"Si la Udriste, si la Pasapoarte mi s-a vorbit urat"

0
Publicat:
Ultima actualizare:

- interviu cu Marian Florian Saniuta, ministrul Administratiei si Internelor

- La prima intalnire cu presa in calitate de sef al portofoliului Administratiei si Internelor, ati afirmat, domnule ministru, ca singurii stapani ai politistilor, jandarmilor si functionarilor din administratie sunt Legea si Cetateanul. Din cate stim, in urma unor vizite incognito prin Capitala, dar si in unitati ale MAI din teritoriu ati descoperit lucruri exact pe dos decat cele pe care le-ati cerut dumneavoastra oamenilor din institutie.
- Este adevarat, nu am fost multumit de cele descoperite in cele mai multe din unitatile vizitate. Atat la "Udriste", in Bucuresti, la sediul Directiei de Pasapoarte, dar si in unele sectii de politie mi s-a vorbit urat, iar functionarii de la ghiseu mi-au demonstrat ca nu au intelegere fata de problemele cetateanului. Sunt si aspecte care tin de lipsa dotarii, de conditiile de lucru, dar, indiferent de efort, trebuie sa schimbam aceasta stare de lucruri. Incepand, desigur, cu mentalitatea functionarilor nostri.
- Urmareste cineva cum sunt aplicate masurile dispuse de dvs., sau toate criticile formulate reprezinta doar niste declaratii care dau bine la televizor si in ziare?
- Masurile pe care le-am dispus au fost adoptate pe loc. Toti cei care s-au comportat necorespunzator au fost demisi ori trimisi in strada. Sefii raspunzatori de activitatea compartimentelor in care s-au descoperit nereguli au fost schimbati. De cealalta parte am alocat 10 miliarde de lei de la buget pentru informatizare si acoperirea unor posturi cu personalul necesar.
- Va ganditi la reintroducerea obligatorie a portului uniformei?
- Da, ideea comporta si acest aspect. In fond, cei care au ales sa fie politisti stiau ca trebuie sa se supuna unor rigori aparte. Multi functionari ai nostri nu mai poarta uniforma. De ce? In uniforma politistul are prestanta, o anume demnitate a sa pe care este obligat sa o respecte. Am discutat in ultimele zile cateva amanunte legate de cum trebuie sa arate echipamentul politistilor. Sepcutele tip camping, primite de cei de la circulatie, sunt niste zdrente. Vom da politistilor caschete asa cum au colegii lor din tarile vestice, prevazute cu orificii de aerisire, bluzoane care sa fie bagate in pantaloni, nu pe deasupra, pentru ca nu suntem la piata, in asa fel incat sa se vada tocul pistolului, statia radio si celelalte dotari. Nu vom cheltui un ban in plus fata de cat ne-a fost alocat, dar, prin restilizarea uniformei, vom obtine o alta imagine a politistului roman care actioneaza zi si noapte in strada.
- Pe langa echipament, imagine noua, armament performant, politistii romani au nevoie, domnule ministru, si de locuinte, de salarii mai bune...
- Zilele trecute am fost la Tg. Jiu, unde au fost repartizate 20 de apartamente lucratorilor din MAI. Avem alte 22 de locuinte pregatite pentru personalul militar si civil din structura noastra la Ploiesti. Cred ca in fiecare judet vom avea un sprijin mai mare din partea autoritatilor locale. Exista un act legislativ prin care se pot vinde locuintele de serviciu salariatilor si unor pensionari ai MAI.
- Opinia generala este ca oamenii pusi sa lupte impotriva traficului de droguri si a coruptiei sunt depasiti de evenimente.
- Nu este asa. Avem doua structuri de lupta impotriva drogurilor. Brigada specializata, condusa de chestorul Damian Miclea, a obtinut rezultate dintre cele mai bune. Agentia Nationala Antidrog are si ea un program ambitios. Vom fi 24 de ore, din 24, in scoli, in campusurile studentesti, pe strada. Agentia abia a fost pusa pe roate. Am cerut chestorului Abraham sa treaca la fapte si sa ne prezinte in cel mai scurt timp rezultatele in ce priveste activitatea de preventie. Referitor la coruptie, din septembrie va deveni operativa o structura conceputa cu sprijin britanic, dupa modelul structurilor informative de acolo. Toti lucratorii vor fi supusi la teste de vigilenta, de integritate. Vom avea o supraveghere operativ-informativa la nivelul tuturor cadrelor. In plus, am cerut ca, in toate cazurile de incalcare a legii, personalul MAI sa fie cercetat transparent si obiectiv, astfel incat societatea civila sa aiba control asupra investigatiilor si aplicarii intocmai a legalitatii.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite