UE pregăteşte sancţiuni drastice pentru România

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Comisia va deschide, astăzi, 12 dosare pentru încălcarea Tratatului de aderare.Pe lângă bine cunoscuta procedură de deficit bugetar excesiv, care a fost declanşată oficial ieri, mai sunt notificări pentru alte 11 domenii deficitare.

Comisia Europeană va lansa astăzi nu mai puţin de 12 proceduri de infringement şi avertizări împotriva României pentru încălcarea unor prevederi ale Tratatului de aderare la UE.

Printre domeniile în care România a rămas în urmă faţă de normele europene se numără energia, fiscalitatea, comerţul intracomunitar cu autovehicule, serviciile şi transporturile rutiere, mai precis acordarea permiselor auto.

Taxa auto, din nou pe tapet

Este reluată procedura în cazul celebrei taxe de înmatriculare a autovehiculelor second-hand, cumpărate din alte state ale Uniunii şi excepţiile introduse de Guvernul de la Bucureşti la aplicarea taxei. Comisia consideră că această taxă încalcă libertatea de circulaţie a mărfurilor.

Procedura fusese suspendată pentru ca oficialii europeni să poată analiza modul de aplicare a prevederilor adoptate de Guvern. Ulterior, procedura a fost reluată ca urmare a numărului mare de reclamaţii venite din partea unor cetăţenii români, pe adresa Comisiei. Cele mai grave cazuri de încălcare a prevederilor Tratatului vizează însă liberalizarea pieţei de energie în România.

Lipsă de transparenţă în energie

 Potrivit unor surse europene, Comisia acuză România de lipsă de transparenţă privind modul de funcţionare a pieţei şi atenţionează Bucureştiul, considerând că nu au fost respectate condiţiile aplicate serviciilor publice şi că nu au fost furnizate Comisiei datele solicitate de aceasta legat de preţurile practicate către consumatori, alţii decât cei casnici.

Cu alte cuvinte, este vorba de preţurile preferenţiale aplicate unor agenţi economici, pe care Comisia le consideră în contradicţie cu prevederile europene. În urmă cu câteva luni, Comisia a mai declanşat o procedură de infringement în cazul privatizării Electrica Moldova.

Dacă autorităţile de la Bucureşti nu răspund conform aşteptărilor Comisiei în cazul acestor  proceduri, dosarele în cauză vor ajunge la Curtea Europeană de Justiţie, care poate decide plata unor amenzi consistente şi obligativitatea aplicării legislaţiei europene.

România a intrat de ieri oficial, alături de alte 10 state europene, sub monitorizarea Comisiei în ceea ce priveşte încălcarea prevederilor Pactului de stabilitate din cauza deficitului bugetar excesiv.

Deficitul bugetar, excesiv de mare

Potrivit comisarului european pentru economie şi politică monetară, Joaquin Almunia, termenul până la care deficitul României trebuie să revină sub 3 procente din PIB este de 2011, cu etapă intermediară în 2010, când deficitul trebuie să nu fie mai mare de 4 procente.

Oficialii europeni susţin că România a semnat cu Comisia un acord, iar acum Bruxelles aşteaptă ca autorităţile de la Bucureşti să pună în aplicare prevederile acestui document. Între măsurile pe care trebuie să le ia România se numără unificarea sistemelor de plăţi în sectorul public, legalizarea egalităţii vârstei de pensionare între femei şi bărbaţi şi armonizarea legii pensiilor cu prevederile europene.

Cerinţe similare cu ale FMI

Unele măsuri solicitate de Comisia Europeană sunt similare celor incluse în Memorandumul încheiat cu FMI. Almunia a ţinut să atragă atenţia, la o întâlnire cu ziariştii, că pentru România situaţia economică este „mai delicată“ decât în cazul Poloniei (ţară vizată şi ea de procedura menţionată), o cerinţă urgentă în cazul ţării noastre fiind consolidarea bugetară.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite