Uleiurile vegetale sunt bune pentru inimă
0
Cele de palmier, de măsline sau de canola (rapiţă) sunt nutritive şi uşor de absorbit de către organism. În plus, reduc nivelul colesterolului Spre deosebire de grăsimile animale, care
Cele de palmier, de măsline sau de canola (rapiţă) sunt nutritive şi uşor de absorbit de către organism. În plus, reduc nivelul colesterolului
Spre deosebire de grăsimile animale, care au carbohidraţi şi proteine, cele vegetale sunt grăsimi pure, 100 la sută, bogate în vitamina E şi acizi graşi Omega 3.
Uleiurile vegetale sunt vedetele meniurilor de vară. Deseori, opţiunile gospodinelor se îndreaptă spre uleiul de măsline, de palmier şi de canola (rapiţă). O lingură din aceste grăsimi vegetale îi asigură organismului circa 120 de calorii. Dar este bine să alegem aceste uleiuri cu multă grijă, în funcţie de celelalte ingrediente folosite în meniul preferat.
Uleiul de palmier scade colesterolul
Concret, când calculăm numărul de calorii, trebuie să ţinem seama că uleiul de măsline are 119 calorii, cel de canola - 124 de calorii, iar cel de palmier - 120.
Originar din Africa, acest ulei se obţine din partea cărnoasă care înconjoară sâmburele, prin zdrobire şi presare, dar şi din sâmburi. Grăsimile de palmier au efecte favorabile asupra organismului pentru că nu conţin colesterol şi sunt absorbite uşor de organism.
Acest ulei rezistă la temperaturi foarte mari, de 230 grade Celsius, şi nu se descompune la gătit. În plus, nu are un miros persitent şi gustul lui nu pătrunde în preparatul culinar la care este folosit.
Cercetări recente au dovedit că la persoanele care folosesc frecvent uleiul de palmier a scăzut nivelul colesterolului. Prezenţa vitaminelor A şi E în compoziţia uleiului de palmier împiedică îmbătrânirea celulară şi stimulează sistemul imunitar, iar betacarotenul îmbunătăţeşte aspectul pielii, favorizează creşterea oaselor şi măreşte capacitatea de adaptare a ochiului la întuneric.
Uleiul de canola, bogat în acizi Omega 3
În ultima vreme se vorbeşte tot mai mult despre virtuţile uleiului de canola. El a devenit un ulei-vedetă prin cercetările şi intervenţiile genetice asupra plantei făcute de agronomii canadieni.
Uleiul de canola este cel mai bogat în acizi graşi Omega 3 şi poate fi folosit la temperaturi mult mai ridicate decât alte uleiuri. Unii specialişti spun că acest ulei vegetal este foarte rezistent la oxidare şi poate fi păstrat la loc întunecat şi răcoros, chiar un an de zile. Dar uleiul presat la rece este mai sensibil decât cel prelucrat la cald şi se oxidează mai uşor. De aceea se păstrează în frigider.
Consumul său contribuie la scăderea colesterolului rău şi la creşterea celui bun. Se foloseşte la prepararea sosurilor, pentru salate, se adaugă în preparatele din carne, peşte şi legume, încălzit puţin.
Uleiul de măsline, în top
Şi acest ulei este o sursă excelentă de vitamina E. O lingură asigură circa 10 la sută din necesarul zilnic de vitamina E (doza minimă fiind de 300 mg pe zi). Poate fi folosit în salate şi la gătit. Când este proaspăt, uleiul de măsline presat la rece este cel mai gustos.
120 de calorii asigură organismului o lingură de grăsimi vegetale