UE, încă în fază de schimb de informaţii despre gripa aviară

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Doar în câteva zile, virusul gripei aviare a fost identificat la păsări din mai multe ţări ale Uniunii Europene. UE, deşi alertată, se declară pregătită "până într-un an" să facă

Doar în câteva zile, virusul gripei aviare a fost identificat la păsări din mai multe ţări ale Uniunii Europene. UE, deşi alertată, se declară pregătită "până într-un an" să facă faţă unei eventuale pandemii de gripă aviară.
Ministrul austriac al sănătăţii, Maria Rauch-Kallat, i-a invitat pe omologii săi din România şi Bulgaria, alături de miniştrii de resort din UE, vineri, la Viena pentru "un schimb de informaţii asupra gripei aviare". În acest timp, în India, unde au murit în urma infectării cu virusul H5N1 circa 50.000 de păsări, s-a înregistrat o victimă umană. Este vorba despre un bărbat de 27 de ani, crescător de păsări în vestul Indiei.
Europa, pregătită pentru H5N1 anul viitor
"Europa este foarte bine pregătită pentru gripa aviară, dar sper că nu se va produce o pandemie în următoarele luni", a declarat directoarea Centrului european de prevenire şi control al bolilor, Zsuzsanna Jakab. Declaraţiile lui Jakab, preluate de presa suedeză, vin după ce, în mai multe regiuni din Franţa, au fost găsite circa 15 cadavre ale unor păsări sălbatice, suspecte de a fi infectate cu virusul gripei aviare. Virusul H5N1 a fost deja depistat în Franţa la un canar aflat în libertate şi găsit mort.
Paparazzii francezi pândesc raţele sălbatice
Omenii de ştiinţă francezi aşteaptă cu sufletul la gură sosirea primelor stoluri de păsări migratoare care trebuie să se întoarcă din Africa. Spre exemplu, mai mulţi experţi urmăresc în sudul Franţei, în regiunea Camargue, cu ajutorul radarelor, sosirea potenţialilor purtători ai virusului H5N1: lebede, raţe şi gâşte. "Noi suntem paparazzii păsărilor migratoare. Suntem precum santinelele din armată, care urmăresc orice mişcare", a declarat directorul Institutului pentru protecţia vieţii sălbatice în regiunea mediteraneeană, Jean-Claude Ricci.
Regiunea Camarague este tranzitată anual de circa 370 de specii, aceasta însemnând un milion de păsări migratoare. În Ungaria, pare că s-a declanşat o adevărată panică în rândul cetăţenilor. În patru zile s-au primit la linia telefonică specială pentru gripa aviară peste 2.500 de apeluri telefonice, foarte multe dintre ele semnalând păsări moarte. În Germania, unde au fost identificate mai multe păsări infectate cu H5N1, autorităţile sunt acuzate că au intervenit cu întârziere.
Scenarii pesimiste, traduse în cifre
Specialiştii mai puţini optimişti calculează deja "costurile" unei pandemii de gripă aviară: 142 milioane de oameni răpuşi de boală şi cheltuieli de peste 40 miliarde de dolari. Estimările aparţin unor experţi australieni de la Institutul Lowy, care au realizat un raport asupra consecinţelor izbucnirii unei pandemii de gripă aviară. Chiar şi o epidemie de gripă aviară ar avea efecte negative asupra economiei mondiale, susţin aceiaşi specialişti. "Într-un scenariu ceva mai blând, răspândirea gripei ar costa 1,4 milioane de vieţi şi aproximativ 330 miliarde de dolari", se arată în raport.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite