UE a deblocat 121 milioane de euro pentru palestinieni

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Deşi nu de mult ameninţau Hamasul, mişcare extremist-islamistă victorioasă la ultimele alegeri din Palestina, că nu vor recunoaşte viitorul guvern, europenii s-au hotărât să dea un ajutor

Deşi nu de mult ameninţau Hamasul, mişcare extremist-islamistă victorioasă la ultimele alegeri din Palestina, că nu vor recunoaşte viitorul guvern, europenii s-au hotărât să dea un ajutor financiar de urgenţă Autorităţii Naţionale Palestiniene (ANP).
Cu doar o lună înainte de preluarea oficială a mandatului de către Hamas, Comisia Europeană a anunţat că ANP va primi fonduri în valoare de 121,5 milioane de euro, decizie luată, la Bruxelles, în cadrul consiliului de miniştri de externe ai UE.
Ferrero-Waldner: Israelul trebuie să deblocheze banii ANP
Pentru ca să-şi poată plăti funcţionarii, administraţia interimară va primi, potrivit comisarului european pentru relaţii externe, Benita Ferrero-Waldner, aproape 18 milioane de euro. Circa 40 milioane de euro, direct furnizorilor de energie palestinieni şi israelieni, bani care acoperă cheltuielile pentru circa două luni. Alte 64 milioane de euro sunt prevăzute ca ajutor umanitar pentru refugiaţi. Executivul încă în exerciţiu se află în pragul unui colaps financiar, după ce Israelul a decis să sisteze plata taxelor percepute în numele Autorităţii Palestiniene, imediat după victoria Hamasului. "Indiscutabil, Israelul trebuie să verse aceşti bani Palestinei, pentru că sunt bani palestinieni", a declarat Ferrero-Waldner, adresând astfel un apel direct Israelului. "Ar fi un gest important din punct de vedere politic", a adăugat ea.
SUA au salutat imediat decizia UE de a acorda palestinienilor un ajutor de urgenţă. Cei mai bucuroşi au fost însă membrii Hamas.
Miniştrii de externe din UE au modificat declaraţia comună, prin care Uniunea îşi exprimă regretul pentru faptul că musulmanii au considerat jignitoare caricaturile cu Profetul Mahomed. Primul paragraf al declaraţiei, care denunţă însă violenţele îndreptate împotriva cetăţenilor UE în timpul revoltelor, a fost schimbat la cererea ministrului de externe olandez, susţinut de omologul ceh prin înlocuirea "îşi cere scuze" cu "regretă". Ministrul olandez a subliniat cu aceasta că nu cere iertare pentru publicarea caricaturilor, un semn al libertăţii la exprimare.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite