"Ultraşi" şi "şmecheri"

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Asta-i chiar culmea! Băieţi care vin la stadion pentru a se răfui între ei, pentru a încinge cafturi în interiorul şi în jurul arenelor ori pentru a arunca obiecte în teren ies să

Asta-i chiar culmea! Băieţi care vin la stadion pentru a se răfui între ei, pentru a încinge cafturi în interiorul şi în jurul arenelor ori pentru a arunca obiecte în teren ies să protesteze! Împotriva cărui fapt? Împotriva proiectului legii care va pedepsi huliganismul pe stadioane. Desigur, dreptul la opinie este garantat de Constituţie.

La fel şi cel de a organiza manifestaţii. Aşa că "ultraşii" care ţipă că vor libertate în timp ce distrug scaune pe stadioane pot să şi iasă în stradă dacă doresc şi dacă au aprobările necesare.

În realitate, aceşti băieţi activi fac rău fotbalului. Aduc prejudicii propriilor cluburi pe care, chipurile, le susţin - de fapt, le trimit să joace pe terenuri străine, cu cheltuieli suplimentare. Sau le silesc să joace în atmosfera glacială a meciurilor cu porţile închise. Şi într-un caz, şi în celălalt şansele ca echipa favorită să câştige meciul scad simţitor - statisticile o pot dovedi.

Tot aceşti băieţi răi alungă din tribune spectatorii civilizaţi - cu cât mai multe bătăi, înjurături şi obiecte aruncate în teren, cu atât mai multe scaune goale. Se vede cu ochiul liber.

Ştiu! Replica "ultraşilor" e directă: "Stadionul nu-i Ateneu!" Da, la stadion te mai enervezi şi uneori îţi mai scapă câte o vorbă proastă, dar de aici şi până la jungla în care tind să-l transforme "ultraşii" de la peluze e cale lungă. Există o măsură în toate. La peluze, ea a fost depăşită de mult. Şi a venit momentul ca fotbalul să-i scoată afară pe cei care-i fac rău.

Dar haideţi să privim şi cealaltă faţă a monedei. Să nu uităm că unul dintre iniţiatorii legii antihuliganism este chiar peremistul Dumitru Dragomir, preşedinte al Ligii Profesioniste de Fotbal.

Şi, se ştie, acolo unde-i Mitică, trebuie să fie şi o şmecherie. Iat-o: profitând de dezaprobarea generală faţă de înmulţirea actelor de violenţă de pe stadioane, Mitică al nostru s-a gândit să se protejeze şi el, împreună cu ceilalţi "oameni de fotbal".

Ei bine, articolul 18, alineatul b). - care interzice scandările şi bannerele împotriva conducătorilor din fotbal - este la fel de scandalos precum comportamentul huliganilor! Au dreptate iniţiatorii legii să-i sancţioneze drastic pe zurbagii - chiar până la a-i băga în puşcărie! -, dar sunt de-a dreptul ridicoli atunci când cred că tribunele se vor umple de fraieri!

Nea Mitică, scapă-ne de "ultraşii" violenţi - oricum, nu sunt mai mult de o mie-două, adunaţi de la toate cluburile! Dar nu ne lua de proşti, nea Mitică, băgându-ne pe sub nas interdicţii ca pe vremea Miliţiei. Nu te mai ascunde în spatele huliganilor şi lasă-ne să te contestăm, civilizat, dar ferm, dacă ai curajul. Ia să vedem, îl ai?

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite