Ucraina vrea să inaugureze canalul Bîstroe în februarie 2007

0
Publicat:
Ultima actualizare:

La 2 noiembrie s-au reluat lucrările la canalul Bîstroe, iar din februarie anul viitor va reîncepe navigaţia, anunţă presa rusă. Acestă decizie a fost luată după ce raportul întocmit de

La 2 noiembrie s-au reluat lucrările la canalul Bîstroe, iar din februarie anul viitor va reîncepe navigaţia, anunţă presa rusă. Acestă decizie a fost luată după ce raportul întocmit de experţii internaţionali independenţi a arătat că Delta Dunării va fi grav afectată de lucrări.
Canalul Bîstroe va permite direcţionarea marilor fluxuri de mărfuri care traversează Dunărea prin porturile ucrainene. Întreprinderea de stat Delta-Loţman speră să termine proiectul peste doi ani şi jumătate. Până atunci va fi realizat întreg volumul de lucrări de adâncire pe ambele sectoare, cu o lungime totală de nouă kilometri, mai notează presa din Rusia. Construcţia canalului va costa statul ucrainean 100 milioane de dolari, dar cheltuielile iniţiale se vor amortiza în doar şapte ani, precizează cotidianul rus "Expert". Scopul pentru care Ucraina a dorit să construiască acest canal din Delta Dunării este, potrivit gazetei ruseşti, distrugeea monopolului României asupra celui mai important tranzit fluvial. "Reacţia furioasă a celor de la Bucureşti, la continuarea lucrărilor de adâncire a canalului desfăşurate de Ucraina, nu face decât să confirme oportunitatea accelerării lor", mai notează "Expert". Potrivit calculelor Ministerului ucrainean al Transporturilor, reluarea navigaţiei pe Dunăre va atrage până la 60 la sută din tranzitul de mărfuri, pentru că braţul istoric al Dunării, care traversează teritoriul actualei Ucraine, este considerabil mai comod, comparativ cu traseele româneşti, conchide "Expert".
Canalul este colmatat
Deschiderea canalului Bîstroe înseamnă, de fapt, reluarea lucrărilor, de la zero, pe anumite porţiuni, deoarece s-au depus aluviuni pe fund, atâta timp cât utilajele au fost oprite, spun specialiştii. Ultima dată, lucrările au fost întrerupte în luna septembrie a anului 2005.
Guvernatorul Administraţiei Rezervaţiei Biosferei Delta Dunării, Paul Cononov, declara că, dacă adâncimea după efectuarea primelor amenajări la canalul Bîstroe era de până la trei metri, acum aceasta s-a redus simţitor.
Deterioarea lucrărilor s-a produs şi pentru că firma germană care a participat la realizarea proiectului a întrerupt relaţiile contractuale cu autorităţile ucrainene.
Proiectul a rămas astfel nefinalizat, lucrările la canal încetând, în urma retragerii utilajelor companiei.
Natura a lucrat în favoarea României, pentru că zona a colmatat, iar acum Ucraina nu poate trece la faza a doua a proiectului, întrucât trebuie să sape din nou porţiunea respectivă.

Partea română confirmă reînceperea "ostilităţilor"
Ministrul mediului şi gospodăririi apelor, Sulfina Barbu, a confirmat că există informaţii despre reluarea lucărilor şi a cerut Ministerului Afacerilor Externe din România să ceară, pe căi diplomatice, părţii ucrainene confirmarea sau infirmarea lor. "Ucraina nu ne-a notificat şi suntem extrem de îngrijoraţi", ne-a declarat Sulfina Barbu. În decembrie, ministrul Barbu va merge la Kiev, unde va avea o întâlnire bilaterală, în cadrul căreia va fi ridicată şi această problemă.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite