UE a cerut SUA explicatii privind inchisorile secrete ale CIA

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Marea Britanie a cerut in scris Statelor Unite, in numele Uniunii Europene, sa dea explicatii privind inchisorile secrete ale CIA in tari straine. Purtatorul de cuvant al guvernului britanic a

Marea Britanie a cerut in scris Statelor Unite, in numele Uniunii Europene, sa dea explicatii privind inchisorile secrete ale CIA in tari straine. Purtatorul de cuvant al guvernului britanic a precizat ca era de datoria UE sa ceara lamuriri Washingtonului, chiar daca acuzatiile respective au fost lansate prin presa. Decizia de a cere explicatii din partea Washingtonului a fost luata cu ocazia unei reuni-uni intre sefii diplomatiei din statele membre UE, care a avut loc, luni, la Bruxelles. Deocamdata, Statele Unite au refuzat sa dezminta sau sa confirme informatiile aparute in presa cu privire la existenta inchisorilor secrete in mai multe state europene. Raportorul Comisiei pe probleme juridice a Adunarii Parlamentare a Consiliului Europei, in dosarul inchisorilor secrete din Europa ale CIA, senatorul elvetian Dick Marty a declarat ca "atunci cand serviciile secrete sunt implicate in unele afaceri, primele care nu stiu tot adevarul sunt guvernele".
Mai multe state europene au inceput investigatii
Presa scrie in fiecare zi despre noi avioane-fantoma. Cotidianul finlandez "Borgaabladet" scrie ca un aparat de tip Lockheed C-130 Hercules inmatriculat in SUA a aterizat pe aeroportul international Helsinki-Vantaa la 16 mai 2003, apoi a decolat cu destinatia Stockholm. Aparatul era inregistrat cu numarul N8213G, iar lateral scria "Prescott". Potrivit presei americane, firma Prescott Support ar servi drept acoperire pentru transportul de prizonieri CIA. Saptamanalul portughez Focus a publicat fotografii reprezentand patru avioane albe, ale caror numere de inmatriculare corespund unor aparate ale CIA. Fotografiile au fost facute pe aeroporturi portugheze la sfarsitul lunii martie si in luna mai. Unul dintre acestea a aterizat pe aeroportul Tires, in apropiere de Lisabona, iar celelalte trei au aterizat in arhipelagul Azore, unde SUA au o baza militara, adauga publicatia. Forta aeriana a Austriei efectueaza o ancheta in legatura cu informatiile potrivit carora un avion al CIA ar fi survolat in 2003 spatiul aerian al acestei tari, avand la bord persoane suspectate de terorism, a afirmat comandantul Fortei aeriene austriece Erich Wolf. El a declarat ca zborul in cauza - un avion de transport Hercule care a decolat din Frankfurt, Germania, si s-a indreptat spre Azerbaidjan - a tranzitat spatiul aerian al Austriei pe 21 ianuarie 2003. Austria nu a suspectat nimic in acea perioada. Acum autoritatile austriece au gasit motive sa creada ca avionul transporta presupusi teroristi, a adaugat Erich Wolf, fara a da alte detalii.
Consiliul Europei deschide o ancheta oficiala
Secretarul general al Consiliului Europei, Terry Davis, si-a anuntat, ieri, decizia de a deschide o ancheta oficiala privind detentia sau transferul secret al unor suspecti teroristi in mai multe tari membre, in urma actiunii unor agentii straine, arata un comunicat al Consiliului Europei. "Avand in vedere natura foarte grava a acestor informatii, reactia Europei ar trebui sa mearga mai departe de declaratii politice si anchete. Astfel, am decis sa fac uz de atributiile mele legale, potrivit articolului 52 din Conventia Europeana a Drepturilor Omului, si sa solicit oficial informatii de la toate cele 45 de guverne ale tarilor membre", a informat Davis Comitetul de Ministri al organizatiei.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite