Ucraina va construi Canalul Bâstroe

0
Publicat:
Ultima actualizare:

făcută la finalul conferinţei internaţionale de la Odessa, unde s-au dezbătut posibilele soluţii de conservare a echilibrului ecologic din Delta Dunării.Serdiuk a anunţat, cu această ocazie,

făcută la finalul conferinţei internaţionale de la Odessa, unde s-au dezbătut posibilele soluţii de conservare a echilibrului ecologic din Delta Dunării.
Serdiuk a anunţat, cu această ocazie, că preşedintele Iuşcenko a cerut elaborarea unui studiu de impact ecologic asupra Deltei, dar că administraţia de la Kiev nu se aşteaptă la un rezultat negativ. La insistenţele jurnaliştilor ucraineni, care au dorit să afle dacă lucrările vor continua, Serdiuk a răspuns: "Da, Canalul Bâstroe va fi continuat şi finalizat într-o formă sau alta". Declaraţia viceguvernatorului Odessei a venit ca un duş rece pentru participanţii la conferinţa ecologică internaţională găzduită de oraşul său.
Delta Dunării, biosferă trilaterală
Organizată la iniţiativa părţii române, conferinţa de la Odessa, din 27 februarie-1 martie, a căutat să atragă organizaţiile internaţionale, precum UE sau Consiliul Europei, autorităţile din Ucraina şi Moldova, dar şi fundaţiile ecologice recunoscute, ca World Wide Fund, în eforturile Bucureştiului de conservare a ecosistemului Deltei. România încearcă astfel să contracareze planurile ucrainene de construcţie a Canalului Bâstroe, scoţând diferendul din perimetrul strict al relaţiilor bilaterale, acolo unde Bucureştiul aproape că nu dispune de niciun mijloc de retorsiune asupra Kievului. Formal, autorităţile ucrainene, participante la conferinţă, în calitate de organizatori, au agreat propunerea acesteia de concepere a unui plan integrat de dezvoltare a regiunii Deltei Dunării, în "vederea prezervării mediului şi asigurării unui context social şi economic stabil". Kievul a agreat şi cererea conferinţei de a stabili o metodologie unică de evaluare a impactului de mediu, astfel încât concluziile studiilor să fie acceptate de toate părţile implicate. Mai mult, ucrainenii au părut favorabili propunerii de creare a unei biosfere trilaterale, sub supravegherea UNESCO, care să reunească rezervaţiile aflate sub jurisdicţia României, Ucrainei şi Moldovei.
Greenpeace, dezinteresată?
Surse din MAE afirmă că partea română a încercat atragerea în acest demers şi a influentei organizaţii ecologiste Greenpeace, dar aceasta s-a arătat dezinteresată de problemele Deltei Dunării. Potrivit agentului României pe lângă Curtea Internaţională, Bogdan Aurescu, în 2004 organizaţia a fost invitată să participe la procesul de monitorizare internaţională a parametrilor ecologici din Delta Dunării. Până în prezent, din partea Greenpeace nu s-a primit niciun răspuns, potrivit acestuia. Pe de altă parte, purtătorul de cuvânt al organizaţiei, Ana-Maria Bogdan, a declarat că "MAE nu a solicitat din 2004 sprijinul Greenpeace România". "Noi nu am primit absolut nicio invitaţie din partea actualei conduceri a ministerului să participăm la vreo acţiune", a spus acesta, precizând că ultima invitaţie a venit din partea lui Mircea Geoană. "Din informaţiile noastre din Ucraina, lucrările nu au fost reluate. A fost alocat doar bugetul pentru construcţie", a precizat Ana-Maria Bogdan. "În momentul în care lucrările vor fi reîncepute, Greenpeace va relua protestele", a adăugat aceasta. Greenpeace nu a participat la conferinţă de la Odessa şi nici la cea de la Geneva, din 2004, atunci când s-au pus bazele iniţiativei internaţionale cu scopul prezervării ecosistemului din Delta Dunării.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite