Proteste anti-Ponta

Băsescu a ajuns cu o oră înaintea lui Gordon şi şi-a schimbat obişnuita vestimentaţie de campanie (pantaloni deschişi şi tricou belu) cu un costum elegant, rafinat, discret. Philip H. Gordon şi Mark Gitens­tein, ambasadorul Americii la Bucureşti, au ajuns pe Comăniţa (străduţa unde se află sediul de campanie al lui Traian Băsescu) cu o coloană impresionantă de maşini de teren americane, păziţi de agenţii de securitate de la Ambasada Statelor Unite.

Cameramanul oficial al lui Traian Băsescu a surprins un prim schimb de replici între preşedintele suspendat şi ambasadorul SUA. La întrebarea „Ce mai faceţi?", Băsescu a răspuns, mai în glumă, mai în serios: „Nu prea bine". Americanii au venit şi au plecat, după o oră, fără să dea vreo declaraţie.

În zonă s-a aflat şi un grup de manifestanţi pro-americani dotaţi cu steagurile Statelor Unite şi ale României. Printre ei - şi celebrul protestatar care a fluturat drapelul naţional zile în şir în Piaţa Universităţii, astă-iarnă. Câteva ore mai târziu, aceiaşi manifestanţi s-au mutat în faţa clădirii Guvernului, unde au cerut demisia premierului Victor Ponta.

„Avem o situaţie"

De la Băsescu, Philip H. Gordon a plecat către Palatul Cotroceni, unde a fost aşteptat de preşedintele interimar Crin Antonescu. Gordon a transmis că „Washingtonul urmăreşte cu atenţie ce se întâmplă în România, care ne este stat prieten şi partener. Suntem preocupaţi de democraţia din România, de statul de drept şi de independenţa instituţiilor de aici". La rândul său, Crin Antonescu s-a declarat bucuros de vizită şi a spus în limba engleză: „Avem o situaţie în România, o situaţie politică".

Ultima vizită pe agenda lui Philip H. Gordon a fost la Palatul Victoria. La fel ca precedentele două întrevederi, discuţia dintre Victor Ponta, şeful Guvernului, şi oficialul american s-a purtat în spatele uşilor închise.

Aliaţi îngrijoraţi

Statele Unite ale Americii au motive de îngrijorare: România este partenera americanilor în NATO şi un element important al scutului antirachetă din Europa se află la Deveselu, în Olt. Totodată, americanii au trupe pe teritoriul românesc, la baza de la Mihail Kogălniceanu, în judeţul Constanţa.

Cine e Philip H. Gordon

Philip H. Gordon activează în diplomaţia americană din perioada mandatului prezidenţial al lui Bill Clinton. A fost consilier pe probleme de politică externă pentru Barack Obama în campania electorală din 2008. Ulterior, Gordon a fost numit asistentul secretarului de stat Hillary Clinton. În cadrul secretariatului American pentru probleme europene şi eurasiatice Philip H. Gordon gestionează relaţii cu peste 50 de state din Europa şi Asia.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite