Ultimul asalt pentru Casa Albă

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Favorit Barack Obama conduce detaşat în sondaje şi se pregăteşte deja să intre în istorie. Cei doi candidaţi la preşedinţia Statelor Unite şi-au transmis ultimele mesaje către alegători, totuşi puţini analişti mizează pe o surpriză la urne.

Candidatul republican pentru Casa Albă, John McCain a petrecut ziua de ieri în Virginia, stat considerat esenţial de analiştii americani, unde le-a transmis suporterilor săi să nu renunţe, pentru că lupta nu este încă decisă.

Candidatul republican şi-a început weekendul în cadrul unei manifestaţii electorale, la Norfolk, a mers apoi la Sprijgfield, pentru a-l încheia azi-noapte în statul Pennsylvania, unde va ţine două discursuri.

Virginia este prin excelenţă un stat cu simpatii republicane. Democraţii nu au mai câştigat aici din 1964, când Lyndon Johnson a adunat cele mai multe voturi.

Victoria lui Johnson s-a datorat însă nu atât charismei sale, ci în primul rând emoţiei ce a traversat întreaga Americă, după asasinarea lui J.F. Kennedy. Deocamdată însă, Obama conduce în acest stat cu nouă procente în faţa candidatului republican.
“Ne revenim. Mac se întoarce”, le-a transmis candidatul republican celor adunaţi să-i audă ultimul discurs din campanie.

Pennsylvania este în schimb un stat ca şi câştigat de democrat, aici triumfând şi John Kerry, în 2004. Un alt stat în care alegerile americane încă “se joacă” este Ohio, ce oferă 20 de electori.

“Sunt un rebel republican”

După ce şi-au petrecut ziua de sâmbătă adresându-se propriului electorat, John McCain şi Barack Obama au mers aseară fie la televiziune, fie la radio, pentru a-şi transmite mesajul politic la nivel naţional. Republicanul şi-a făcut apariţia la Saturday Night Show, o emisiune de divertisment.

“Sunt un adevărat rebel republican, însă fără bani”, a glumit el. McCain a părut într-o stare de spirit foarte bună, cu toate că în cadrul show-ului a apărut şi actriţa Tina Fey, celebră pentru modul în care o imită pe Sarah Palin, candidata republicană pentru postul de vicepreşedinte. “Nu îmi este frică de luptă. Sunt pregătit pentru ea şi voi va trebui să luptaţi alături de mine”, le-a transmis el alegătorilor.

Prezenţe scenice limitate

Barack Obama în schimb şi-a limitat prezenţele scenice. Candidatul democrat a preferat să transmită tot prin intermediul mijloacelor de comunicaţie moderne un mesaj, însă nu unul televizat, ci pe calea undelor.  “Dacă îmi veţi da votul marţi, nu doar că vom câştiga alegerile – împreună vom schimba ţara şi întreaga lume”, le-a transmis el alegătorilor. Analiştii au primit destul de rezervaţi discursul.

Principala acuză care i s-a adus a fost aceea că mesajul a avut în centru aceeaşi idee a “schimbării”. Cu toate acestea, comunitatea de culoare se teme că o eventuală victorie a lui Barack Obama nu va aduce schimbări majore într-o societate, marcată – cred ei – de rasism şi inegalităţi.

“America este în continuare una dintre ţările dezvoltate unde segregarea rasială şi socială este foarte puternică”, afirmă Dedrick Muhammad, cercetător la Institutul pentru Studii Politice de la Washington. 

Comunitatea de culoare, care reprezintă 13% din populaţia Statelor Unite, rămâne cea mai săracă din ţară. Dedrick Muhammad arată însă că strategia senatorului de Illinois de a elimina aproape în totalitate chestiunea rasială din campanie l-a uimit. “Ceea ce mă deranjează este că nu se vorbeşte de inegalităţile dintre albi şi negri”, explică el. “Ştiu că pentru Obama aceasta este o strategie pentru a câştiga, dar mă întristează”, adaugă el.

Îi testează curajul

Candidatul democrat a fost avertizat de oficiali din serviciile de informaţii că teroriştii ar putea ataca ţinte americane sau state aliate, cum ar fi Marea Britanie sau Israelul, pentru a-i testa curajul, dacă va fi ales preşedinte.

Indicaţiile oferite echipei de campanie a lui Barack Obama despre posibile atacuri se bazează pe date specifice, obţinute de serviciile de informaţii după monitorizarea reţelelor teroriste, potrivit unei surse militare de rang înalt, citată de Sunday Telehraph.

Campania, pas cu pas

2007

20 ianuarie: Hillary Clinton îşi lansează oficial candidatura în tabăra democrată.
10 februarie: rivalul său Barack Obama îşi lansează, la rândul său, candidatura.
28 februarie: John McCain îşi anunţă candidatura în tabăra republicană.

2008

3 ianuarie: Primarele din Iowa sunt câştigate de Obama.
8 ianuarie: McCain câştigă în New Hampshire.
6 februarie: “Super Marţea” electorală. Obama şi Clinton obţin un scor egal: McCain se detaşează.
4 martie: McCain câştigă patru alegeri primare şi obţine sprijinul lui Bush.
3 iunie: sfârşitul primarelor democrate. Obama câştigă la limită, cu 2.118 delegaţi.
23 august: Obama îl alege pe senatorul Joe Biden drept partener.
28 august: Obama, candidat oficial la preşedinţie, la convenţia democrată din Denver.
29 august: McCain o desemnează partener pe Sarah Palin.
4 septembrie: McCain, nominalizat oficial la convenţia de la Saint-Paul.

Militarii americani au votat la Kogălniceanu

Majoritatea militarilor americani aflaţi în misiune în România, atât cei cantonaţi la baza militară de la Mihail Kogălniceanu, cât şi cei aflaţi la bordul navei de comandament “USS Mount Whitney”, care aparţine Marinei Militare a SUA, şi-au votat deja favoritul pentru prezidenţialele din SUA.

La baza Mihail Kogălniceanu se află peste 20 de cetăţeni americani în această perioadă, iar la bordul navei de comandament “USS Mount Whitney”, care a ancorat vineri în Portul Constanţa şi va pleca în ziua alegerilor, se află 325 de marinari, informează NewsIn. Forţele Armate SUA din Europa (USAREUR) asigură întregului personal militar, civil şi familiilor acestora atât informaţii privind alegerile, cât şi ocazia de a-şi exercita dreptul de vot prin sistemul “vot la distanţă”.

Astfel, la fiecare nivel de comandă şi la fiecare unitate există un ofiţer asistent de vot a cărui responsabilitate este să contacteze fiecare persoană din unitate şi să îi furnizeze documentele necesare pentru a se putea înregistra să voteze în statul de care aparţine.

Washingtonul, cuprins de febra învestirii

Cursa dintre Barack Obama şi John McCain pentru Casa Albă nu s-a încheiat încă, dar la Washington au început pregătirile pentru festivităţile ce vor marca învestirea celui de-al 44-lea preşedinte, la 20 ianuarie 2009. Unele dintre cele mai bune hoteluri din capitală au deja toate locurile rezervate pentru acea perioadă, deoarece, în mod tradiţional, inaugurarea preşedintelui celei mai mari puteri mondiale este precedată de o săptămână de festivităţi.

Astfel, hotelurile şic de pe Pennsylvania Avenue şi traseul paradei prezidenţiale de la Capitoliu la Casa Albă au început deja să primească rezervări în urmă cu câteva luni. Balurile şi banchetele susţinătorilor noului preşedinte, ale aleşilor şi ale tuturor celor de la Washington vor lăsa locul, la 20 ianuarie, ceremoniei solemne de învestire.

Dacă va respecta tradiţia, succesorul lui George W. Bush, fie că se numeşte John McCain sau Barack Obama, îşi va începe ziua luând parte la o slujbă religioasă. Se va întâlni cu predecesorul său la Casa Albă şi va asista la depunerea jurământului de către vicepreşedinte.

Apoi va merge la Capitoliu, unde va rosti jurământul: “Jur solemn că voi îndeplini cu credinţă funcţia de preşedinte al Statelor Unite şi că voi face tot ce îmi va sta în puteri pentru a apăra şi proteja Constituţia Statelor Unite”.

Circa 240.000 de persoane îşi vor putea cumpăra un bilet pentru a-l auzi pe noul preşedinte rostind această frază din Constituţia americană. După depunerea jurământului, preşedintele va participa la un dejun oficial şi va merge la Casa Albă însoţit de o paradă. Deciziile ce ţin de meniu şi de alegerea muzicii pentru petreceri vor fi luate de echipa viitorului preşedinte.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite