Ucraina reia lucrările la Canalul Bîstroe

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Ucraina a anunţat oficial partea română că, începând cu luna iulie, a reluat lucrările de dragare la braţul Chilia, în cadrul proiectului Bîstroe, scrie NewsIn. Potrivit Ministerului

Ucraina a anunţat oficial partea română că, începând cu luna iulie, a reluat lucrările de dragare la braţul Chilia, în cadrul proiectului Bîstroe, scrie NewsIn.

Potrivit Ministerului român al Afacerilor Externe, decizia autorităţilor de la Kiev echivalează cu încălcarea flagrantă a angajamentului luat anterior de Ucraina faţă de forurile europene şi faţă de România. Statul vecin trebuia ca, în baza acestui angajament, să sisteze definitiv proiectul, până la 31 octombrie 2008.

"Ministerul Mediului şi Dezvoltării Durabile, responsabil pentru colaborarea bilaterală cu Ucraina în domeniul gestionării apelor de frontieră, a primit recent o notificare din partea instituţiei similare ucrainene, potrivit căreia intenţionează să demareze lucrări de dragare a braţului Chilia, în cadrul proiectului căi navigabile de mare adâncime Dunăre-Marea Neagră (Proiectul Bîstroe), începând cu cel de-al treilea trimestru al anului 2008", a declarat, pentru NewsIn, Cosmin Boiangiu, purtător de cuvânt al MAE.

Sfidarea angajamentelor

Prin reluarea lucrărilor la Canalul Bîstroe, Ucraina ignoră toate somaţiile venite din partea convenţiilor Espoo, Berna, Aarhus, Ramsar, de la UNESCO şi de la Comisia Internaţională pentru protecţia Fluviului Dunărea, ale căror studii au evidenţiat impactul negativ al acestui proiect asupra ecosistemului Delta Dunării.

De asemenea, Kievul sfidează şi angajamentul pe care şi l-a reiterat recent, în faţa ministrului român de externe, Lazăr Comănescu, cu prilejul vizitei acestuia, la 18 iulie 2008, la Kiev.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite