Ucigaşul lui Lennon rămâne la închisoare

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Mark David Chapman nu a obţinut eliberarea condiţionată nici la cea de-a cincea încercare, "din grijă pentru siguranţa publică". Următoarea audiere va avea loc în 2010 Chapman, în

Mark David Chapman nu a obţinut eliberarea condiţionată nici la cea de-a cincea încercare, "din grijă pentru siguranţa publică". Următoarea audiere va avea loc în 2010

Chapman, în vârstă de 53 de ani, a fost condamnat la închisoare pe viaţă, cu posibilitatea eliberării condiţionate după 20 de ani.

Chapman a mărturisit "uciderea premeditată a lui John Lennon în stare de luciditate" în interviul pentru acordarea eliberării condiţionate.

"Purtarea dumneavoastră a provocat o tragedie oribilă, care a avut impact asupra multor indivizi. Eliberarea condiţionată în acest moment nu ar fi compatibilă cu bunăstarea societăţii în ansamblu şi ar minimaliza gravitatea actului şi ar submina respectarea legii", a declarat comisia care a analizat dosarul lui Chapman, citată de Reuters, pentru a motiva decizia.

O petiţie semnată de 1.100 de persoane şi 50 de scrisori care se opuneau eliberării lui Chapman au fost înaintate comisiei, alături de trei scrisori în favoarea acestuia. Yoko Ono, văduva lui Lennon, s-a împotrivit de fiecare dată eliberării lui condiţionate.

Viaţa lui Chapman înainte de închisoare

Chapman a avut o copilărie nefericită, aceasta a fost concluzia psihiatrilor care i-au analizat comportamentul.
Violenţa tatălui său, neintegrarea lui în societate şi nemulţumirea faţă de viaţa sa l-au dus la crearea unei lumi imaginare. La 16 ani, Chapman s-a pocăit, iar perioada lui de rebeliune şi consumul de droguri iau sfârşit. La 22 de ani a încercat să se sinucidă prin gazare, dar a fost găsit la timp şi internat într-o clinică specializată.

Motto-ul crimei

Chapman a dezvoltat diverse obsesii de-a lungul timpului, de la muzică, John Lennon până la cartea "De veghe-n lanul de secară" a lui Sallinger, carte care i-a servit drept motto pentru crima comisă.

Chapman declara într-un interviu cu Larry King că a fost fascinat de pledoaria cărţii împotriva superficialităţii din societate, cu trimitere directă către milionarul Lennon, care activa în numele păcii. Chapman nu a putut accepta această blasfemie, conform accepţiei lui, şi a decis să devină "îngerul păzitor" al lumii printr-o crimă care urma să-l aducă în centrul atenţiei.

În dimineaţa zilei respective, Chapman s-a instalat în faţa casei lui Lennon cu un exemplar "De veghe-n lanul de secară", pe care a scris "aceasta este declaraţia mea". Chapman l-a împuşcat pe Lennon în noaptea de 8 decembrie 1980.

Încercările lui Chapman de eliberare

În anul 2000, la prima audiere pentru eliberarea condiţionată, Chapman a declarat că nu consideră că merită să fie pus în libertate, chiar dacă şi-a depăşit problemele şi nu reprezintă un pericol pentru societate. În audierile care au urmat, în 2002, 2004, 2006 şi 2008 s-a hotărât că este pentru binele societăţii şi al siguranţei personale a lui Chapman ca acesta să nu fie eliberat.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite