UE pregăteşte României o "taxă europeană"

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Riscăm să pierdem, astfel, câteva din avantajele create de introducerea cotei unice de impozitare. ugetul Uniunii Europene va fi revizuit astfel încât ţările membre să participe la

Riscăm să pierdem, astfel, câteva din avantajele create de introducerea cotei unice de impozitare.

ugetul Uniunii Europene va fi revizuit astfel încât ţările membre să participe la finanţarea acestuia printr-o taxă europeană, al cărei cuantum nu este, deocamdată, cunoscut. Principalul efect al acestei taxe asupra României ar putea consta în pierderea avantajelor cotei unice.

"România ar putea să-şi piardă avantajul competitiv al cotei unice, dacă va fi introdusă o taxă europeană pentru bugetul Uniunii Europene", a declarat, ieri, şeful Departamentului pentru Afaceri Europene (DAE), secretarul de stat Adrian Ciocănea. Instituirea unei taxe europene, începând din 2014, este susţinută de unii critici ai bugetului actual al UE.

În opinia acestora, bugetul Uniunii este caracterizat de "o complexitate prea mare a surselor proprii" şi de "absenţa unei resurse veritabile pentru formarea veniturilor". Adrian Ciocănea a precizat că România nu este în favoarea introducerii unei taxe europene, care i-ar micşora competitivitatea fiscală. El a ţinut să sublinieze că

România va trebui să aibă o "poziţie foarte clară" pe acest subiect, mai ales că din 2008 vor fi discutate şi eficienţa instrumentelor de sprijin din agricultură, cotele de producţie şi mecanismele de plată directă. "România trebuie să aibă o iniţiativă, o reacţie internă, apoi una externă", a adăugat Ciocănea.

În septembrie va apărea un document cu "probleme-cheie" Până în septembrie 2007, Comisia Europeană va elabora un document cu problemele-cheie, după care vor urma consultări timp de şase-nouă luni - perioadă în care Executivul european va avea la dispoziţie şi două studii independente. Apoi, în primăvara anului viitor, vor avea loc două conferinţe pe această temă, una adresată mediului universitar şi una politică, va fi elaborată o Carte Albă a bugetului UE, iar procesul de adoptare se va încheia probabil în timpul preşedinţiei franceze din 2009.

Grup de reflecţie privind revizuirea bugetului UE În cadrul unei reuniuni ce se va desfăşura luna viitoare în septembrie, DAE va propune crearea unui grup de lucru pentru reflecţie cu privire la revizuirea bugetară la nivelul UE, în care agricultura poate fi un element esenţial. "Ar fi nevoie de o revizuire majoră a Politicii Agricole Comune (PAC), nu numai de o completare a acesteia, pentru că în Uniunea Europeană au intrat două state cu un potenţial agricol mare, Polonia şi România.

PAC trebuie modernizată, nu renaţionalizată", a spus Ciocănea. Politica agricolă a Uniunii Europene se va schimba anul viitor În 2008, la nivel european, se va discuta revizuirea instrumentelor PAC referitor la cote, drepturi de producţie, mecanisme de plată directă, plafoane etc. - chestiuni în care România trebuie să aibă un punct de vedere bine conturat. În ceea ce priveşte bugetul UE, România trebuie să aibă o poziţie activă, conchide şeful DAE.

Vom cere sprijin pentru producătorii agricoli afectaţi de calamităţi

România intenţionează să trimită o solicitare Comisiei Europene prin care se propune găsirea de soluţii pentru a interveni, cu celeritate, în sprijinul producătorilor agricoli în cazuri de calamitate. Şeful DAE, Adrian Ciocănea, precizează că această solicitare va fi generală şi se vor puncta anumite probleme acute pe care le are România, în contextul schimbărilor climaterice care afectează instituirea culturilor pentru anii următori. Principalele elemente ale solicitării vor fi discutate, la Bucureşti, cu Ministerul Agriculturii.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite