Ultima scenă cu actorul Emil Hossu

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Trupul neînsufleţit al actorului a fost depus la Teatrul Nottara până la ora 18:00. Înmormântarea va avea loc, mâine, la cimitirul Bellu din Capitală, la ora 14:00.

Un mare muzician, al căruit nume e prea puţin important în contextul de faţă, spunea cândva: "Uitarea cuiva nu contează. Unii ar plăti sume enorme de bani doar pentru a se asigura că oamenii nu-i vor uita. Pe mine nu mă interesează astfel de lucruri". Personajul cu pricina spunea aceste cuvinte în faţa camerelor de luat vederi, în ultimul stadiu al unei boli incurabile. Îşi anunţa practic sfârşitul şi îşi enunţa ultimele dorinţe.

Moartea lui Emil Hossu i-a luat însă pe nepregătite pe toţi apropiaţii actorului. Chiar şi astăzi, la două zile de la deces, oamenii din jurul său încă mai caută explicaţii. Actorul Hossu nu a apucat să transmită posterităţii dacă şi cum îşi doreşte să fie amintit, însă posteritatea a luat decizia în locul său. Dovadă stau oamenii care au trecut ieri pragul Teatrului Nottara din Capitală, pentru a aduce un ultim omagiu actorului.

Acordurile misterioase

Pentru un muzician sau un actor de filme e mult mai simplu. Dacă cineva vrea să-şi aducă aminte de ei, pun filmul preferat sau ascultă o melodie. Şi amintirile se leagă. Pentru un actor de teatru prin excelenţă, cum a fost Emil Hossu, e ceva mai complicat. Piesele se joacă şi se duc, ceea ce rămâne în urmă este senzaţia pe care ai simţit-o din faţa scenei cu mulţi ani în urmă.

Astăzi însă, întregul Teatru Nottara a fost o enormă scenă pentru ultima reprezentaţie a unui mare actor. Din sălile învecinate încăperii unde a fost depus trupul neînsufleţit al lui Emil Hossu s-a auzit, în permanenţă, în surdină, acorduri de muzică clasică, astfel încât nu puteai ştii, cu siguranţă, dacă este un omagiu adus celui decedat sau bucăţi din repetiţia unei piese.

Rând pe rând, şi-au făcut apariţia soţia şi fiul actorului, apoi prietenii şi colegii de la Nottara şi, spre final, foştii colegi de scenă sau de platou de filmare: Victor Rebengiuc, Mircea Diaconu, Mariana Mihuţ, Virgil Ogăşanu şi Luminiţa Gheorghiu. Primarul general Sorin Oprescu, premierul Emil Boc, consiliul general al Municipiului Bucureşti, dar şi actorul Bebe Cotimanis şi-au arătat respectul şi au depus coroane, în memoria marelui actor.

Cele trei fotografii

Dincolo de omagiul adus de cei dragi, povestea ceremoniei de la Teatrul Nottara este una organizată în jurul a trei fotografii. Cea de pe uşa de la intrare, prezentându-l pe Emil Hossu, alături de data naşterii şi cea a morţii, şi un citat despre nevoia revenirii „la copilărie, la rădăcini, la ceea ce este esenţial". A doua este o fotografie modernistă, alcătuită dintr-un colaj de imagini, într-o culoare intensă. Este afişul ultimei piese în care avea să joace Emil Hossu, „Nu vorbiţi cu actorii".

În fine, cea de-a treia fotografie se află chiar în sala unde a fost depus trupul neînsufleţit. Este poza actorului, lipită de cele ale foştilor colegi, majoritatea dispăruţi şi ei dintre noi. Este un soi de omagiu informal, o preţuire a unei instituţii, teatrul, faţă de un suflet ce l-a reprezentat şi l-a omagiat cu fiecare reprezentaţie.

VEZI AICI O FOTOGALERIE CU ULTIMUL OMAGIU ADUS ACTORULUI EMIL HOSSU

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite