Ucraina le-a plătit ruşilor factura la gaze

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Ucraina şi-a achitat facura de gaz aferentă lunii mai către compania rusească  Gazprom, informează AFP. „Au plătit tot ceea ce datorau“, a declarat Serghei Kuprianov, purtătorul de cuvânt al Gazprom, Serghei Kuprianov.

Compania ucraineană de hidrocarburi Naftogaz anunţase vineri că şi-a plătit factura la gaz pentru luna mai, a cărei scandenţă era la 9 iunie. Gazprom nu a apreciat însă că riscul unei noi crize a gazului s-a îndepărtat, purtătorul de cuvânt al companiei apreciind că este „puţin probabil“ ca Naftogaz să reuşească să plătească pentru gazul din luna iunie.

Preşedintele ucrainean Viktor Iuşcenko, aflat în conflict deschis cu premierul Iulia Timoşenko, explicase că a ordonat o emisiune de monedă pentru a plăti această factură. „Nu avem altă soluţie“, a subliniat Iuşcenko. Preşedintele ucrainian a adăugat că este vorba despre o emisie de 3,8 miliarde de hrivnii (aproximativ 500 de milioane de dolari). O parte importantă din acest gaz trebuie să fie stocat în depozitele subterane, pentru a garanta tranzitul de gaz spre Europa, 80% din gazul rusesc destinat ţărilor europene tranzitând Ucraina.


În luna ianuarie,Rusia şi Ucraina au fost implicate într-un grav conflict legat de gaze, care a dus la întreruperea timp de două săptămâni a aprovizionării clienţilor europeni ai Gazprom.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite