"UE vrea control guvernamental asupra Registrului Comertului"

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Transferul Registrului Comertului, din proprietatea Camerelor de Comert, in administrarea Ministerului Justitiei s-a facut, in octombrie 2002, intr-un vacarm de nedescris al contestatiilor Opozitiei

Transferul Registrului Comertului, din proprietatea Camerelor de Comert, in administrarea Ministerului Justitiei s-a facut, in octombrie 2002, intr-un vacarm de nedescris al contestatiilor Opozitiei de atunci, reprezentata de liderii Aliantei PD-PNL. Acum, cand aceasta chestiune a revenit pe tapet, o parte din Alianta - respectiv PD - sustine exact viceversa, adica ramanerea Registrului la Ministerul Justitiei, in timp de liberalii continua sa ceara revenirea ORC in sistemul Camerelor de Comert. Presedintele PD, Emil Boc, sustine ca in 2002 partidul era intr-o oarecare necunostinta de cauza, de aceea s-a pronuntat impotriva acestui transfer.
- Domnule Boc, cum se face ca in 2002 ati fost impotriva preluarii controlului guvernamental asupra Registrului Comertului, iar acum pledati pentru pastrarea acestui control?
- Pe atunci, principala problema a fost a patrimoniului Registrului, care apartinea, intr-adevar, sistemului cameral. Inteleg ca s-a rezolvat, si Camerele de Comert pastreaza si acum acest patrimoniu, acesta nefiind ,nationalizat", cum s-a crezut in 2002.
- Pana la urma, care este pozitia PD in legatura cu apartenenta ORC?
- Este o cerinta a Uniunii Europene ca Ministerul Justitiei sa detina Registrul Comertului. Ministerul este integratorul Capitolului 5 de negociere a aderarii la UE, capitol inchis, in 2001, de catre cei de la PSD cu aceasta conditie a preluarii ORC de la Camerele de Comert. La vremea respectiva, noi nu stiam acest "amanunt".

Emil Boc, in 2002 (in opozitie)
* "Am atacat ca neconstitutionala ordonanta ce prevede transferul Registrului Comertului"
* "Demnitarii vor reusi sa secretizeze, sa camufleze afacerile si informatiile privind firmele pe care le detin"
* Transferul ,genereaza mai multe probleme decat rezolva"
* "Nu avem o situatie exceptionala care sa justifice legiferarea trecerii"

Emil Boc, in 2005 (la putere)
* "Daca Registrul Comertului nu ar mai fi in subordinea acestui minister, guvernul nu ar avea mijloacele prin care sa garanteze aplicarea legislatiei comunitare"
* "In majoritatea statelor membre ale UE (12 tari), Registrul Comertului este la Ministerul Justitiei, si doar in trei state apartine sistemului cameral"

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite