UE vrea sa incurajeze competitia in industria apararii

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Ministrii europeneni ai apararii se intalnesc, astazi, la Bruxelles, pentru a adopta un "cod de conduita" intre statele membre ale Uniunii destinat deschiderii unei concurente reale pe piata

Ministrii europeneni ai apararii se intalnesc, astazi, la Bruxelles, pentru a adopta un "cod de conduita" intre statele membre ale Uniunii destinat deschiderii unei concurente reale pe piata comunitara in materie de echipamente militare, considerata la momentul actual prea opaca. Actualmente, aceasta piata, care se ridica la aproximativ 30 miliarde de euro pe an, scapa de regulile concurentei, in vigoare in UE, pe motiv de protectie a securitatii nationale, sustin specialistii. Daca va fi adoptat, acest cod va intra in vigoare la 1 iulie 2006.
Fara secretomanie si privilegii
O mare parte din ofertele de pe aceasta piata sensibila beneficiaza de derogari, in baza articolului 296 din Tratatul UE, ceea ce permite sustragerea de la libera concurenta. Or, explica responsabilii europeni, in momentul in care Europa incearca sa ajunga din urma SUA, este nevoie sa se stimuleze si sa se consolideze industria europeana a apararii, in acest moment foarte fragmentata, mai ales in ceea ce priveste echipamentele terestre si maritime. "Daca ministrii vor decide sa adopte acest cod, atunci putem vorbi de o decizie istorica", a declarat directorul executiv al Agentiei Europene de Aparare (AED), britanicul Nick Witney. Acest cod prevede ca statele membre isi vor informa partenerii, prin intermediul AED, de ofertele lansate in acest sector. "Comisia Europeana incearca, de mai multe decenii, sa faca lumina in acest sector, dar s-a lovit de opozitia statelor membre care nu doresc sa lase din mana un domeniu asa sensibil", explica un responsabil european.
Proiecte ambitioase, bani putini
Europa apararii are numeroase lacune, in special in materie de investitii in cercetare, si asta si din cauza faptului ca statele membre aloca bugete foarte mici apararii. "Cheia acestei probleme va fi suma de care va dispune pentru cercetare Agentia Europeana de Aparare", spun specialistii. "Inca nu s-a reusit sa se convinga statele membre sa bage mana in buzunar", spune un oficial european. AED dispune de un buget de 21 milioane de euro pentru 2005, si din acestia, doar 3 milioane de euro sunt destinati cercetarii. Suma ar ajunge doar pentru a finanta studii de fezabilitate in domeniu.
EADS cere ridicarea barierelor comerciale
Intr-o recenta scrisoare adresata Inaltului reprezentant pentru politica externa al UE, Javier Solana, Tom Enders, unul dintre presedintii grupului EADS, se declara preocupat de "progresele limitate" realizate de Agentie, la un an de la infiintarea sa. "Competivitatea si supra-vietuirea industriei europene de aparare sunt indisolubil legate de progres", mai ales in ceea ce priveste lansarea de programe, achizitii si investitii in cercetare si eliminarea barierelor comerciale, scria Tom Enders, in numele Asociatiei Industriilor Aerospatiale si de Aparare din Europa.

Societate



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite