Un PDL-ist, numit ilegal şeful Casei de Pensii Braşov

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Mihail Tarbă nu îndeplinea condiţiile pentru ocuparea unei funcţii publice: minimum trei ani de vechime de la absolvirea studiilor. Mihail Tarbă (PDL) a fost numit la conducerea Casei Judeţene de Pensii Braşov de o comisie de la Bucureşti, care i-a întocmit dosarul fără să ţină cont de lege.

Agenţia Naţională a Funcţionarilor Publici (ANFP) a solicitat Curţii de Apel Bucureşti anularea Ordinului nr. 487151 din 14 iulie 2010, prin care consilierul local Mihail Tarbă (PDL Braşov) a fost numit temporar ca director executiv al Casei Judeţene de Pensii (CJP) Braşov. Acţiunea în contencios administrativ este necesară deoarece avizul ANFP a produs efecte juridice, situaţie în care nu mai poate fi revocat de instituţia care l-a emis.

Acţiunea a pornit de la Casa Naţională de Pensii şi alte Asigurări Sociale (CNPAS), cea care a întocmit dosarul prin care Mihail Tarbă (47 de ani) a fost promovat în fruntea Casei de Pensii Braşov. Astfel, Tarbă a fost numit pentru prima dată director coordonator în octombrie 2009, conform Ordonanţei 105/2009, care nu prevedea obligativitatea unei vechimi în domeniu. Ulterior, ordonanţa a fost declarată neconstituţională, iar la 12 iulie 2010 el a fost numit director executiv interimar ca funcţionar public, dar fără a respecta criteriul vechimii pe post. A rămas în funcţie până în 15 iunie 2011, când instanţa a obligat Casa Naţională de Pensii să o repună pe post pe Camelia Bugnar, demisă abuziv în timpul concediului de maternitate.

Dosarul lui Mihail Tarbă a fost realizat la Bucureşti, iar odinul de numire în funcţie a fost semnat de preşedintele CNPAS, Doina Pârcălabu. Aceasta nu a răspuns apelurilor repetate ale reporterilor „Adevărul".

Are diplomă doar din 2009

„Exercitarea cu caracter temporar a unei funcţii publice de conducere vacante sau temporar vacante se realizează prin promovarea temporară a unui funcţionar public care îndeplineşte condiţiile de studii şi vechime în specialitatea studiilor pentru ocuparea funcţiei publice (...). Din documentele anexate în susţinerea adresei Casei Naţionale de Pensii (...) rezultă că domnul Tarbă Mihail nu îndeplinea condiţiile de vechime în specialitatea studiilor prevăzute de art. 57 alin. (6) coroborat cu art 92 alin. (1) din Legea 188/1999, acesta susţinând examenul de licenţă în urma absolvirii Facultăţii de Ştiinţe Juridice şi Administrative în sesiunea iulie 2009", se arată în acţiunea semnată de preşedintele ANFP, Szakal Andras.

Repusă pe post

Neregulile comise de conducerea Casei Naţionale de Pensii s-au ţinut lanţ. Camelia Bugnar, fosta directoare a instituţiei, a fost demisă de două ori! După luni de procese, a câştigat în instanţă funcţia de director al Casei de Pensii Braşov şi a obţinut renumirea ei de către autorităţile de la Bucureşti.

La jumătatea lunii iunie, instanţa a respins irevocabil recursul Casei Naţionale de Pensii şi a menţinut sentinţa Judecătoriei Braşov, prin care Camelia Bugnar era repusă pe post. În cele din urmă, pentru a nu risca un nou proces, Casa Naţională de Pensii a repus-o pe post, îndepărtâdu-l pe Mihai Tarbă, consilier local numit la ordin politic pe funcţie.

Într-o situaţie similară se află Ioan Pamparău, fost director adjunct. „Colegul meu Ioan Pamparău - director executiv adjunct la Casa de Pensii Braşov a păţit-o şi el. A deschis şi el acţiune în contencios şi a primit următoarele ordine: ordin de repunere în funcţie (director executiv adjunct) dat de ANFP în 20.08.2010, ordin de repunere în aceeaşi funcţie dat de către CNPAS în 30.09.2012 şi ordin de desfiinţare a funcţiei dat de către CNPAS în 01.10.2010", ne-a declarat Camelia Bugnar la acea vreme. Dacă situaţia acesteia s-a rezolvat, Pamparău încă se judecă cu Casa Naţională de Pensii.

Venitul lui Tarbă

Salariul lui Tarbă a fost de 2.200 de lei, la care se adaugă 40% indemnizaţia de conducere, adică în total 3.080 de lei pe lună. În plus, acesta a primit timp de cinci luni stimulente care se ridicau la aproximativ 3.200 de lei. Aşadar, în cele 20 de luni cât a ocupat funcţia de conducere, Tarbă a câştigat în jur de 77.600 de lei brut. Preşedintele ANFP, Szakal Andras, a precizat că lui Tarbă i-ar putea fi imputată indemnizaţia de conducere pe perioada cât a deţinut ilegal funcţia de director, adică aproximativ 17.600 de lei.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite