Uciderea membrilor unei secte religioase naşte controverse în Irak

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Câteva sute de şiiţi au fost masacrate, duminică, în timpul unor confruntări violente cu forţele irakiene şi americane, lângă Najaf, pe fondul începerii unei importante sărbători

Câteva sute de şiiţi au fost masacrate, duminică, în timpul unor confruntări violente cu forţele irakiene şi americane, lângă Najaf, pe fondul începerii unei importante sărbători religioase. La doliul de Ashoura participă de obicei sute de mii de şiiţi. Masacrul a declanşat polemici legate de identitatea celor ucişi. Vinovat de controversă este viceguvernatorul provinciei Najaf, care a acuzat respectiva grupare şiită de legături cu Al-Qaida. În cursul "operaţiunii preventive" de duminică, 300 de membri ai acestei grupări au fost ucişi. Guvernatorul susţine că, potrivit informaţiilor pe care le deţine, grupul, foarte bine structurat, intenţiona să-i atace pe liderii religioşi din Najaf şi să preia controlul asupra locurilor sfinte ale şiiţilor.

Faptul că cei ucişi erau tot şiiţi reprezintă doar o aparenţă, convingerile profunde ale membrilor fiind diferite, a explicat guvernatorul nepotrivirea. Acesta mai susţine că liderul grupului era de origine libaneză. Declaraţiile sunt însă contrazise de poliţia din Najaf, potrivit căreia grupul, autointitulat "Jound al-Sama" (soldaţii cerului), era de fapt o sectă ezoterică şiită, având drept "şef spiritual" un pretins reprezentant a lui Mahdi, imamul sfânt a cărui întoarcere este aşteptată de toţi şiiţii. Pe când organizaţia teroristă Al-Qaida din Irak este constituită din extremişti sunniţi, care îi urăsc de moarte pe şiiţi, pe care-i consideră eretici.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite