Umilinţa unei nopţi de Anul Nou

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Primarul Vanghelie a instituit o veritabilă selecţie naturală: doar cei rezistenţi la cozi în nopţile geroase au putut prinde un loc la petrecerea dintre ani de la Romexpo

zilei de miercuri.
Tichet cu buletinul
Biletele, aşteptate mai bine de două zile, s-au vândut ca pâinea caldă. Oamenii care s-au nimerit în zonă au avut noroc şi au luat bilete pentru tot neamul, cu condiţia să aibă la ei buletinul petrecăreţului. Fără acte nu se poate intra la Revelion, pentru că tichetele sunt nominale.
"Organizare de tip mafiot"
Cei care n-au mai rezistat frigului şi au plecat acasă, fără să se gândească la faptul că biletele se pot vinde şi în miez de noapte, au revenit dimineaţă la sediul Primăriei Sectorului 5. "Ne-au păcălit. Aseară au spus că dau biletele dimineaţă, la şapte. Au fost mafioţi. Le-au vândut noaptea, să le împartă între ei", a strigat un bărbat supărat că a pierdut rândul la bilete. Ieri dimineaţă, la ora şapte şi jumătate, alte 50-60 de persoane tremurau în faţa primăriei şi se întrebau ce s-a întâmplat cu biletele. "Am plecat pe la ora 22.00 şi credeam că nu se mai pun în vânzare. Cred că le-au vândut noaptea, aşa, de faţadă. Să nu ştim noi câte bilete au fost. Cred că majoritatea au fost date pe pile", s-a revoltat un bătrân care voia două bilete pentru Revelionul Pensionarilor. "Am fost doi ani la rând şi mi-a plăcut organizarea. Vânzarea biletelor a fost mereu o bătaie de joc, dar programul de Revelion e frumos şi te distrezi aşa cum trebuie până dimineaţă", a spus Ioana, o femeie care s-a învoit de la serviciu pentru un loc la Romexpo. În replică, edilul sectorului 5 a spus ieri, în cadrul unei emisiuni televizate, că "ni s-a părut normal să dăm atunci biletele, ca să nu-i lăsăm pe oameni să stea în frig".

Opinia specialistului

"Din păcate, totul pleacă de la sărăcia şi lipsa de activitate a oamenilor care îşi permit să stea nopţi întregi la coadă la bilete pentru Revelionul lui Vanghelie. Umilinţa nu are limite atunci când este vorba despre o farfurie cu mâncare. În plus, mentalitatea comunistă a multora dintre români funcţionează încă, iar asta se vede şi la
case mai mari
. Şi la vernisaje sau congrese se găseşte cineva care să se înghesuie la mâncare, fără să ţină cont de cum este văzut, doar pentru că acea mâncare este gratis".
Augustin Cambosie, dr. psiholog

"Categoric, se atrage atenţia asupra evenimentului. Dar, oricum ar fi această publicitate a lui Vanghelie, există şi reversul medaliei. Pentru că presa, care a fost atrasă de strategia celor de la primărie (sector 5 n.r.), arată şi celor care nu îndură frigul pentru a intra la Revelionul de la Romexpo ce se petrece acolo. Astfel, toată lumea este dezgustată de organizarea şi de felul cum se pun în vânzare aceste bilete. Sper ca odată şi odată oamenii, oricât de săraci ar fi, să nu mai reacţioneze la zăhărel, adică la campanii a la Vanghelie, Sechelariu sau Onţanu."
Sebastian Lăzăroiu, sociolog

Istoria "Vanghelionului"
Organizarea Revelionului în pavilionul central de la Romexpo a fost la modă pe timpul lui Nicolae Ceauşescu. După Revoluţie, ideea a fost abandonată, însă evenimentul a fost relansat de actualul preşedinte, Traian Băsescu, în primul mandat de primar general. Este vorba de Revelionul din 2000-2001. Cum atunci la putere era PSD, în anul ce urmează Băsescu a fost dat deoparte, iar sala de la Romexpo i-a fost atribuită primarului Vanghelie. Atunci Traian Băsescu s-a mulţumit cu organizarea petrecerii la Circ, iar un an mai târziu, în Piaţa Universităţii. Vanghelie a monopolizat astfel pavilionul central şi aşa a ajuns la a şasea ediţie a Revelionului. De fiecare dată, vânzarea biletelor s-a făcut pe ultima sută de metri, aşa că, în fiecare an, cei care au vrut să meargă la Romexpo au fost nevoiţi să se umilească pentru o noapte de distracţie.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite