UE riscă o nouă criză a gazelor

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Comisarul european pentru Energie avertizează că lipsa conductelor ar putea duce la un nou blocaj al gazelor în această iarnă. Oficialul european a felicitat România pentru parteneriatul cu Rusia în vederea realizării unor depozite de gaze.

„Foarte multe ţări europene au fost afectate de întreruperea importurilor de gaze din Rusia iarna trecută, ca urmare a disputei cu Ucraina, principala ţară de tranzit. Anul acesta nu pare să fie mai uşor. Partea rusă a avertizat deja că nu toate problemele au fost rezolvate şi vor mai fi astfel de dificultăţi“, a declarat, ieri, la Bucureşti, comisarul european pentru Energie, Andris Piebalgs.

Proceduri de urgenţă

Acesta a arătat că oficialii Uniunii Europene încearcă să minimalizeze pericolul unui nou blocaj cauzat de incapacitatea Ucrainei de a-şi plăti gazele. „UE nu e doar mediator, suntem parte în dialogul dintre cele două ţări. Săptămâna aceasta vom avea o misiune la Moscova şi la Kiev. Soluţia nu e simplă, e vorba de foarte mulţi bani“, susţine Piebalgs.

Astfel, Europa trebuie să fie pregătită cu proceduri de urgenţă, a subliniat el. Pe termen mai lung, soluţia pentru piaţa europeană este dezvoltarea unor noi rute de interconectare şi a unor proiecte de stocare a gazelor.

Întrebat cum vede parteneriatul dintre Romgaz şi Gazprom pentru realizarea de noi depozite de gaze, oficialul european a arătat că aceasta a fost o mutare bună din partea României.

„Depozitele de gaze ajută la securizarea aprovizionării, mai ales în vârfurile de consum, ceea ce duce la scăderea preţului pentru consumatori. Toate gazele sunt la ruşi şi trebuie să profităm de asta“, a arătat Piebalgs.

La rândul său, ministrul Economiei, Adriean Videanu, a adăugat că infrastructura existentă de transport al gazelor permite acest lucru. „Avem conductele care merg către Balcani şi care pot fi folosite cu uşurinţă de societăţile româneşti“, a menţionat ministrul.

South Stream nu afectează Nabucco

Acordul interguvernamental dintre ţările participante la proiectul Nabucco, respectiv Turcia, Bulgaria, România, Ungaria şi Austria, va fi semnat în această lună sau în iulie, a mai spus comisarul, arătând că proiectul este în grafic. „Până la finele acestui an, vom şti ce bani vom folosi în acest proiect şi ce ne trebuie pentru a contracta, în 2010, toate fondurile necesare“, a mai spus Piebalgs.

Responsabilul european a adăugat că South Stream, conducta dezvoltată de Gazprom, nu este o ameninţare pentru Nabucco. „Nivelul de furnizare este limitat acum, ceea ce ne face vulnerabili. Cu cât sunt mai multe rute, cu atât mai bine“, a punctat Piebalgs.  Acesta nu a exclus participarea UE la finanţarea South Stream, în cazul în care va primi o solicitare oficială în acest sens.

În ceea ce priveşte restructurarea sectorului energetic românesc, oficialul european a subliniat că noua strategie trebuie să respecte competiţia de pe piaţă şi să nu grupeze activităţi de transport cu cele de furnizare. „România cunoaşte aceste reguli şi nu cred că vor fi probleme“. Ministerul Economiei va lansa în dezbatere publică proiectul de strategie la mijlocul acestei luni, urmând ca, la finele lunii iulie, să-l trimită spre aprobare Comisiei Europene.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite