UE se va extinde după 2007 în pas de melc

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Procesul de extindere a Uniunii Europene va fi încetinit după aderarea României şi Bulgariei. Aceasta este decizia care s-a conturat la întâlnirea miniştrilor de externe, în cadrul summitului

Procesul de extindere a Uniunii Europene va fi încetinit după aderarea României şi Bulgariei. Aceasta este decizia care s-a conturat la întâlnirea miniştrilor de externe, în cadrul summitului de primăvară de la Bruxelles. şefii diplomaţiilor europene au hotărât să se întâlnească în curând din nou, în Austria, unde graniţele politice ale UE, o cenuşăreasă a summitului axat mai degrabă pe probleme economice, vor fi principala temă de discuţie. Discuţiile vor avea, potrivit ministrului român de externe, Mihai-Răzvan Ungureanu, "un caracter exploratoriu" şi nu se vor finaliza cu anumite concluzii politice, însă vor figura pe agenda reuniunii Consiliului European din iunie.

"Sateliţi" europeni
În mod cert, după aderarea României şi Bulgariei, "nu se va ajunge la o soluţie similară de preluare în interiorul UE", ca până acum, susţine Ungureanu. "Se intenţionează mai degrabă crearea unui sistem gravitaţional, în care toate statele să aibă orbite în jurul UE, în funcţie de natura acordurilor de stabilizare şi asociere între Uniune şi un stat cu destin european". Miniştrii au convenit şi asupra necesităţii implementării unei politici de imigrare în cadrul Uniunii, mai ales în contextul în care fluxul de imigranţi spre Europa va creşte exponenţial după 2007, o dată cu diminuarea vitezei de extindere.

Tratatul de la Nisa, adaptat şi revizuit
O altă temă dezbătută de miniştrii de externe săptămâna trecută este Tratatul Constituţional, ratificat de 14 ţări, ceea ce înseamnă că începe să aibă majoritatea. "Discuţia este însă în continuare prizoniera şocului franco-olandez, pentru că încearcă să se găsească soluţii la relaţia între elita politică europeană şi cetăţeanul de rând", a declarat ministrul de externe român. O idee îndrăzneaţă în acest sens a lansat-o ministrul britanic de externe, Jack Straw, care a indicat decesul clinic al Constituţiei şi utilizarea optimă şi revizuirea actualul Tratat de la Nisa. Acesta din urmă ar trebui să fie amendat, potrivit lui Straw, în aşa fel încât să îndeplinească necesităţile unei Uniuni cu 27 de membre, revizuind procesul de extindere fără să-i dea limite temporale ori geografice. Ungureanu salută ideea britanică. "Propunerea aceasta înseamnă că am intrat într-o discuţie mult mai matură asupra efectului politic şi, implicit, social al Tratatului Constituţional. Când există voci că Tratatul poate fi şi îngheţat, aceasta înseamnă că revenim la recuperarea şi revalorificarea soluţiilor pe care le avem acum", a declarat ministrul român. Procesul de ratificare va continua fără nicio oprelişte, au dat de înţeles şefii diplomaţiei europene reuniţi la Bruxelles. Ungureanu atrage însă atenţia că ratificarea documentului "este în foarte mare măsură o decizie politică naţională", şi că "şi în cazul în care Tratatul va fi ratificat de toţi ceilalţi, ne îndreptăm spre un impas de ordin tehnic, pentru că rămân două state (Franţa şi Olanda) care nu au ratificat.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite