UE strânge robinetul cu apă potabilă

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Autorităţile europene sunt tot mai îngrijorate de intensitatea şi frecvenţa perioadelor de secetă şi vor să impună măsuri de raţionalizare a consumului de apă Comisia Europeană a

Autorităţile europene sunt tot mai îngrijorate de intensitatea şi frecvenţa perioadelor de secetă şi vor să impună măsuri de raţionalizare a consumului de apă

Comisia Europeană a lansat o "cartă verde" ce cuprinde strategia de contracarare a efectelor secetei, cauzată de schimbările de climă, ce vor afecta cele 27 de ţări membre ale Uniunii Europene în următoarele decenii. Canicula abătută în ultima perioadă peste România impune necesitatea ca autorităţile să elaboreze o strategie eficientă de combatere a efectelor secetei.

"Carta verde" elaborată de Comisia Europeană prezintă opţiunile politice care ar trebui luate în calcul pentru economisirea apei şi va fi prezentat parlamentului şi consiliului european.

Comisarul pentru mediu, Stavros Dimas, spune că apa a devenit o marfă rară şi că este momentul stabilirii preţului ei real. Circa 20% din cantitatea de apă consumată anual în UE este irosită, iar cifra s-ar putea dubla în următorii ani, se arată în documentul UE.

Comisarul Dimas spune că ţările europene trebuie să introducă, până în 2010, principiul "utilizatorul plăteşte", astfel încât întreaga economie a UE să aibă la bază eficienţa utilizării apei. "Acest principiu trebuie să devină regulă, indiferent dacă apa vine de la robinet, dintr-un râu sau dintr-un strat acvifer. Contorizarea este esenţială", se arată în document.

Ţările membre s-au angajat să introducă obligativitatea contorizării apei până în 2010, însă măsurile întârzie. De exemplu, Germania şi Austria furnizează încă apă gratuit pentru sectorul agricol.

Carta promovează nevoia de a stabili "preţul corect al apei", estimând valoarea ei pentru economia UE şi propune un sistem de taxare care va fi un stimulent pentru economisirea apei de către consumatori, indiferent dacă aceştia sunt persoane private sau companii.

Secetele vor deveni o normalitate

Potrivit datelor UE, secetele nu mai sunt specifice sudului Europei, ci se extind rapid. Intensitatea şi frecvenţa perioadelor de secetă a crescut în ultimii 30 de ani, perioadă în care pierderile pentru economia UE s-au ridicat la circa 100 miliarde de euro. În 2003, seceta a afectat peste 100 milioane de europeni şi circa o treime din teritoriul UE. Comisia prognozează că lipsa apei şi secetele vor deveni normalitate până în 2070.

Temperatura sare de 40C: decretaţi Cod roşu!

Administraţia Naţională de Meteorologie (ANM) a anunţat, ieri, că în 31 de judeţe şi în municipiul Bucureşti se vor înregistra, pe arii extinse, până la sfârşitul săptămânii, valori ale temperaturii de 39-40 de grade Celsius şi, izolat, 41-42 de grade Celsius.

În aceste condiţii, autorităţile ar trebui să decreteze Cod roşu pentru zonele unde temperatura va trece de 40 de grade. Directorul AMN, Ion Sandu, recunoştea, într-o declaraţie dată presei în urmă cu trei zile, că "vom da avertizare Cod roşu dacă temperatura va depăşi 40 de grade Celsius.

Este posibil să se întâmple aşa ceva în zilele următoare". Meteorologii spun că vremea se menţine excesiv de caldă până duminică, iar indicele temperatură-umezeală va depăşi pragul critic de 80 de unităţi. ANM ia în calcul însă posibilitatea ca valul de caldură să persiste şi la începutul săptămânii viitoare "în cea mai mare parte a ţării".

Apa din fântâni, interzisă şi în Bucureşti

Direcţia de Sănătate Publică Bucureşti a avertizat primăriile de sector şi Prefectura Capitalei că, din cauza caniculei, concentraţia normală de nitraţi a fost depăşită de peste cinci ori. "Acum, că este foarte cald, este mai periculos, mai ales pentru copiii până la un an", a spus directorul DSP, Adrian Neacşu. El precizează că este contraindicată şi fierberea apei, singura soluţie fiind aprovizionarea cu apă plată.

De acest lucru ar trebui să se ocupe primăriile de sector, care au fost informate de DSP care sunt zonele cu risc. "Am şi pompă în curte, dar tot de la fântână beau, că e mai rece. Mă surprinde că se poate întâmpla aşa ceva, dar sper să ne anunţe şi pe noi cineva", a spus Marin Soviovov, 58 de ani, de pe strada Doinei. "Am auzit ceva la radio, dar nu au venit şi la noi", a adăugat Ancuţa Cristescu, 46 de ani.

În zonele cu probleme din sectorul 2, primăria a spus că, pe perioada caniculei, va pune la dispoziţie cisterne cu apă. În sectorul 6 se va lua aceeaşi măsură dacă vor fi solicitări. În plus, în ambele sectoare, autorităţile susţin că bucureştenii au fost avertizaţi de pericol.

România trece la consumul raţional de apă din 2022

Uniunea Europeană ne-a pus deja la treabă la capitolul "Consumaţi raţional apa". Încă din 2003, prin Directiva 60/2000, UE i-a pus României pe masă zece capitole ale legislaţiei privind consumul de apă, pe care, potrivit directorului Apelor Române, Marius Postelnicescu, am început să le respectăm.

"În acest moment, lucrăm la amenajarea bazinului hidrografic al ţării şi la implementarea managementului naţional hidrologic, adică la menţinerea şi dezvoltarea resurselor de apă, precum şi la consumul acestora în mod raţional", a spus Postelnicescu.

El a adăugat: "Nu am niciun interes să raţionalizez apa, pentru că proiectul de lege europeană ne-ar aduce pierderi financiare nouă, celor care vindem apa către operatorii care o tratează". Totuşi, putem eficientiza resursele de apă din cele 11 bazine hidrografice ale României prin noi foraje, precum şi prin împădurirea zonei unde se află bazinul, ca să se creeze un climat adecvat menţinerii apei în bazin.

Abia atunci putem vorbi despre începutul unui consum raţional al apei, prin educarea populaţiei, care va trebui să înveţe să nu folosească apa în exces. "Până pe 25 decembrie 2009, trebuie să aveam acest plan naţional de management al apei, pe care-l vom prezenta la Bruxelles. În funcţie de cum ne vom prezenta, vom stabili şi suma necesară investiţiilor care vor duce în 2022 la un sistem de raţionalizare a apei conform standardelor UE", a mai spus Marius Postelnicescu.

Propunerile UE

-Instalarea de dispozitive economice la robinete, duşuri şi WC-uri
-Proiectarea şi construirea clădirilor ţinând cont de nevoia de a economisi apa şi introducerea de amenzi pentru scurgerile excesive
-Etichetarea produselor la a căror fabricare a fost economisită apa şi a celor care ajută la economisirea apei

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite