UE şi SUA redefinesc problema Iranului

0
Publicat:
Ultima actualizare:

În timp ce oficialii iranieni aşteaptă noi idei pentru a lua noi decizii, americanii şi europenii oferă o nouă definire a îmbogăţirii uraniului. Cine face primul pas înapoi? Javier

În timp ce oficialii iranieni aşteaptă noi idei pentru a lua noi decizii, americanii şi europenii oferă o nouă definire a îmbogăţirii uraniului. Cine face primul pas înapoi?

Javier Solana (foto stânga) , şeful politicii externe a UE, şi Ali Larijani (foto dreapta), reprezentantul Iranului la negocierile nucleare, s-au întâlnit ieri în Turcia pentru o încercare de deblocare a tratativelor asupra programului nuclear iranian. Este prima întâlnire dintre un reprezentant al celor şase puteri implicate în acest dosar - SUA, UE, Marea Britanie, Germania, Rusia şi China - şi emisarul Teheranului de după sancţiunile ONU din martie, cauzate de refuzul Iranului de a renunţa la intenţiile de îmbogăţire a uraniului.

Sancţiunile ONU sunt slabe: embargo parţial asupra vânzărilor de arme către Iran şi interzicerea primirii iranienilor implicaţi în programul nuclear naţional. Luni, UE a fost de acord să le înăsprească: embargo total şi adăugarea de noi persoane pe lista celor interzise în UE, plus îngheţarea activelor europene ale acestora.

Putere potenţial nucleară

Teheranul spune că sancţiunile ONU sunt ilegale, deoarece tratatul de nonproliferare permite producerea de combustibil nuclear pentru scopuri civile, ceea ce Iranul afirmă că urmăreşte. SUA şi o parte a comunităţii internaţionale suspectează însă Iranul că doreşte să devină putere nucleară militară - de unde şi cererile ONU de renunţare completă la programul de îmbogăţire a uraniului.

În loc de asta, preşedintele Mahmud Ahmadinejad a ordonat întâi limitarea cooperării cu inspectorii AIEA. Apoi, a dat undă verde instalării la uzina din Natanz a 1312 centrifuge necesare îmbogăţirii gazului de uraniu - Teheranul afirmă că are nevoie de 50.000 de centrifuge pentru producerea unei cantităţi de uraniu îmbogăţit suficiente producerii de energie.

Faptul tehnic în curs de a fi consumat, iar programul nuclear iranian, o chestiune de orgoliu internaţional, diplomaţi care participă la tratative sugerează că SUA, UE, Rusia şi China ar fi acum dispuse să renunţe la cererea ca Teheranul să desfiinţeze complet instalaţiile de producere a materialului fisionabil necesar producerii energiei atomice - sau capetelor de rachete nucleare. În loc, Iranul ar primi acceptul menţinerii unui asamblu de 1.000 de centrifuge - care să-i satisfacă orgoliul de putere ca şi nucleară, dar să nu-i permită producţia la scară industrială a uraniului necesar acesteia.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite