Iarna s-a instalat la munte. Week-end început vara şi terminat în nămeți. Zăpadă de aproape un metru în Bucegi

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Zăpadă la Predeal în dimineața zilei de duminică, 9 octombrie 2011
Zăpadă la Predeal în dimineața zilei de duminică, 9 octombrie 2011

A venit iarna la munte: În mai multe zone montane din România a nins abundent noaptea trecută. La Predeal zăpada este de 25 de centimetri. În zonele joase s-a instalat toamna cu ploi şi vreme rece. Sfârşitul de săptămână început vara, la soare, se încheie astăzi cu vreme rece.

UPDATE 13.40 FOTO A nins în munții Făgăraș. Stratul de zăpadă măsoară peste 10 centimetri la Cota 2000
Ieri toamnă, azi iarnă în toată regula. Cam așa le-a jucat veste vremea turiștilor care și-au petrecut sfârșitul de săptămână pe Transfăgărășan. Stratul de zăpada atinge la această oră peste 10 centimetri la Cota 2000.  Vezi aici alte detalii!


FOTO: Imagine de pe Transfăgărașan

image

UPDATE 13.25 Primele imagini din Cheia, în zona Muntele Roșu



UPDATE 13.00 Prima ninsoare la Rânca



image
image


UPDATE 12.55 Prima zăpadă la Suceava. 4 centimetri la Staţia Răchitiş - Călimani
Meteorologii băcăuani care monitorizează Staţia Meteo Răchitiş-Călimani susţin că zăpada s-a aşternut deja într-un stat de patru centimetri şi va mai ninge în continuare astăzi. Citește aici noutățile despre situația din Suceava, articolul este constant actualizat.

UPDATE 12.50 Prima ninsoare în judeţul Cluj: ninge la Băişoara
Ninsoarea în staţiunea Băişoara, din Munţii Apuseni, a început în jurul orei 11.00. "Şi acum ninge destul de tare, însă nu suficient cât să se depună. Sunt fulgi potriviţi. Ar trebui să ningă toată ziua ca zăpada să fie suficientă măcar pentru săniuş", a declarat Dana Nicula, managerul pensiunii Andreea din Băişoara. Citește aici noutățile despre situația din județul Cluj, articolul este constant actualizat.


UPDATE ORA 12.35 Traficul pe DN 1 A, blocat parţial duminică dimineaţă la graniţa dintre judeţele Prahova şi Braşov, după ce în zonă a nins, iar mai multe TIR-uri neechipate de iarnă nu au mai putut înainta a fost reluat.
Citește aici noutățile despre situația de pe DN 1A, articolul este constant actualizat.

Purtătorului de cuvânt al Poliţiei Prahova Daniel Radu a declarat că circulaţia rutieră pe DN 1 A Ploieşti - Braşov a fost reluată, după ce în zonă s-a intervenit cu materiale antiderapante, astfel încât TIR-urile să-şi poată relua deplasarea.

Sensul de mers Ploieşti - Braşov al DN 1 A a fost blocat în localitatea prahoveană Cheia, la graniţa dintre judeţele Prahova şi Braşov, după ce în zonă a nins, iar pe carosabil s-a aşternut un strat de zăpadă de aproximativ cinci centimetri. Astfel, mai multe camioane neechipate de iarnă au rămas blocate pe carosabil, nemaiputând înainta.

UPDATE ORA 12.15 Vizibilitatea pe platoul Bucegi este de numai 10-15 metri, iar zăpada s-a așezat într-un strat de aproape un metru. Un turist s-a rătăcit între cabanele Omu și Babele, dar a fost recuperat de salvamontiștii și se află în siguranță la Cabana Babele.

UPDATE ORA 11.45
Traficul pe DN1 A - Cheia a fost deblocat, dar se circulă în condiții de iarnă. Se intervine în continuare pentru curățarea carosabilului.

UPDATE 12.00 Bâlea Lac: zăpada are 20 de centimetri

Ninsoarea a blocat telecabinele din Bucegi. Salvamont anunță că va închide traseele din zonă.

 

UPDATE 11.45 Mai multe TIR-uri sunt blocate pe DN1A

Potrivit purtătorului de cuvânt al Poliţiei Prahova, Daniel Radu, sensul de mers spre Braşov este blocat în localitatea prahoveană Cheia, pe celălalt sens de mers circulându-se normal. În zonă se intervine cu material antiderapant.
Citește aici noutățile despre situația de pe DN 1A, articolul este constant actualizat.

image
image
image
image

UPDATE 10.25 Stratul de zăpadă a ajuns la peste 10 centimetri la Predeal, dar în zonele înalte din Bucegi stratul se apropie de jumătate de metru. Salvamontiştii îi sfătuiesc pe turişti să nu urce pe munte, întrucât stratul de zăpadă este foarte instabil, iar pe partea superioară a văilor există risc de producere a unor avalanşe. Citiţi aici mai multe detalii.

FOTO: În dimineaţa aceasta, la Predeal, pe alocuri zăpada era de și de 25 de centimetri.

image

În zona Întorsurii Buzăului a nins în noaptea de sâmbătă spre duminică, iar temperatura a coborât până la 0 grade Celsius. În pasul Predeluţ, ce face legătura între localităţile Teliu (jud. Braşov) şi Întorsura Buzăului (Covasna) stratul de zăpadă are o grosime de 8 centimetri.

Ploaia s-a transformat în ninsoare în nordul judeţului Prahova, unde s-a depus până acum un strat de zăpadă de aproape cinci centimetri.

Vremea frumoasă a luat sfârşit şi la malul mării. Unde ieri constănţenii încă făceau plajă, astăzi plouă, iar temperaturile au scăzut cu 10 grade Celsius faţă de sâmbătă. Aflaţi aici mai multe detalii despre vremea din Constanţa

Plouă de azi-noapte la Constanţa

După o vară lungă şi secetoasă de aproape cinci luni, în weekendul acesta a venit toamna în zonele mai joase. La munte, în zonele înalte, s-a instalat pe deplin iarna. A nins abundent şi stratul de zăpadă este consistent în multe staţiuni montane, în unele zone depăşind jumătate de metru. Turiștii care au plecat vineri la munte sunt luaţi prin susprindere de ninsoarea bruscă. Mulţi nu erau pregătiţi cu haine groase şi nici nu aveau maşinile echipate corespunzător.

Duminică şi în zilele următoare va ploua şi vremea se va răci până la sub 10 grade Celsius în unele regiuni. Ploaia ar trebui să ne bucure, spun meteorologii, pentru că va ajuta agricultura. Ba ne va întrista, sunt de părere psihologii, care vorbesc despre depresiile cauzate de dispariţia soarelui. "Adevărul" încearcă să surprindă mai jos, în imagini şi cuvinte, ultima respiraţie a verii şi prima răsuflare a toamnei.


Toamna în Bucureşti 1

Prima toamnă fără bilete RATB...

Johnny Răducanu nu mai cântă la pian. Steve Jobs a tăcut şi el. Ocupaţi cu morţile oamenilor celebri, n-a mai remarcat nimeni că au început să moară şi frunzele copacilor din faţa casei. Scriem astăzi despre toamnă. E, oricum, mai frumoasă decât o ceartă între două dive sau un nesfârşit divorţ. Este prima toamnă fără bilete RATB, fără meciuri pe Stadionul „Ghencea", fără uzina Timpuri Noi. E toamna cu cei mai puţini studenţi, vai de instituţia balului bobocilor. De astăzi vor bate lung peste ţară, reci ramuri de vânt - cum cântă Tudor Gheorghe.

Tristă e toamna în Bucureşti, la Piaţa Obor. Maşinile şi oamenii intră într-un război al nervilor din care nimeni nu iese învingător



Cer de ciori prin mahalale

De astăzi, şoferii rotesc butonul de climatizare de la albastru la roşu. Aerul cald se năpusteşte prin grilele de pe bordul maşinilor. E bine în maşină când e urât afară. Şi astfel gândind cu toţii, şoselele vor deveni neîncăpătoare. În autobuze şi în tramvaie s-au închis geamurile. Miroase deja a haine bătrâneşti scoase de la naftalină. Alendeloane şi trencicoturi, fulgarine şi demiuri. De acum vor fi picături îngheţate pe geamul metroului, căci da, metroul iese la suprafaţă când ajunge la capăt de linie înspre fostul colos IMGB. Merge ca trenul pe câmp. 

De astăzi - gata. Se înnegurează cerul de ciori prin mahalale, peste castani roşcaţi. E timpul în care nu mai are nimeni nicio speranţă. Meteodependenţii merg la slujbe trişti ca nişte gloabe înhămate la dric. Tocmai Crăciunul... hăt, departe. Şi pentru că oamenii se agaţă de el, Crăciunul a fost mutat mai încoace. Începe de pe la finalul lui octombrie. Mai sunt câteva săptămâni până la primele reclame cu Moş Crăciun. Şi, apropo, unde faceţi Revelionul?

Tristă e toamna în Bucureşti, la Piaţa Obor. Maşinile şi oamenii intră într-un război al nervilor din care nimeni nu iese învingător

Viaţa se mută în malluri

Terasele dispar. Trotuarele din Centrul Vechi vor fi cu totul ale trecătorilor. Oricum, viaţa se mută în malluri. Pe Facebook, doamnele şi domnişoarele au schimbat pozele de la profil. De unde până mai ieri erau fine picioare îngropate în nisip, acum sunt poze sepia cu femei suav-triste înfăşurate în eşarfe cât toate zilele. Hiper-melancolie de manager de companie. Machiaj de toamnă, sarafane de toamnă, parfum bărbătesc de toamnă cu ambră şi mango, maşini decapotabile cu prelata întinsă -ce imagine dezolantă!

Mai sunt 83 de zile până se duce 2011. Încep întrebările: cum a fost anul ăsta? A meritat? Este poate ultima toamnă în care aveţi o greutate normală şi un corp de invidiat. Pentru unii - ultima toamnă de studenţie. De burlăcie. Poate ultima toamnă în care ai transaminazele la cote normale, iar pentru unii, cine ştie care, e chiar ultima toamnă. De tot. Bucuraţi-vă de ea!

Pro toamnă

„Îmi place mirosul toamnei. Îmi aduce aminte de bucuria cu care abia aşteptam să înceapă şcoala. Librăriile, cele care mai aduc cu papetăriile copilăriei mele, îmi miros şi-acum a toamnă. Acolo intram când ne lua mama rechizitele. Îmi plac tarabele încărcate cu legume, de toate felurile, mirosul de ardei copţi şi de zacuscă, mormanele de struguri de toate dimensiunile şi aromele, îmi plac mustul şi robusteţea crizantemelor de toate culorile, care umplu găleţile precupeţilor din jurul pieţelor. Îmi place că scap de zilele toride şi că soarele, chiar dacă arde în miezul zilei, serile ne
dă pace".

Gabriela Marinescu, 42 de ani, Bucureşti

Antitoamnă

„Toamna înseamnă sfârşitul concediului şi începutul unei lungi aşteptări a verii viitoare. Nu-mi plac ploile, nu-mi place noroiul, nu-mi place să ştiu că va veni frigul. Oraşul se aglomerează după sfârşitul vacanţei şi, până la Sărbători, timpul curge încet şi monoton. Se înnoptează mai repede, ziua e mai scurtă, e o atmosferă deprimantă. Cred că senzaţiile astea neplăcute mi se trag din copilărie, pentru că toamna însemna începutul şcolii şi sfârşitul distracţiei. Mai e şi peisajul care începe să moară şi simt deja că mi se face dor de mirosul ierbii. Toamna asta a fost altfel. Măcar să mai ţină vremea aşa până prin noiembrie".
Mihai Valentin  39 de ani, Bucureşti

Lipsa soarelui duce la depresii

Venirea toamnei provoacă aşa-zisele „depresii sezoniere", spun psihologii. „Aceste depresii sunt declanşate exact de dispariţia soarelui, a luminii. Ele apar, ciclic, toamna şi dispar primăvara", ne-a declarat Lena Rusti, psihoterapeut. Simptomele acestor stări sunt lipsa chefului de viaţă, o stare generală proastă, somnolenţă sau insomnie, scăderea nivelului de energie, gânduri negative. „De obicei gândurile în depresiile sezoniere nu merg chiar până la suicid", susţine psihologul Rusti, care are printre pacienţi şi astfel de suferinzi.

INFO



Depresiile sezoniere nu ating pe oricine. Mai degrabă pe cei sensibili, care au şi alt gen de depresii, cărora li se adaugă şi acestea sezoniere. „Sunt foarte importante echilibrul şi autodisciplina, ca stil de viaţă, atunci când vrem să le înlăturăm, spune Lena Rusti. Ca orice altă formă de depresie, este important modul în care ne raportăm la ce se întâmplă în viaţă. Să ne autoeducăm şi pur şi simplu să ne bucurăm de lumină. Psihoterapia ne-ar ajuta să ne găsim echilibrul". În unele cabinete se practică şi o terapie cu lumină, în care pacientul este expus unor fluxuri luminoase anumite intervale de timp. S.P.

Toamna a veit în weekend

Sâmbătă  a fost prima zi propriu-zisă de toamnă, potrivit prognozei meteo. Norii și-au făcut apariţia întâi în partea de vest a ţării, iar treptat, ploile şi aerul mai rece au avansat către centrul şi nordul ţării, iar duminică au ajuns şi în Oltenia, Muntenia, Dobrogea şi Moldova. Valorile termice se vor situa sub normele climatologice în toată ţara. Sâmbătă temperaturile minime au covorât până la 4-14 grade Celsius, iar duminică se vor înregistra şi zero grade, la munte. Maximele zilei de duminică vor fi între 6 şi 18 grade Celsius. Luni se aşteaptă ca norii să dispară de deasupra Banatului.

Aerul care vine deasupra României este unul de origine polară, care în timpul săptămânii a stăpânit Europa Centrală, unde temperaturile au fost mai mici cu circa 10 grade decât cele din România, ne-a informat meteorologul Dumitru Baltă. Vântul va avea intensificări în toate regiunile. Va ploua pe arii extinse, mai însemnat cantitativ în regiunile extracarpatice, precum şi în cele montane, unde, la altitudini mai mari de 1.800 m, precipitaţiile se vor transforma în lapoviţă şi ninsoare, iar vântul va sufla tare.

„Totuşi, trebuie să ne bucurăm că, după două luni de secetă, în sfârşit vine ploaia", spune meteorologul Dumitru Baltă. „În primul rând, e o bucu­rie pentru agricultură, apoi pentru că ploaia va mări debitele râurilor şi volumele de apă din lacurile de acumulare. Ploaia va mai contribui şi la creşterea debitului Dunării". Vremea rece va continua şi în prima parte a săptămânii viitoare. "Vor fi temperaturi mai reci decât cele normale pentru luna octombrie", a explicat specialistul în meteorologie, care nu exclude posibilitatea ca în luna aceasta să şi ningă la munte.

INFO
Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite