In lipsa altor planuri, UE continua ratificarea Constitutiei si procesul de extindere

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Procesul de ratificare a Tratatului Constitutional European va continua, iar renegocierea lui este exclusa. Acestea sunt concluziile primei zile a summitului de criza de la Bruxelles. Jean-Claude

Procesul de ratificare a Tratatului Constitutional European va continua, iar renegocierea lui este exclusa. Acestea sunt concluziile primei zile a summitului de criza de la Bruxelles. Jean-Claude Junker, presedintele in exercitiu al UE, a recunoscut ca "non"-ul francez si "nee"-ul olandez au ridicat multe semne de intrebare si temeri asupra viabilitatii Uniunii Europene. "De aceea este nevoie ca toate statele membre UE, atat cele care au ratificat Tratatul Constitutional, cat si cele care urmeaza sa-l supuna votului, sa aiba la dispozitie un timp de reflectie", a declarat Junker la conferinta de presa din finalul primei zile a summitului. Reflectia presupune discutii si dezbateri democratice asupra proiectului european. Perioada de reflectie inseamna ca termenul de 1 noiembrie 2006, stabilit anterior pentru a face bilantul procesului de ratificare a Constitutiei, nu mai poate fi respectat. "Bilantul va fi facut astfel la mijlocul anului 2007", a declarat Junker. Fiecare dintre tarile care urmeaza sa supuna votului, in parlament sau printr-un referendum popular, Tratatul Constitutional este "autonoma si suverana" in a decide termenul propice pentru aceasta. O evaluare preliminara a procesului de ratificare va fi facuta insa si la preluarea presedintiei UE de catre Austria (1 ianuarie 2006). "Sa ignoram nelinistea cetatenilor europeni care au dat un vot negativ Constitutiei ar fi o greseala", a declarat, la aceeasi conferinta de presa, presedintele Comisiei Europene, Jose Manuel Barroso. In timp ce inca nu este clar daca referendumul asupra Constitutiei va avea loc in Luxemburg, la data stabilita de 10 iulie a.c., Danemarca a hotarat deja amanarea acestuia "pe timp nelimitat", potrivit liderilor politici ai tarii. Pauza de gandire agreata de liderii europeni nu va influenta negativ aderarea Romaniei si Bulgariei la UE. "Nu exista nici o intentie a liderilor europeni in sensul amanarii aderarii Romaniei si Bulgariei la UE", a declarat presedintele luxemburghez al UE. "Aceasta in cazul in care cele doua isi respecta obligatiile asumate in intelegerile cu Uniunea", a tinut sa accentueze Junker.
"Data aderarii depinde de noi"
Presedintele francez, Jacques Chirac, precum si premierul belgian, Guy Verhofstadt, au propus ca perioada de reflectie asupra proiectului constitutional sa fie urmata de un al doilea summit dedicat exclusiv extinderii Uniunii Europene. Data propusa pentru aceasta a doua intrunire este sfarsitul lui 2005 sau inceputul lui 2006. Referitor la durata "pauzei de gandire", nici un lider european nu a putut da un raspuns clar. Potrivit premierului Calin Popescu Tariceanu, liderii europeni prezenti la summit agreeaza "pauza de reflectie, dar considera ca ea nu ar trebui sa fie prea lunga, caci altfel proiectul european va muri". Premierul roman s-a aratat increzator ca presedintia britanica a Uniunii Europene, care incepe la 1 iulie, va "contribui la relansarea proiectului constitutional european", chiar daca si acolo exista temeri asupra viabilitatii acestuia.
Basescu: Toate tarile membre UE m-au asigurat de sustinerea lor
"Toate tarile membre UE m-au asigurat de sustinerea lor in procesul de aderare a Romaniei si Bulgariei", a declarat presedintele Traian Basescu intr-o conferinta de presa in finalul primei zile a summitului de la Bruxelles. "Romania si Bulgaria nu constituie o problema pentru procesul de ratificare a Tratatului Constitutional European", a adaugat presedintele Romaniei. "Cele doua tari nu inregistreaza, potrivit unor studii sociologice asupra rezultatelor referendumurilor franceze si olandeze, nici macar 0,5% contributie negativa asupra votului". Data aderarii "depinde de noi - e o problema de politica interna daca ne realizam in termenii stabiliti si la calitatea negociata obligatiile", a mai afirmat Basescu. In urma unor discutii cu presedintele francez Jacques Chirac, cu Tony Blair, premierul britanic, dar si cu comisarul european pentru extindere, Olli Rehn, seful statului roman s-a aratat sigur de sustinerea Uniunii pentru integrarea Romaniei. Presedintia romana are deja, potrivit lui Traian Basescu, doi consilieri pe probleme de extindere britanici, unul german si unul francez. "Nu exista nici un semnal negativ legat de Romania", a tinut sa accentueze presedintele Romaniei. Avand in vedere efectul de domino al voturilor negative francez si olandez asupra tarilor care urmeaza sa decida asupra ratificarii Constitutiei Europene, o pauza de reflectie este bine venita, considera Traian Basescu. "Un al treilea "nu", care ar fi catastrofal pentru UE, trebuie prevenit prin inghetarea referendumurilor", a mai adaugat seful statului. Despre rezultatele summitului de criza de la Bruxelles, Basescu a precizat ca declaratia finala a liderilor europeni prezenti in capitala Belgiei va contine si un salut "adresat Romaniei si Bulgariei ca viitoare state membre ale UE". De asemenea, potrivit presedintelui Romaniei, in declaratia finala a summitului de la Bruxelles va fi mentionata si respectarea acordului de la Nisa in care este precizata componenta Uniunii Europene cu 27 de tari membre.

Jens-Peter Bonde, co-presedintele Grupului Independentilor din Parlamentul European, membru in Comisia pentru Afaceri Constitutionale:
Cred ca Romania si Bulgaria vor deveni membre UE la termenul stabilit
- Care credeti ca vor fi rezultatele acestui summit, mai ales in ceea ce priveste aderarea Romaniei in ianuarie 2007?
- Cred ca procesul de extindere va continua. Nu exista garantii, dar eu cred ca Romania si Bulgaria vor deveni membre ale UE la termenul stabilit. Nu cred ca vor incepe negocierile cu Turcia in octombrie, cum se prevazuse, dar Romania si Bulgaria sunt in termen.
- imi permiteti sa va intreb cum veti vota dumneavoastra in Parlamentul European, in toamna, la prezentarea Raportului de tara?
- Eu voi vota pentru Romania si pentru intrarea ei in 2007. Am mai facut-o o data in trecut, o voi face inca o data.

John Palmer, directorul Centrului de politica europeana:
Problemele cu care se confrunta liderii europeni la acest summit nu vor afecta aderarea Romaniei si Bulgariei
- Ce poate astepta Romania de la acest summit?
- Cred ca in general toata lumea asteapta sa vada la sfarsitul acestui summit ca lucrurile se asaza pe calea lor fireasca, in ciuda problemelor privind Constitutia si referendumul. Nu stiu insa daca vor fi capabili sa cada de acord asupra bugetului UE. Dar nu cred ca problemele cu care se confrunta sefii de state si de guverne la acest summit vor afecta intrarea Romaniei si Bulgariei in UE. Cred ca extinderea UE cu Romania si Bulgaria ramane pe calea stabilita. In opinia mea, cei care pot pune probleme Romaniei sunt in interior, daca nu se reformeaza economia asa cum s-a promis si daca justitia si capacitatea administrativa nu se imbunatatesc.
Dar daca in Romania se respecta angajamentele asumate, atunci eu cred ca va intra in UE asa cum s-a stabilit. La fel si Bulgaria.
- Credeti ca premierul Blair si presedintia britanica vor rezolva dezacordurile asupra bugetului UE?
- Nu cred ca se va intampla acest lucru, pentru ca nu este in interesul lui Blair si al Marii Britanii. Nu cred ca Marea Britanie va facilita ajungerea la un acord care sa-i afecteze pozitia. Daca azi (n.r. - vineri), nu se ajunge la un acord, atunci se va trece aceasta problema in responsabilitatea presedintiei austriece. Deci, daca nu cad de acord acum, vor mai putea rezolva problema bugetului numai in anul urmator.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite