UPDATE Videanu s-a răzgândit: Romgaz scapă de restructurare

0
Publicat:
Ultima actualizare:
UPDATE Videanu s-a răzgândit: Romgaz scapă de restructurare
UPDATE Videanu s-a răzgândit: Romgaz scapă de restructurare

Producătorul de gaze Romgaz nu va face parte din noile companii energetice care vor fi înfiinţate prin restructurarea sectorului, ci va participa la acest proces prin intermediul centralei Iernut, pe care o va prelua de la Termoelectrica în contul unor datorii.

Precizarea a fost făcută printr-un comunicat al Ministerului Economiei, acţionarul majoritar al Romgaz.

Totuşi, în proiectul privind restructurarea sectorului energetic, postat pe site-ul ministerului încă din luna iunie, se arată, în cadrul unor tabele, care va fi componenţa celor două noi companii. În coloana unde sunt înşiruite societăţile care vor fi incluse în cea de-a doua companie apare şi Romgaz, fără alte precizări.

Mai mult, la capitolul „Avantaje” din proiectul de pe site-ul ministerului, la punctul 8 se precizează concret că societatea Romgaz va fi inclusă în noile companii: „Posibilitatea concentrării resurselor naţionale de combustibil (cărbune, gaze, naturale, hidro, nuclear) prin includerea în cadrul celor două companii cu capital de stat a companiilor naţionale SNLO, CNH şi ROMGAZ, asigurând garanţia gestionării interne a resurselor primare”.

Proiectul ar fi trebuit concretizat printr-o ordonanţă de urgenţă încă de la mijlocul lunii iulie, potrivit intenţiilor iniţiale. Oficialii ministeriali au avansat mai multe termene în care actul normativ să fie finalizat, însă proiectul nu a apucat nici măcar să fie dicutat cu partenerii sociali.

UPDATE

Restructurarea va fi aprobată după alegeri

În plus, directorul general al Romgaz, Marcel Piteiu, a declarat astăzi că noua organizare va fi definitivată abia după alegerile prezidenţiale de la finele lunii noiembrie.

"Strategia de dezvoltare a sistemului energetic românesc este în dezbatere publică până pe 15 septembrie. Eu nu cred că va fi gata înainte de alegeri. Dezbaterile sunt puternice la nivelul coaliţiei şi nu o văd o rezolvare pentru că trebuie să fie adoptată în Guvern, pe urmă adoptată de Parlament, este o Ordonanţă de Urgenţă", a spus Piteiu, citat de Agerpres.

Planul de restructurare va avea nevoie şi de avizul autorităţilor de concurenţă pentru a putea fi aplicat.

În aceste condiţii, intenţia ministrului Economiei, Adriean Videanu, ca noile societăţi să fie funcţionale în acest an nu are nicio şansă de a se concretiza.

Propunerea lui Videanu

Ministerul Economiei vrea să înfiinţeze două noi companii energetice, prin divizarea celor existente. Potrivit proiectului, din prima companie vor face parte complexurile Turceni, Rovinari şi Craiova, reactoarele 1 şi 2 de la Cernavodă, hidrocentralele Vâlcea şi Slatina, Societatea Naţională a Lignitului şi o parte din Electrica. În a doua companie vor intra Romgaz, cealaltă parte din Electrica, termocentralele Deva, Paroşeni şi Elcen, CNH, hidrocentralele Porţile de Fier, Sebeş, Buzău, Târgu Jiu, Caransebeş, Haţeg, Argeş, Cluj, Bistriţa şi Sibiu.

Varianta alternativă

Totuşi, în piaţă se vehiculează şi posibilitatea reîmpărţirii sectorului în jurul societăţilor Hidroelectrica şi Nuclearelectrica, însă oficialii ministerului au negat că se ia în calcul această variantă.

Surse din domeniu spun însă că PSD nu mai susţine proiectul lui Videanu şi merge pe varianta păstrării Hidroelectrica în forma actuală, mai ales că, din iulie, la conducerea producătorului celei mai ieftine energii a fost numit fostul preşedinte al PSD Braşov.

Împotriva divizării Hidroelectrica a pledat şi Banca Mondială, care a arătat că o astfel de măsură ar însemna colapsul întregului sector energetic, întrucât profitul hidrocentralelor va fi înghiţit de necesarul uriaş de investiţii al termocentralelor şi minelor.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite