Ultrasunetele alungă coşmarul celulitei

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Tehnologiile moderne înlocuiesc în ultima vreme cu succes bisturiul în chirurgia plastică. Depunerile inestetice pot fi acum îndepărtate cu ajutorul unui aparat cu ultrasunete. În urmă cu

Tehnologiile moderne înlocuiesc în ultima vreme cu succes bisturiul în chirurgia plastică. Depunerile inestetice pot fi acum îndepărtate cu ajutorul unui aparat cu ultrasunete.

În urmă cu puţin timp, în Bucureşti a fost pus în funcţiune un aparat revoluţionar în medicina estetică care, cu ajutorul ultrasunetelor, reduce depunerile de grăsime inestetice, în special de pe coapse şi braţe. Dr Mihaela Leventer a anunţat recent în cadrul unei conferinţe de presă on-line inaugurarea celui mai nou aparat împotriva celulitei.

"Este vorba despre cea mai nouă descoperire privind remodelarea corporală şi reducerea pachetului adipos care are la bază principiul undei de şoc, folosită pentru prima dată în medicina estetică", a explicat specialistul în dermatologie. Până în prezent, undele de şoc au mai fost folosite în domeniul urologiei, neurologiei, angiologiei, stomatologiei, medicinei veterinare şi kinetoterapiei. "Din 2008, undele de şoc vor fi utilizate cu succes şi în medicina estetică din România", a anunţat dr Leventer.


Aparatul cu unde de şoc foloseşte ultrasunete concentrate către ţesutul adipos (zonele de acumulare a grăsimii). "Ultrasunetele pătrund de la o adâncime de câţiva milimetri până la o adâncime de 5 cm în pachetul adipos, în funcţie de energia cu care lucrăm", ne-a explicat medicul dermatolog.

"În utilizare este importantă atât frecvenţa undelor, puterea lor, cât şi suprafaţa pe care se concentrează", a completat dr Leventer. Odată intrate în ţesutul moale, adipos, ele se propagă asemenea valurilor până la adâncimea calculată în prealabil. În ţesutul moale, undele "modelează" adipocitele (celulele care acumulează grăsimea) fără să le spargă, accelerează procesul de drenaj limfatic (stimulează circulaţia limfei) şi revigorează metabolismul local prin intensificarea circulaţiei locale. În funcţie de aplicatorul folosit, planar sau radial, ultrasunetele au forme diferite, producând bule de cavitaţie care reaşază grăsimea.


Efect la distanţă


Toată această tehnologie are la bază o observaţie foarte simplă, şi anume că, atunci când un sunet este emis cu o frecvenţă înaltă, poate să spargă, la distanţă, obiecte. "Este acelaşi efect ca şi cel al unei explozii al cărei suflu sparge geamurile învecinate", ne-a explicat dr Leventer. În anii "80, pornind de la această observaţie, au fost fabricate primele aparate de litotriţie, capabile să spargă pietrele de la rinichi.

În acel caz, undele sunt focusate şi direcţionate către pietre de către un sistem radiologic conex (care permite observarea "ţintei"). În cazul litotriţiei, ultrasunetele traversează pielea, grăsimea subcutanată, muşchii şi rinichii - fără să-i lezeze, şi se concentrează doar asupra pietrelor pe care le fărâmiţează, astfel încât acestea să poată fi eliminate pe cale naturală.


Următoarea aplicaţie a ultrasunetelor a fost pentru depunerile calcaroase de la nivelul tendoanelor şi articulaţiilor. În felul acesta au fost tratate cu succes diferite afecţiuni musculoscheletale, dar şi sindromul dureros posttraumatic, deoarece această tehnologie îmbunătăţeşte circulaţia şi metabolismul local, reducând edemul (acumularea de apă posttraumatică).

Aparatul folosit de dr Leventer are şi aplicatoare pentru tratamentul de recuperare şi fizioterapie rapidă. Aplicatoarele de uz dermatologic tratează neinvaziv (fără intervenţie chirurgicală) celulita şi pot remodela pachetele adipoase care ies din relieful armonios al corpului. Tratamentul, avertizează medicul dermatolog, nu este o "cură de slăbire", procedura putând doar corecta, nedureros şi nesângerând, silueta, asemenea unei operaţii de lipoaspiraţie.


Noua tehnică poate fi folosită pe zonele "cărnoase", cum sunt braţele, coapsele, fesele, gleznele, genunchii, dar nu poate fi folosită pentru grăsimea de pe abdomen. Pentru remodelarea corporală sunt necesare 12 şedinţe pe lună (trei şedinţe săptămânal), astfel încât să rezulte un efect vizibil pe o zonă. Tratamentul cu ultrasunete nu este dureros, durează în medie 15-20 minute, nu are efecte adverse, însă nu poate fi aplicat gravidelor, persoanelor cu boli infecţioase ale pielii sau celor care suferă de diverse colagenoze. Costul unei cure, pentru o zonă corporală, este de aproximativ 1.200-1.500 euro.

De ce apare celulita

Celulita este o alterare a ţesutului conjunctiv ca urmare a acumulării grăsimii în adipocite. Se produce îmbătrânirea ţesutului, tulburări la nivelul circulaţiei limfatice şi sanguine, care favorizează retenţia de apă şi toxine. În 12% din cazuri, celulita apare în perioada de pubertate, 25% - în urma consumului de anticoncepţionale, 20% - în timpul şi după sarcină şi 25% din cazuri în perioada de menopauză. Se poate afirma că celulita apare frecvent în perioada dereglărilor hormonale.

Factorii care favorizează apariţia celulitei sunt: factorii genetici, alimentaţia (cantităţi mari de grăsimi animale, exces de glucide, conservanţi şi aditivi alimentari, consum insuficient de legume, fructe proaspete şi suplimente vitaminice), sedentarismul, dereglările hormonale (disfuncţii ale ovarelor, suprarenalelor), stresul (provoacă o hipersecreţie de hormoni, care contribuie la depunerea grăsimii pe burtă şi coapse), dar şi tulburările de circulaţie sanguină sau limfatică. De asemenea, cafeaua, alcoolul şi tututnul sunt factori favorizanţi.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite