UPDATE Acordul pentru Nabucco va fi semnat la 13 iulie

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Acordul interguvernamental pentru construirea gazoductului Nabucco va fi semnat la 13 iulie, a declarat, astăzi, pentru "Adevărul", ministrul Economiei, Adriean Videanu.

Ministrul român confirmă astfel informaţiile neoficiale publicate de agenţia de presă Reuters, care cita surse din Turcia şi din Uniunea Europeană.

Acordul va fi semnat la Ankara, capitala Turciei.

Informaţia vine la o zi după ce Turcia anunţase că va examina propunerea Rusiei de a participa la proiectul South Stream, considerat concurent al Nabucco.

Construcţia gazoductului Nabucco va începe în 2011, iar prima livrare de gaze este aşteptată în 2014. Aceste termene erau condiţionate de semnarea acordului interguvernamental în luna iulie, au declarat, pentru "Adevărul", reprezentanţii consorţiului care dezvoltă proiectul.

România este prezentă în consorţiul Nabucco prin Transgaz, transportatorul naţional de gaze.

Proiectul european Nabucco ar trebui să aprovizioneze Europa cu gaz din Asia Centrală şi de la Marea Caspică, ocolind Rusia. Gazoductul ar trebui să pornească din Asia Centrală şi să ajungă în Austria prin Turcia, Bulgaria, România şi Ungaria. Obiectivul său este acela de a reduce dependenţa energetică a Europei faţă de Rusia.

La rândul său, South Stream ar trebui să lege Rusia de Europa pe sub Marea Neagră.

Potrivit unor analişti, acceptând să negocieze pentru a participa la South Stream, Turcia încearcă să îşi preseze partenerii din Nabucco să îi ofere unele avantaje.

Scopul Turciei este de a nu fi doar o ţară de tranzit, ci de a şi cumpăra 15% din capacitatea totală de 31 de miliarde de metri cubi pe an a conductei, cu dreptul de a comercializa mai departe aceste gaze. Neînţelegerile legate de aceste cereri ale Turciei au fost una dintre cauzele care au amânat semnarea acordului interguvernamental pentru Nabucco.

Pe de altă parte, compania rusă Gazprom a ajuns zilele trecute la un acord cu Azerbaidjanul. Potrivit acestui acord, Rusia va cumpăra cantităţi mari de gaz de la Shah Deniz II, unul dintre cele mai importante zăcăminte azere. Cum Azerbaidjanul ar fi trebuit să furnizeze gaz conductei Nabucco, acordul a fost o lovitură pentru proiectul european.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite