Ucraina, pusă la zid

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Kievul trebuie să se conformeze deciziei internaţionale până în octombrie 2008 Guvernul ucrainean trebuie să oprească lucrările la Canalul Bîstroe. Această decizie a fost votată în

Kievul trebuie să se conformeze deciziei internaţionale până în octombrie 2008

Guvernul ucrainean trebuie să oprească lucrările la Canalul Bîstroe. Această decizie a fost votată în unanimitate de trimişii statelor semnatare ale Convenţiei Espoo.

Decizia Comitetului de Implementare a Convenţiei Espoo, potrivit căreia Ucraina a încălcat acest acord internaţional, a fost supusă, ieri, votului celor peste 40 de state semnatare ale Convenţiei Espoo, prezente la Bucureşti.

"S-a decis, în unanimitate că, până la următoarea reuniune a Convenţiei, din octombrie 2008, Ucraina trebuie să abroge decizia de continuare a lucrărilor la canal, să înceapă negocierile cu statele vecine şi să ia toate măsurile pentru a se supune prevederilor Convenţiei Espoo", a declarat, ieri, ministrul mediului, Attila Korodi.

A refuzat dialogul cu România

Potrivit raportului comitetului, Ucraina, prin realizarea Canalului Bîstroe, a încălcat Convenţia Espoo pentru că a refuzat să aibă consultări cu România pe această temă, în condiţiile în care proiectul propus de ucraineni are un impact transfrontalier semnificativ asupra mediului.

De asemenea, criticile formulate la adresa Ucrainei arată că autorităţile de la Kiev nu au furnizat statului român informaţii complete cu privire la proiect, nu au oferit României posibilitatea de a formula comentarii în acest sens şi au încălcat dreptul populaţiei posibil afectate de a transmite observaţii.

Ucraina a precizat, chiar înaintea votului statelor Convenţiei, că va opri lucrările la canalul de mare adâncime şi şi-a declarat disponibilitatea de a începe consultările cu România. Potrivit delegaţiei ucrainene, statul vecin este pregătit să semneze acorduri bilaterale cu România.

Acord multinaţional de mediu

Bulgaria, Croaţia, Grecia, Muntenegru, România şi Macedonia au semnat, marţi, un acord multilateral pentru o mai bună implementare a Convenţiei Espoo în regiune. "În baza acestui acord, se vor stabili procedurile clare privind schimbul de informaţii între state şi participarea publicului la luarea deciziilor de mediu", a declarat Korodi.

Totodată, acordul semnat marţi îi conferă României "rolul de lider în cooperarea privind protecţia mediului în regiunea Mării Negre, un prim pas în acest sens fiind pregătirea tehnică pentru marile proiecte energetice din zonă".

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite