UE menţine presiunea pe Agricultură

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Domeniul sanitar-veterinar şi funcţionarea celor două agenţii de plăţi care vor derula subvenţiile în agricultură după aderare au toate şansele să primească steguleţe roşii în Raportul

Domeniul sanitar-veterinar şi funcţionarea celor două agenţii de plăţi care vor derula subvenţiile în agricultură după aderare au toate şansele să primească steguleţe roşii în Raportul Comisiei Europene. Preşedintele Agenţiei de Plăţi şi Intervenţii în Agricultură (APIA), Nicolae Sterghiu, ne-a prezentat problemele instituţiei.
- De ce este pasibilă de steguleţ roşu Agenţia de Plăţi şi Intervenţie în Agricultură?
- Avem probleme cu personalul, care n-a putut fi angajat din 2005, pentru că nu exista buget. Abia după aprobarea bugetului pe 2006 şi apariţia ordonanţei de guvern pe 1 ianuarie am avut cadrul legal pentru a angaja tot personalul. Am angajat peste 2.500 de persoane. Avem acum 3.600 de salariaţi, urmând ca în a treia etapă, augustseptembrie, să ajungem la 5.000. A doua problemă este administrativă: a crea 210 birouri locale şi 42 de sedii judeţene nu a fost un lucru uşor. Eu consider că acest cartonaş roşu este o decizie politică pentru a menţine presiunea pe Ministerul Agriculturii şi pe Agenţia de Plăţi pentru a nu încetini ritmul. Am preluat Agenţia cu cartonaş roşu, o duc mai departe cu cartonaş roşu. Mă simt neconfortabil, dar faptul că e cartonaş roşu menţine presiunea pe tot personalul în continuare. Mi-era teamă că după schimbarea culorii, deşi dădea foarte bine ca imagine la opinia publică, să nu urmeze o relaxare. Doi ani de zile nu s-a făcut nimic, fără nicio aluzie la guvernarea precedentă. Nu era nici sediul central, nici nu putem cuantifica, în procente, cât era făcut. Până acum, noi am încheiat înscrierea în Registrul Fermelor, iar acum începem acţiunea de identificare a parcelelor.
- Când se va încheia procesul de identificare a parcelelor?
- În august. A început în câte două comune din fiecare judeţ. Săptămâna aceasta a avut loc instruirea întregului personal la nivel de judeţe.
- Care este stadiul transmiterii hărţilor digitale?
- Întreaga suprafaţă a ţării a fost fotografiată, ANCPI trimite fotografiile la firmele care au câştigat digitizarea. S-au trimis până acum 208.000 kmp, rămânând de transmis diferenţa până la 237.500 kmp din suprafaţa ţării. Termenul e până pe 7 iunie. Contractul iniţial era ca, până pe 15 aprilie, să fie furnizate aceste hărţi, dar s-a întârziat în special din cauza faptului că anul trecut a fost înnorat, iar fotografiile trebuie să fie foarte clare pentru a fi date în lucru.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite