Uleiul de palmier ameninţă pădurile planetei

0
Publicat:
Ultima actualizare:

După ce au ajuns la concluzia că încălzirea globală e generată în primul rând de tăierea pădurilor, organizaţiile de mediu spun că toate industriile ce provoacă defrişări ar trebui

După ce au ajuns la concluzia că încălzirea globală e generată în primul rând de tăierea pădurilor, organizaţiile de mediu spun că toate industriile ce provoacă defrişări ar trebui să fie închise

Reprezentanţii asociaţiilor neguvernamentale de protecţia mediului protestează faţă de folosirea uleiului de palmier drept carburant pentru transport. Ei spun că cererea crescută a europenilor pentru acest tip de combustibil nu face decât să devasteze mediul în care cresc pădurile naturale din Asia, unde se defrişează păduri seculare pentru a planta palmieri.

Un raport recent al Asociaţiei "Prietenii pământului" arată că unul dintre cei mai mari comercianţi de ulei de palmier, Wilmar, taie ilegal pădurile indoneziene şi nu ţine cont de drepturile localnicilor. Suprafeţele despădurite sunt folosite pentru infiinţarea fermelor de palmieri, în scopuri pur comerciale, fără a ţine cont de impactul asupra mediului.

Pentru că studiile arată pericolul provocat de angajamentul recent al europenilor de a înlocui 10% din carburanţii folosiţi pentru transport cu ulei de palmier, reprezentanţii Asociaţiei "Prietenii pământului" au cerut Uniunii Europene să renunţe la importul de ulei de palmier. În prima săptămână din luna octombrie, când la Bruxelles a avut loc întâlnirea organizaţiei "Masa Rotundă pentru Sustenabilitatea Uleiului de Palmier", asociaţie care certifică plantaţiile de palmieri, mai mulţi activişti ecologişti au protestat zgomotos în faţa clădirii unde a avut loc reuninea.

"Prietenii pământului" au spus atunci că Uniunea Europeană ar trebui să renunţe la folosirea uleiului de palmier pentru energie şi transport, pentru că acest fapt ar duce la plantaţii cu mult mai mari decât în prezent, care nu ar fi sustenabile. De exemplu, Indonezia şi Malaysia au un plan de a-şi dubla suprafeţele de palmieri la 22 milioane de hectare.

Certificate pentru plantaţii În aceste condiţii, asociaţia "Masa Rotundă pentru Sustenabilitatea Uleiului de Palmier" (RSPO) nu poate soluţiona problemele care apar din cererea crescută de ulei de palmier. Marile companii vor cu tot dinadinsul să obţină certificate pentru plantaţii chiar dacă acestea, între timp, au devenit terenuri pentru culturi agricole. Acesta este unul dintre defectele sistemului de certificare al RSPO, când o plantaţie poate fi certificată ca sustenabilă chiar dacă, indirect, a cauzat despădurire.

Tăierea pădurilor a sporit încălzirea globală Un alt studiu al cercetătorilor olandezi de la Wetlands International arată că dioxidul de carbon emanat în atmosferă în urma aprinderii turbei din terenurile din Indonezia şi Malaysia a dus la încălzirea globală. Climatologul Marcel Silvius compară beneficiile uleiului de palmier cu dezastrul ecologic al defrişării pădurilor asiatice pentru plantarea de palmieri. El pretinde că prin cultivarea palmierilor nu mai poate fi controlată emanaţia de dioxid de carbon în atmosferă.

Mai puţin CO2 Cu toate acestea, specialiştii au recunoscut că biodieselul obţinut din uleiul de palmier din Malaysia produce cu 80% mai puţin CO2 în comparaţie cu carburanţii fosili.

Recent, Peter Chin, ministrul malaysian responsabil cu uleiul de palmier, declara că industria uleiului de palmier ţine cont de problemele ridicate de ONG-uri privind menţinerea biodiversităţii şi a pădurilor, dar spune că mai sunt multe de făcut. "Angajamentul nostru e să ţinem seama de cerinţele organizaţiilor neguvernamentale pentru reducerea emisiilor de dioxid de carbon şi pentru adoptarea practicilor agricole care conservă pădurile", a spus Peter Chin.

Acesta a anunţat că rezerva de ulei de palmier brut a crescut cu 2,7% faţă de luna august, adică la 1,6 milioane de tone. Chin a mai spus că, în 2007, vor fi exporturi-record din cauza cererii mari de pe pieţele internaţionale. Vânzări-record în 2007 Analiştii spun că firmele care plantează palmieri vor avea vânzări uriaşe până la sfârşitul anului.

Cei mai mari importatori sunt europenii, care acceptă şi preţurile destul de ridicate de anul acesta. Prognozele arată că şi anul viitor uleiul va fi scump, din cauza producţiei slabe din sud-estul Asiei şi Chinei.

87% din pădurile malaysiene au devenit plantaţii de palmier

Un raport despre impactul producţiei de ulei de palmier, publicat în 2005 de Asociaţia "Prietenii pământului" arată că, între anii 1985 şi 2000, dezvoltarea plantaţiilor de ulei de palmier a fost responsabilă pentru despădurirea a 87% din suprafeţele Malaysiei. În Sumatra şi Borneo, aproape patru milioane de hectare de pădure au fost schimbate în ferme de palmieri.

În prezent, numărul de hectare a ajuns la şase milioane în Malaysia şi 16,5 milioane în Indonezia. Aproape toate pădurile sunt în pericol de a fi tăiate, chiar şi Parcul Naţional Tanjung Putting din Kalimantan. Astfel, multe specii, precum urangutanul, rinocierul, tigrul, gibonul şi tapirul, sunt pe cale de dispariţie. Mii de băştinaşi au fost expulzaţi de pe pământurile lor, iar alţi 500 de indonezieni au fost torturaţi atunci când au încercat să se opună.

Focurile din pădure care învăluie adesea regiunea în fum sunt făcute de crescătorii de palmieri. Întreaga regiune e transformată astfel într-un imens câmp de ulei vegetal.

Înainte ca palmierii de ulei să fie plantaţi, pădurile, care înmagazinează o cantitate mare de dioxid de carbon, sunt arse. Plantaţiile sunt transformate apoi în păduri mlăştinoase, care, după ce se usucă, se tranformă în turbă. Cum turba uscată se oxidează, cantitatea de dioxid de carbon e mult mai mare.

Istoria uleiului de palmier

Uleiul de palmier e folosit foarte mult de populaţia africană pentru gătit. Comercianţii europeni care făceau comerţ în partea de vest a Africii au văzut că uleiul e ieftin şi bun şi l-au luat pentru consum încă de la începutul secolului XlX. Pentru a face profit din comercializarea uleiului, englezii au plantat palmieri în Confederaţia Asante, unde existau mulţi sclavi. În anul 1870, uleiul de palmier a început să fie folosit pentru fabricarea săpunurilor, precum Palmolive.

În 1917, uleiul de palmier a fost introdus în Malaysia, prin înfiinţarea primei plantaţii de palmieri de către proprietarii englezi. Din 1960, guvernul a plantat foarte mulţi arbori cu scopul de a eradica sărăcia. Fiecare plantaţie era întinsă pe patru hectare de teren. În 2004, Malaysia a produs 14 milioane tone de ulei de palmier de pe 38.000 kilometri pătraţi, fiind cel mai mare exportator de ulei de palmier din lume.

Urangutanul va dispărea în 2012

Specialiştii de la Naţiunile Unite avertizează în studiul "Ultima şansă pentru urangutan - starea de urgenţă", că pădurile naturale din Indonezia şi Malaysia sunt distruse cu o aşa de mare rapiditate, că 98% din acestea pot fi distruse până în 2022.

Urangutanul, mascota naţională a Malaysiei, poate să dispară mult mai devreme faţă de previziunile anterioare. Fundaţia britanică pentru supravieţuirea urangutanului avertizează că despădurile rapide care au loc în prezent pot duce la dispariţia mamiferului în 2012.

>> Planul <> de a preveni distrugerea pădurilor în ţările producătoare are deficienţe şi e destinat eşecului în cazul în care cererea Uniunii Europene pentru ca uleiul de palmier să fie folosit ca energie şi carburant pentru transport continuă

Paul Clerk, preşedintele Asociaţiei "Prietenii pământului"

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite