UE vrea "masuri mai radicale" impotriva gripei aviare

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Uniunea Europeana este dispusa sa ia "masuri mai radicale" pentru a raspunde amenintarii gripei aviare, a declarat presedintele Comisiei Europene, Jose Manuel Durao Barroso, la summitul iberoamerican

Uniunea Europeana este dispusa sa ia "masuri mai radicale" pentru a raspunde amenintarii gripei aviare, a declarat presedintele Comisiei Europene, Jose Manuel Durao Barroso, la summitul iberoamerican de la Salamanca. ,Nu ezitam sa propunem statelor membre masuri mai drastice si mai radicale", a spus el.
Ungaria isi pastreaza calmul
Autoritatile ungare nu au modificat masurile de precautie impotriva gripei aviare dupa ce in Romania a fost confirmata prezenta virusului H5N1, a declarat purtatorul de cuvant al Autoritatii Nationale Publice. Virusul H5N1 este periculos numai pentru animale si pentru persoanele care ,se apropie de pasari", a precizat Emese Ritook, adaugand ca virusul se transmite numai prin contact direct sau apropiat, deci poate infecta numai un numar mic de oameni. Ungaria a dezvoltat rapid un vaccin adecvat, a spus Ritook, adaugand ca populatia va primi 3,5 milioane de doze, productia actuala fiind de 500.000 de doze pe saptamana. Federatia elvetiana a medicilor (FMH) a decis sa ii avertizeze pe membrii sai, banuiti ca prescriu din complezenta Tamiflu, medicament antiviral considerat eficient impotriva gripei aviare. ,Distribuirea de Tamiflu din complezenta ar putea avea consecinte dramatice", a declarat presedintele FMH, Jacques de Haller, adaugand ca, ,desi acest medicament are putine efecte secundare, exista totusi riscuri". Autoritatile turce au exclus ipoteza gripei aviare in cazul decesului a circa 1.000 de gaini in apropiere de granita cu Iranul, la Patnos, in provincia Agri, din sud-estul tarii. ,Este sigur ca nu este vorba despre gripa aviara", a declarat Faruk Demirel, purtator de cuvant al Ministerului turc al Agriculturii.
Marea Britanie: pandemia ar provoca 50.000 de victime
Directorul serviciilor de sanatate britanice, Sir Lian Donaldson, a declarat ca, in cazul izbucnirii unei epidemii de gripa aviara in Marea Britanie, exista riscul ca mai mult de 50.000 de persoane sa moara. El a afirmat ca, in medie, intr-un an, gripa provoaca moartea a 12.000 de persoane, dar, in absenta unui nou vaccin si a imunitatii naturale fata de acest virus, numarul victimelor ar putea fi mult mai mare. ,Problema va fi ca actualele vaccinuri nu functioneaza impotriva gripei aviare si trebuie sa dezvoltam un nou vaccin, in conditiile in care oamenii nu au imunitate naturala. Estimarile cu care lucram indica aproximativ 50.000 de decese suplimentare, insa numarul ar putea fi mult mai mare, in functie de cat de patogena va fi tulpina care sufera mutatii", a spus Donaldson.
Tamiflu, ineficient in cazul unei vietnameze infectate cu H5N1
O echipa de cercetatori a identificat o tulpina de virus H5N1 al gripei aviare care este rezistenta la Tamiflu, medicament antiviral ce constituie baza rezervelor facute in intreaga lume in perspectiva unei pandemii, anunta expertii britanici. Tulpina a fost izolata in februarie 2005 la o adolescenta de 14 ani din Vietnam, care ar fi putut fi contaminata de fratele sau, si nu de pasari infectate. Tanara, care a supravietuit infectiei, este unul dintre cele trei cazuri in care epidemiologii banuiesc o eventuala contaminare interumana. Decodarea genomului tulpinii de H5N1 a aratat ca suferise o mutatie care a dezvoltat rezistenta la Oseltamivir, comercializat sub numele Tamiflu de societatea elvetiana Roche. In schimb, teste efectuate pe animale au indicat ca virusul gasit ar fi sensibil la un alt antiviral, Zanamivir.

Dobrogea este izolata de restul tarii
Dobrogea a fost izolata de restul tarii. Autoritatile au decis sa regionalizeze teritoriul tarii in incercarea de a mentine virusul gripei aviare doar in zona Deltei. Nici o pasare vie nu mai iese si nu mai intra din judetele Tulcea si Constanta, politia verifica toate autoturismele si confisca pasarile. Filtre de dezinfectie s-au instalat la toate punctele de iesire din cele doua judete dar si la iesirea din Galati, Braila, Ialomita si Calarasi catre restul tarii.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite