Ministerul Elenei Udrea reia ideea turismului cu bicicleta şi vrea înfiinţarea unei reţele naţionale de trasee

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Dacă tot nu stăm prost la capitolul infrastructură, iar turiştii care ne trec pragul se plâng că şi-au distrus maşinile pe drumurile noastre pline de gropi, Ministerul Dezvoltării Regionale şi Turismului (MDRT) vrea să înfiinţeze o reţea naţională de trasee cicloturistice în zonele cu peisaje pitoreşti şi trafic auto redus.

Un astfel de proiect a pus în discuţie încă din 2008, când se vorbea despre realizarea a zece magistrale de cicloturism de şosea şi opt rute montane pentru fanii turismului pe bicicletă.

Potrivit proiectului de  hotărâre de guvern elaborat de ministerul condus de Elena Udrea şi prezentat de Mediafax pentru parcurgerea normală va fi nevoie de 5-12 zile în cazul ciclotraseelor de rang naţional, 2-5 zile pentru traseele regionale şi de maxim o zi în cazul celor de rang local.

Traseele care vor putea fi parcurse cu bicicleta se vor desfăşuta pe drumuri cu caracter "cât mai pitoresc din punct de vedere peisagistic" şi trafic cât mai redus, pe drumuri asfaltate sau nemodernizate.

Utilizarea ciclotraseelor va fi gratuită.

Potrivit proiectului de act normativ, în România există deja "un interes şi o cerere crescută de trasee cicloturistice marcate şi omologate", iar banii necesari creării acestor ciclotrasee provin din "fonduri nerambursabile comunitare sau din alte surse externe".

Totuşi, proiectul de act normativ prevede şi ceva mai clar la capitolul finanţare, precizând că "pentru proiectarea, marcarea, monitorizarea şi întreţinerea ciclotraseelor vor fi alocaţi bani de la consiliile judeţene". Dacă banii nu ajung se poate opta şi pentru finanţare externă de la organizaţii neguvernamentale de profil, agenţi economici din turism şi alţi factori interesaţi.

"Principala barieră pentru accesarea acestor fonduri şi implementarea de proiecte de profil este lipsa suportului legislativ privind standardele, metodologia, principiile de alegere, proiectare, implementare şi omologare a acestei categorii de trasee turistice", se arată în nota de fundamentare a proiectului de act normativ.

O altă prevedere a proiectului de hotărâre de guvern iniţiat de ministerul condus de Elena Udrea este crearea pe consiliile judeţene a unor comisii judeţene de trasee cicloturistice, ca structuri fără personalitate juridică, formate din reprezentanţi ai autorităţilor, instituţiilor, organizaţiilor şi operatorilor economici

Traseele vor fi marcate prin amplasarea de-a lungul căilor de comunicaţie, la anumite intervale şi la ramificaţii şi intersecţii, a unei succesiuni de elemente grafice numite "marcaje cicloturistice".

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite