Ultima redută stalinistă, sub asaltul "generaţiei în blugi"

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Belarus în ajunul scrutinului de duminică, având în vedere măsurile speciale luate de autorităţi pentru prevenirea repetării scenariului "revoluţiilor colorate" din unele republici




Belarus în ajunul scrutinului de duminică, având în vedere măsurile speciale luate de autorităţi pentru prevenirea repetării scenariului "revoluţiilor colorate" din unele republici ex-sovietice. Simbolul cromatic al opoziţiei, majoritatea tineri, este albastrul, de la culoarea blugilor pe care îi poartă. şansele ei sunt însă reduse. Potrivit ultimelor sondaje de opinie, actualul preşedinte ar putea obţine 45-77 la sută din voturi, în timp ce principalul său contracandidat, Milinkevici, doar 8-18 la sută. Autorităţile au luat măsuri draconice împotriva opozanţilor şi a simpatizanţilor acestora, recurgând la şicanarea, intimidarea şi chiar arestarea acestora, interzicerea unor publicaţii independente, acuzaţii directe la adresa Occidentului, inclusiv a unor foste republici sovietice, expulzarea sau interzicerea prezenţei la alegeri a unor observatori internaţionali din partea UE şi OSCE. Recent, şeful KGB belarus, Suhorenko, a denunţat o aşa-zisă tentativă de acaparare prin forţă a puterii, cu sprijin din afară, şi a avertizat că tentativele de destabilizare a situaţiei în ajunul şi în timpul alegerilor vor fi calificate ca acţiuni teroriste, vinovaţii fiind pasibili de închisoare sau pedeapsa capitală.

Opoziţia se teme de falsificarea scrutinului
În pofida acestor ameninţări, "opoziţia în blugi" a chemat la organizarea, în ziua alegerilor, a unui marş împotriva "încălcării legii, falsificării, groazei şi constrângerilor". UE şi SUA au cerut autorităţilor belaruse să elibereze persoanele arestate din rândul opoziţiei şi să asigure desfăşurarea corectă a alegerilor, ameninţând că, în caz contrar, vor aplica noi sancţiuni împotriva Belarus.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite