UE, ingrijorata de soarta gainii de rotisor

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Pasarile traiesc inghesuite cate 20.000 intr-un hambar, fiecare are la dispozitie 550 cmp, se ingrasa foarte mult si moare in opt-noua luni

Uniunea Europeana este decisa sa schimbe reglementarile referitoare la conditiile de viata ale puilor din crescatorii, astfel incit acestia sa beneficieze de mai mult spatiu si de o igiena sporita. Euroobservatorul liberal Mircea Cosea a declarat, zilele trecute, ca una dintre problemele pe care trebuie s-o rezolve Romania dupa integrarea in UE este aceea a ,bunastarii animalelor de crescatorie", respectiv a ,gainii de rotisor". ,Aceasta gaina, un produs artificial, este un animal cu viata foarte chinuita. Neputand regla centrul foamei, mananca in permanenta si moare pe la opt-noua luni. Este ideala pentru crescatorii deoarece, la sase saptamani, are greutatea optima pentru taiere", a spus euroobservatorul liberal Mircea Cosea.
O pasare ia zilnic 50 grame in greutate
Puii crescuti pentru carne sunt tinuti, de obicei, in hambare care cuprind grupuri foarte mari, de 20.000-50.000 de pasari, pina cind ating greutatea necesara pentru sacrificare, in jurul virstei de 6-7 saptamini. In acest mod sunt crescuti in fiecare an aproape 46 de miliarde de pui, dintre care 5,5 miliarde in UE. Reprezentantii crescatorilor de pasari din Romania spun ca pasarile sunt sacrificate la o luna si jumatate pentru ca dupa aceasta varsta nu mai iau in greutate. "Un pui creste in medie, intr-o zi, in primele sapte saptamani de viata, aproximativ 50 grame", ne-a precizat Ilie Van, presedintele Uniunii Crescatorilor de Pasari din Romania.
Puii, stresati de inghesuiala
Mircea Cosea a aratat ca oficialii UE au in vedere reducerea numa-rului de pasari crescute pe un mp.
"Noi suntem acum la 30 de kilograme pe metrul patrat si trebuie sa se ajunga undeva la 18-20 de kilograme", a spus senatorul PNL. Reprezentantii crescatorilor romani spun ca in complexele de pasari din tara noastra sunt indeplinite conditii impuse si adoptate de UE. "Noi respectam regulile din Europa si suntem oricand gata sa le modificam daca UE ne cere acest lucru. Pe un metru patrat sunt crescuti 17-18 pui de carne, ceea ce inseamna 32-33 kilograme. Oficialii europeni doresc ca treptat sa mareasca spatiul alocat fiecarei gaini dintr-o crescatorie. Astfel, daca acum fiecarei pasari ii revin 550 cmp, se doreste sa creasca suprafata la 750 cmp si apoi la 1.000 cmp pentru o gaina", a mai spus Ilie Van.
Romania va putea exporta carne de pasare in Europa
De luna viitoare, Romania va putea exporta carne de pasare in Uniunea Europeana. Exceptie fac sase judete din estul tarii: Tulcea, Constanta, Galati, Braila, Ialomita si Calarasi, de unde nu se va putea exporta. Astfel, Comisia Europeana a informat autoritatile romane ca a decis sa ridice partial restrictiile la importul de carne de pasare romaneasca, dupa ce, in urma cu cateva zile, ANSV solicitase acest lucru. ,Acesta este un semnal pozitiv pentru noi, dat de responsabilii UE", este de parere Gheorghe Flutur.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite