România, a patra scădere economică din UE

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Economia României s-a comprimat în trimestrul III cu 0,7%, înregistrând a patra scădere la nivelul Uniunii Europene. Mai prost ca noi au stat Estonia (-2,8%), Ungaria (-1,8%) şi Cipru (-1,4%). Marea Britanie, Spania şi Grecia au mai raportat scăderi ale produsului intern brut faţă de perioada aprilie-iunie 2009, de 0,4%, respectiv câte 0,3%.

România nu a reuşit să iasă din recesiune în trimestrul al treilea, la fel ca alte şase ţări din UE, în timp ce economiile altor zece state membre au reuşit să înregistreze creşteri faţă de trimestrul al doilea al acestui an, a anunţat, Eurostat,

La nivelul întregului bloc comunitar economia a avansat cu 0,2%, iar cea de la nivelul zonei euro, cu 0,4%, mai arată datele Eurostat, care a publicat statistici referitoare la 17 state membre.

Lituania, cea mai mare creştere
Cele mai importante avansuri ale economiei le-au înregistrat Lituania (6%), Slovacia (1,6%), Portugalia şi Austria, de câte 0,9% fiecare. Economia Cehiei a crescut cu 0,8% faţă de trimestrul II, cea a Germaniei, cu 0,7%, a Italiei, cu 0,6%, a Belgiei, cu 0,5%, a Olandei, cu 0,4% şi a Franţei, cu 0,3%.

Faţă de trimestrul III din 2008, România a avut în iulie-septembrie 2009 tot a patra scădere a produsului intern brut din Uniunea Europeană, de 7,1%, înaintea sa fiind Estonia, cu o comprimare a economiei de 15,3%, urmată de Lituania, cu 14,3%, şi Ungaria, cu 8%.

Pe ansamblul întregii UE, scăderea din trimestrul III a fost de 4,3%, iar cea a zonei euro, de 4,1%, potrivit datelor biroului european de statistică.

Eurostat a mai arătat că economia SUA a crescut cu 0,9% faţă de trimestrul precedent, însă a scăzut cu 2,3% faţă de trimestrul III din 2008.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite