Ucis din dragoste pentru CFR Cluj

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Bencze Istvan a fost bătut crunt de mai mulţi fani ai rivalilor de la "U" şi, după câteva zile, a decedat Mai mulţi simpatizanţi ai Universităţii Cluj au sărbătorit, vinerea

Bencze Istvan a fost bătut crunt de mai mulţi fani ai rivalilor de la "U" şi, după câteva zile, a decedat

Mai mulţi simpatizanţi ai Universităţii Cluj au sărbătorit, vinerea trecută, revenirea favoriţilor în Liga I pe terasa localului "High Fligh", situat pe strada Dorobanţilor din oraşul ardelean. Tot acolo se afla şi Bencze Istvan, fan declarat al CFR-ului. La un moment dat s-a iscat o bătaie generală, în urma căreia Istvan a fost lăsat într-o baltă de sânge. Ajuns în comă de gradul IV la Spitalul Municipal din localitate, suporterul a murit însă după trei zile.

Odată cu revenirea în Liga I a Universităţii Cluj, o nouă rivalitate din fotbalul românesc (cea dintre "U" şi CFR) a fost scoasă de la naftalină. Practic, aceasta a mocnit foarte mulţi ani, asta şi pentru că, până în 2004 (când au promovat), trupa din Gruia nu reprezenta un pericol pentru echipa-fanion a oraşului ardelean. Acum, pentru susţinătorii celor două formaţii, prezenţa ambelor echipe în primul eşalon nu reprezintă o mândrie, ci o ofensă. S-a demonstrat asta şi vinerea trecută, când terasa unui local din Cluj a devenit scena unei tragedii. Bencze Istvan (26 de ani), cunoscut susţinător al CFR-ului, se afla, exact acum o săptămână, în faţa localului "High Fligh" din Cluj. Potrivit unor martori oculari, undeva alăturat, pe aceeaşi terasă, se aflau mai mulţi suporteri ai "şepcilor roşii" (aşa cum sunt cunoscuţi simpatizanţii Universităţii), care purtau însemnele favoriţilor şi cântau sărbătorind în avans promovarea. Adevăratul motiv care a dus la declanşarea bătăii nu se cunoaşte. Cert este că la iscarea violenţei a stat şi consumul excesiv de alcool. Se pare că Istvan, care mai ţinea şi cu Steaua, şi-ar fi luat la mişto rivalii. Poliţiştii susţin însă altceva. Ei spun că de fapt Bencze nu a dorit să achite nota de plată, astfel că s-a luat la harţă cu ospătarii, ultimii fiind "ajutaţi" şi de grupul fanilor "studenţilor".În buletinul informativ al IPJ Cluj se arată că "victima, după ce a consumat băuturi alcoolice într-un bar din Cluj, împreună cu prietenul său, aflându-se în stare de ebrietate, avea o atitudine recalcitrantă faţă de ceilalţi clienţi". Istvan a fost lăsat într-o baltă de sânge pe terasa localului, după altercaţie, unde a mai zăcut minute bune până la sosirea Ambulanţei. Medicii i-au acordat îngrijiri medicale, au intervenit şi chirurgical de mai multe ori, dar după trei zile de comă în gradul IV, Bencze Istvan a decedat. Povestea a şocat întreg Clujul. Cei mai frapaţi sunt prietenii victimei care nu pot înţelege cum tânărul, care a fost înmormântat miercuri, a murit din cauza unei simpatii pentru o echipă de fotbal.

Suspect: Călin Mureşan (20 de ani)

Anchetatorii au identificat şi un suspect, în persoana lui Călin Mureşan (20 de ani), care a fost arestat preventiv pentru lovituri cauzatoare de moarte. Potrivit autorităţilor, tânărul este un suporter înfocat al grupării de pe "Moina". Mureşan a fost eliberat ieri, după un recurs formulat la Curtea de Apel Cluj, dar va rămâne la dispoziţia organelor de anchetă până la soluţionarea cazului. Incredibil, dar unul dintre liderii galeriei "Şepcilor roşii", Mircea Cenan, cunoscut sub apelativul RJ, susţine că singurul său regret legat de acest caz este faţă de Mureşan, prietenul său, care se află într-o situaţie delicată.

Fanii lui "U" sunt recunoscuţi pentru actele violente

Cele mai vehemente reacţii vin însă din tabăra "feroviarilor". Liderul galeriei "ceferiste", Mihai Domşa, nu exclude varianta unei răzbunări dacă vor mai fi provocaţi şi agresaţi în continuare: "Nu dorim să se întâmple acest lucru şi cei care sunt plătiţi să asigure ordinea au, probabil, o ultimă ocazie de a face ceva".

Suporterii universitari sunt cunoscuţi pentru manifestările violente la care se dedau. Astfel, cu ocazia promovării în Liga I, în 19 mai, un jandarm a ajuns rănit la spital, iar mai multe grupuri de suporteri au făcut scandal în diferite localuri din Cluj. Unii dintre ei au încurcat chiar bunul mers al Referendumului (n.r. - ce se desfăşura în aceeaşi zi). De asemenea, liderul galeriei "U", RJ, a primit din partea instanţei clujene interdicţia de a participa la meciurile echipei, după ce a fost sancţionat în repetate rânduri pentru scandalul provocat la diferite meciuri.

Este trist când moare cineva. Nu sunt, însă, de acord cu legarea numelui clubului sportiv de tot ce se întâmplă în oraş. Pe băiatul pe care l-au arestat sunt de acord să-l trateze ca pe un cetăţean oarecare
Lucian Danciu,
preşedinte "U" Cluj

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite